Olet varmasti lukenut kirjoituksia, joissa neuvotaan, kuinka rahan saa poikimaan ja varallisuuden kasvamaan. Vähintään yhtä tärkeää on välillä miettiä, mitkä tavat saavat oman talouden syöksykierteeseen.

Meillä on usein to do -listoja. Yhtä lailla tarvitsemme not to do -listoja. Sama pätee omaan talouteemme.

Tässä neljä varmaa tapaa vähentää taloudellista hyvinvointiasi.

1. Ostat tavaroita ja palveluita luotoilla

Jos sinulla ei ole varaa ostoksiisi nyt, tilanne harvoin muuttuu tulevaisuudessa. Ongelma luotolla ostamisessa on erityisesti se, että päädyt maksamaan asioista huomattavasti alkuperäistä hintaa enemmän. Et vain riskeeraa tulevaisuuttasi, vaan päädyt myös nakertamaan tulevaisuuden rahavirtoja. Jos haluat saada enemmän rahaa käyttöösi, asioita pitää tehdä eri tavalla kuin tähän mennessä.

            Not to do: Älä osta luotolla. 

To do: Säästä ensin, kuluta vasta sitten.

2. Kiinteät kulut ovat liian suuret suhteessa tuloihisi

Muutos omassa tulotasossa on monelle arkea. Meillä on kuitenkin velvollisuuksia, jotka eivät katoa mihinkään, vaikka tulot laskisivatkin. Jos omat kiinteät kulut ovat kohonneet liian korkeaksi, ne syövät suuren osan pienentyneistä tuloista jo senkin takia, että harvoin kiinteistä kuluista pääsee nopeasti eroon. Itse päätin pienentää kiinteitä kulujani reippaasti vuosia sitten. Kun rakensimme uutta liiketoimintaa, oli hyvä laskea riskiä omassa taloudessa ja laittaa kaikki energia uuteen.

            Not to do: Älä sido itseäsi isoihin kiinteisiin kustannuksiin.

To do: Pidä hyvä liikkumavara ja mieli joustava tulotason muutoksille.

3. Unohdat priorisoida rahapäätöksiäsi

Maksa ensin itsellesi. Vaikka meillä on velvollisuuksia muille, olemme oman elämämme tärkein ihminen. Siksi suosittelen maksamaan kymmenen prosenttia tuloista ensin itselle. Jos jätät sen viimeiseksi, voi olla, ettei ole mitään maksettavaakaan.

            Not to do: Maksat ensin muille.

To do: Maksat ensin itsellesi.

4. Jättäydyt muiden tuen varaan

Valmistuin vuonna 2002. Yleinen taloustilanne oli sen verran heikko, että työpaikkoja ei ollut tarjolla ja lopulta minusta tuli yrittäjä heti koulun penkiltä päästyäni. Olisin voinut ilmoittautua työttömäksi ja saada rahaa elämiseen, mutta se ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta. Silloin en olisi oppinut kysymään itseltäni, miten voisin ansaita rahaa ja kantaa itseäni taloudellisesti tilanteessa kuin tilanteessa.

            Not to do: Älä päästä itseäsi liian helpolla.

To do: Haasta itsesi oppimaan rahataidot.

- Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat