Jouluviikolla sain kutsun Huomenta Suomeen keskustelemaan jouluostosstressin hillitsemisestä. Keskellä Pelastusarmeijan joulupatoja rautatieasemalla ja riisipuuroa nauttien keskustelimme toimittaja Nina Rahkolan kanssa erilaisista viime hetken vinkeistä jouluostoksille. Listaan muutaman ajatuksen ja vinkin myös tähän.

Mistä joulustressi usein syntyy? Niukkuudesta. Siitä, että yritämme liian tiukan aikataulun ja liian niukan budjetin rajoissa luoda “sitä täydellistä” joulukokemusta. Jotta saamme antamisen hyvät vaikutukset, on meidän hiottava joululahjojen hankintatekniikkaamme.

Antaminen on parhaimmillaan ihan parasta stressilääkettä. Kun lahjoitamme toiselle, aivojemme mielihyväkeskus aktivoituu ja lisää merkityksen tunnetta – aivan kuten rakastuminen. Älä siis hukkaa tätä superlääkettä hikoilemalla kassajonoissa, vaan:

1)   Anna lahjaksi aikaa. Elämän tiukassa tahdissa olemme melkein kaikki aikaköyhiä.

 

Anna lahjaksi aikaa. Elämän tiukassa tahdissa olemme melkein kaikki köyhtyneet ajasta, ja siksi sen lahjoittaminen toiselle tuntuu erityisen suurelta luksuksesta. Laita kuoreen lupaus yhteisestä kahvi- tai teehetkestä, lastenhoitoavusta tai sarjakortti yhteisillä sauvakävelylenkeille naapurustossa. Ihan parasta.

2)  Ajattele luovasti. Viime viikolla eräs rouva kertoi perheensä mainiosta joululahjaperinteestä: perheenjäsenet käyvät kirjastossa lainaamassa toisilleen – rakkaudella ja harkinnalla  valittuja – kirjoja, ja paketoivat ne lahjapakettiin. Lahjan saaja sitoutuu näin laina-ajan puitteissa lukemaan hänelle valitun kirjan. Ja kuulemma valinnat ovat aina täysosumia!
 

Tavara unohtuu helposti kaapin nurkaan, tukkii hyllyt ja kerää pölyä, mutta lahjaksi saatu taito ei unohdu. Se muuttuu osaksi identiteettiämme, sitä, kuka olen. 

3)   Lahjoita kokemus tai taito. Tavara unohtuu helposti kaapin nurkaan, tukkii hyllyt ja kerää pölyä, mutta lahjaksi saatu taito ei unohdu. Se muuttuu osaksi identiteettiämme. Tavara ei juuri koskaan pysty siihen. Se, mitä olemme ja osaamme, on paljon enemmän kuin se, mitä omistamme. Entä jos kummilapsesi saisikin tänä vuonna lupauksen kokkikurssista – vaikka sinun pitämänäsi – tai yhteisen retken kansallispuistoon termarin kanssa?  Omatekoisella vauhti-sarjalipulla voi lahjoittaa puolisolle souturetken, pyöräilyretken ja autoretken auringonlaskuun.

Etukäteen maksettu hankinta tuottaa enemmän nautintoa kuin velaksi hankittu.

4)  Moninkertaista lahjasi arvo ja vaikutus antamalla eettinen lahja. Jos lahjoitat rahaa tai eettisen lahjan jollekin maailman köyhimmistä ihmisistä, eurosi arvo on satakertainen verrattuna siihen, että käyttäisit rahasi itseesi kotimaassa. Lahjoita koulutus, elinkeino (esimerkiksi lehmä tai vuohi) tai vaikkapa pieni puutarhapalsta. 

5)  Älä osta luottokortilla tai pikavipillä. Anna vain lahjoja, joihin sinulla aidosti on varaa. Tutkimuksen mukaan se, että hankinta on maksettu jo etukäteen, lisää siitä saatua nautintoa. Iloitset siis  enemmän teatterielämyksestä, matkasta tai muusta lahjasta, kun tiedät, ettei siitä kolahda visa-laskua jälkikäteen, vaan lasku on jo hoidettu. Velaksi ostaminen on käänteistä säästämistä, ja jälkikäteen se kirpaisee enemmän.

Jos sinulla on lisää mainioita viime hetken lahjavinkkejä jaettavaksi, kirjaa ne tähän blogin alle yhteiseksi iloksi – ja laita kiertoon.

Jouluterveisin,

- Unna

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat