Kaikki haluavat saada lottovoiton, mutta kukaan ei halua, että puhutaan, miten lottovoiton voi tehdä itse. Tämä tuli mieleeni, kun silmiini osui kolumniini tullut kommentti: “Mene puhumaan leipäjonoon 'sijoittamisesta'. Tällä naisella on suppea maailmankuva. Oksettaa aina hänen juttunsa.”

Suomalaiseen kulttuuriin ei ole kuulunut puhua rahasta.

Se on tuntunut asialta, joka ei toisaalta kuulu muille kuin itselleen mutta myös aiheena pröystäilevältä. On helpompi olla hiljaa. Kun ihmiset vaikenevat, he vaikenevat silloin myös hyvistä ideoista ja toisaalta omista ongelmistaan. Näin hyvät ideat eivät pääse levittäytymään ja ongelmat vain kasvavat.

Itse olen ajatellut toisin. Minusta on tärkeää puhua rahasta, koska se koskettaa jokaisen elämää, joka sitä arjessaan käyttää. Suurinta osaa siis. Olen toisaalta ollut innokas kuulemaan toisten ajatuksia ja jakamaan myös omiani, matkan varrella saatuja oppeja. Raha ja sen käyttäminen ovat yhtä arkisia asioista kuin hampaiden pesu, joten miksi vaieta.

Ihmiset vaihtavat ruokareseptejä, niin miksei myös rahareseptejä.

Suomessa lähtökohtaisesti on vastustettu ajatusta, että ihminen voisi itse vaikuttaa oman varallisuutensa ja elintasonsa kehitykseen. Ja tämä liittyy erityisesti lottoamiseen. Jos ajatuksena on, ettei omaan varallisuustasoon voi vaikuttaa, jää ainoaksi mahdollisuudeksi lottoaminen. Ja tämähän ei ole totta. Maailmassa on miljoona tapaa hankkia itselle elantoa, mutta se täytyy ottaa myös kantavaksi ajatukseksi elämässä.

On vaikea sijoittaa, jos ei ole työtä ja tuloja. Mutta kun työtä ja tuloja on kannattaa huolehtia siinä hetkessä, että osan säästää ja jonkin osan myös sijoittaa. Meille kaikille voi tulla elämässä hetkiä, jolloin tulot tippuvat. Silloinkin voi vaikuttaa omaan kulutustasoon ja tasata tuloja säästöillä, jos ja kun on säästänyt hyvänä päivänä.

Säästäminen ja sijoittaminen on vain yksi osa elämää(ni).

Uskon kuitenkin siihen, että oma talous kannattaa hoitaa tavalla, että voi keskittyä elämän tärkeimpiin asioihin. Jokaisella ne ovat meillä erilaiset.

Olen superylpeä suomalaisista, jotka ovat ottaneet itselleen tavoitteen inspiroitua myös tällä saralla. Ja heitä on koko ajan kasvava määrä. Lisäksi olemme ottaneet keskustelussa aimo harppauksia eteenpäin, joten uskon, että Suomeenkin saadaan luotua rennompi ja inspiroivampi kulttuuri tämän aiheen ympärille.

-Terhi

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat