Osakemarkkinat  ovat lasketelleet alamäkeä muutaman viikon. Samalla sijoittajan osakesalkku on keventynyt. Toisaalta laskut ja nousut tapahtuvat vain ”paperilla” niin kauan, kun osakkeilla ei tee kauppaa. Vasta myydessä arvonnousu realisoituu tuotoksi ja -lasku tappioksi.

Moni meistä kavahtaa riskiä. Hyvin usein sijoittamista harkitseva kertoo, että hän kyllä haluaisi sijoittaa, mutta ei halua menettää rahaa. Tämä on ymmärrettävää, sillä kukapa moista ehdoin tahdoin haluaisi. Riskiä ei kuitenkaan kannata pelätä suhteettomasti. Maailmasta tuskin löytyy yhtään sijoittajaa, joka ei olisi joskus tehnyt sijoitusta, joka päätyy lopulta tappiolle.

Oma talous ei voi kehittyä paremmaksi, jos ei ole valmis ottamaan riskiä ja tekemään taloutensa eteen tekoja.

Sijoittamiseen kuuluu riski. Itse elämään kuuluu riski. Haemme työtä, jota emme saa. Pyydämme ihastusta treffeille, mutta hän ei innostu. Saatamme harrastaa vaarallista lajia, jossa loukkaamme itsemme. Liikenteessäkin on riskinsä. Elämässä on ylipäänsä yllättävän paljon riskitekijöitä, joita emme edes tule ajatelleeksi.

Oma talous ei voi kehittyä paremmaksi, jos ei ole valmis ottamaan riskiä ja tekemään taloutensa eteen tekoja. Sijoittamisen lisäksi esimerkiksi palkankorotuksen saaminen vaatii rohkeutta neuvotella. 

Jos sijoittaminen ja riski tuntuvat haasteelliselta yhtälöltä, voiko asiassa oppia paremmaksi? Uskon siedätykseen.

Sekin, jos ei koskaan tee mitään eikä ota riskiä, muodostuu riskiksi jossain vaiheessa. Esimerkiksi tilillä makaavan rahan arvokin laskee, ja ilman säästöjä joutuu ottamaan velkaa, jos jotakin yllättävää tapahtuu. Riskin ottaminen opettaa meitä elämään sen kanssa. Riskiä ottaessaan pitää toki tiedostaa, mitä sen toteutuminen pahimmillaan tarkoittaa. Riskeihin pitää varautua esimerkiksi niin, ettei sijoita kaikkia munia samaan koriin vaan hajauttaa sijoituksensa. 

Jos sijoittaminen ja riski tuntuvat haasteelliselta yhtälöltä, voiko asiassa oppia paremmaksi? Uskon siedätykseen. Kun jotain alkaa tehdä pienin askelin, asia tulee tutummaksi. Tekeminen tuo itsetuntemusta, ja kokemus tuo varmuutta. Sijoittajat toki ovat erilaisia ja sietävät eri tavalla riskiä, mutta täydellinen riskin välttely ei sijoittamisessa eikä elämässä onnistu. Niinpä on parempi, että riskien sietämisessä ja hallinnassa opettelee itse paremmaksi.

- Terhi

Kommentit (1)

Tonya
2/1 | 

Olen ostanut osakkeita ja rahasto- osuuksia 3-5 vuoden ajan. Nyt on pikkiriikkinen salkkuni lähes 4000 euroa miinuksella. En tiedä onko mitään järkeä tässä hommassa. Ostanko lisää vai odottelenko nyt vaan. . . . . rahaksi niitä ei kannata vaihtaa eikä tulevaisuuteen näe. Höh, minä ainakaan en ole onnistunut kasvattamaan varallisuuttani osakkeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat