Oma rahankäyttö on tärkeää. Mutta erityisen tärkeää on se, miten asiasta kertoo omille lapsilleen. Tässä yksi tapa mitä voi hyödyntää rahakasvatuksessa.

Itse käytän lasteni kanssa kolmen purkin mallia.

Meillä on käytössä sijoitus-, unelma- ja käyttöpurkki. Kun lapset saavat viikkorahaa tai pieniä palkkioita, he jakavat rahat kolmeen purkkiin tietyn suhteen mukaan. Viiden euron viikkorahasta yksi euro laitetaan sijoituksiin, yksi unelmiin ja kolme käyttöpurkkiin.

Itse käytän lasteni kanssa kolmen purkin mallia.

Näin opetan lapsilleni, että jokaisesta omaan talouteen tulevasta eurosta laitetaan osa sijoituksiin eli raha laitetaan tekemään työtä meille. Unelmat vaativat pitkäjänteisyyttä ja harva pystyy toteuttamaan unelmiaan muutaman kuukauden säästöille vaan ne vaativat yleensä pidempiaikaista säästämistä. Siksi meillä on käytössä myös unelmapurkki.

Kolmen euron viikoittaisella käyttörahalla ei paljon hurjastella, mutta mahdollistaa rahataitojen opetteluun. Lapsi oppii laskemaan ja pohtimaan, paljon asiat maksavat ja mitä milläkin summalla saa. Tosin tämä johtaa myös siihen, että lapset pyytävät rahaa heidän mielestä hauskoihin ja ”tarpeellisiin” asioihin. Slime-villityksen ollessa kuumillaan minulta pyydettiin lopulta rahaa ainesosiin. Totesin, että tämä ei ole se kohta, jossa haluan tukea kemiallisia kokeita ja tarvikkeet jäivät kauppaan. Se tuntui minusta niin turhalta rahankäytön kohteelta. Tätä ei ole jääty harmittelemaan, joten ei se tainnut ihan niin tärkeää ollakaan. Slime-villityskin taitaa olla jo menneen talven lumia.

Tätä ei ole jääty harmittelemaan, joten ei se tainnut ihan niin tärkeää ollakaan.

Yritän haastaa lapsiani pohtimaan, että onko joku asia todella niin hieno, tärkeä jne., että siihen hän haluaa rahaa laittaa. Monesti olen todennut lapsilleni, että me (minä ja mieheni) emme halua johonkin tiettyyn, mitä he pyytävät, kuluttaa, mutta sen sijaan laitamme rahat esim. matkustamiseen.

Miten sinä opetat rahasta lapsillesi?

-Terhi

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat