“Osakemarkkinat ovat ainoa markkina, jossa ihmiset haluavat ostaa sitä, mikä on kallista”, puuskahtaa kokenut talouskonkari. Niinpä, osakkeiden ostamisessa olemme usein kuin sopulit, menemme sinne minne muutkin. Mitä enemmän tunkua, sitä kalliimmat hinnat.

Jouluna viihdemedia uutisoi isosti Kanye Westin antaneen puolisolleen Kim Kardashianille joululahjaksi satojen tuhansien dollarien arvosta osakkeita. Rouvan lahjasalkusta löytyy tunnettuja yhtiöitä kuten Disney, Adidas, Netflix, Amazon ja Apple. Osakkeita, joita kaikki muutkin ostavat ja joita media on jo vuosia suitsuttanut. Tämä ei yleensä ole se voittoisa strategia.

Todelliset voitot syntyvät useimmiten siellä, mihin muut eivät vielä ole hoksanneet tietään löytää.

Osakemarkkinoilla on vaikea olla trendsetter ­­– edes trendigurujen.  Osakkeen hyvyys sinulle määräytyy siitä, mihin hintaan ja missä vaiheessa satuit sitä ostamaan, halvalla vai kalliilla kurssilla. Jos West olisi ostanut esimerkiksi Applen osakkeita viisi vuotta sitten, olisi vaimokulta yli kolminkertaistanut osakkeensa arvon. Amazon-osakkeen arvo olisi jopa viisinkertaistunut samassa ajassa.  Onko herra West jo auttamattoman myöhässä?

Nykyisessä poikkeuksellisen pitkässä nousukaudessa jopa hyvin kokeneet sijoitusgurut empivät antaa minkäänlaisia suosituksia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa viimeiset viisi vuotta ovat olleet pörssimarkkinoilla tuottavimmat 90 vuoteen.

Kuinka pitkään nousukauden jatkoon kantti kestää nyt uskoa?

Sijoituskirjailija Mika Hyttinen kirjoittaa, että “yksi suosioharhan muoto on, että ihminen tarvitsee suositun eli muiden (lauman) hyväksymän sijoitusidean uskaltaakseen sijoittaa. Siksi pankkienkin on tuottavampaa rakentaa sijoitustuotteista suosittuja kuin hyviä.”

Esimerkiksi osakerahastoissa tämä valuvika on Hyttisen mukaan ilmeinen: osakerahastoihin virtaa uutta rahaa sitä enemmän, mitä enemmän osakkeiden hinnat nousevat. Tällöin salkunhoitajan on rahastojen sääntöjen mukaisesti pakko ostaa lisää osakkeita, vaikka niitä ei olisi enää tarjolla järkevään hintaan. Tämä on tappio sekä rahastolle että sitä omistaville. (On myös rahastoja, jotka sulkeutuvat).

Vuosi sitten tein ihmiskokeen itselläni:  ostin poikkeuksellisesti kahta osaketta vain sillä perusteella, että iso lauma analyytikkoja  suositteli niitä vahvasti ja yksimielisesti. Toinen niistä, kotimainen osake, on selkeästi pakkasella ja isoissa haasteissa. Toinen, ruotsalainen peliyhtiö – ja  salkkuni ainoa peliyhtiö - on kasvattanut kurssiaan noin 65 prosenttia, ja kasvu näyttää jatkuvan.  Nollasummapeliä siis.

Osakeraveissa hevonen, joka näytti ylivoimaiselta voittajalta, osoittautuukin doupatuksi raakiksi. Ehkä sinunkin salkustasi löytyy näitä huteja.

Hyväksi osakepoimijaksi voi tulla ainoastaan harjoittelemalla paljon ja pitkäjänteisesti. Onnea matkaan, Kim ja Kanye. Onnea matkaan, meille kaikille!

- Unna

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat