Viime viikkojen kuuma puheenaihe on ollut toimittaja-yrittäjä Lauri Salovaaran projekti 500 päivässä miljonääriksi. 500 päivää tuli täyteen maanantaina 9. heinäkuuta, hänen 40-vuotissyntymäpäivään. Tuolloin Lauri ilmoitti, että niiden yhtiöiden, joihin hän oli projektin aikana päässyt osakkaaksi, arvo on yli miljoona euroa.

Tekeekö se Laurista taloudellisesti riippumattoman? Ei. Rahaa ei näistä yrityksistä ole tainnut tippua hänen tililleen.

Yksi tapa kertoa, kuinka varakas joku ihminen on, on puhua hänen nettovarallisuudestaan, joka tarkoittaa varojen ja velkojen erotusta. . Ongelmana kuitenkin on, että joidenkin omaisuuserien oikeaa arvoa on vaikea tietää. Emme voi olla ihan varmoja, saammeko varallisuudestamme myytäessä juuri sen rahamäärän, minkä uskomme sen arvoksi.

Esimerkiksi omistusasunnon omistava voi katsella myytyjen asuntojen hintoja ja arvioida niistä oman asunnon hintaa. Asunnon oikea arvo selviää kuitenkin vasta, kun sen on myy, ja konkreettiset eurot kilahtavat tilille.

Moniko meistä voi sanoa, että omistamme jostain yrityksestä pientä siivua, saati useammasta?

Nettovarallisuuteen voi kuulua myös pörssiosakkeita, joiden arvo tiedetään melko tarkasti päivittäin käytyjen kauppojen myötä. Mutta myös osakkeiden arvo voi muuttua dramaattisesti ennen niiden realisointia rahaksi. Listaamattomien yritysten osakkeiden hintaa taas on hyvin vaikea arvioida. Yritykset saattavat maksaa osinkoja, mutta todellisuudessa monet listaamattomat yritykset tuottavat turskaa ensimmäiset vuodet.

Nettovarallisuudella ei myöskään makseta laskuja ja osteta ruokaa. Varallisuuden olisi hyvä myös tuottaa konkreettisia euroja. Niinpä olenkin itse suosinut sijoituksia, jotka tuottavat kassavirtaa eli oikeaa rahaa. Suurin osa varallisuudestani on asunnoissa ja kiinteistöissä, joista saan vuokratuloja kuukausittain.

Laurin tapausta seuraan mielenkiinnolla. Vaikka hänelle ei olisikaan vielä kertynyt tuloja, hänen taseensa on kuitenkin muuttunut. Hänellä on mahdollisuus siihen, että hänestä vielä tulee rahamiljonääri.

Moniko meistä voi sanoa, että omistamme jostain yrityksestä pientä siivua, saati useammasta? Ja että niistä voi jonain päivänä vielä tulla melkoisia rahasampoja?

- Terhi Majasalmi

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat