Blogin julkistuksen yhteydessä viime viikolla ilmestyi myös minun ja Unnan haastattelut.

Moni jäi varmasti pohtimaan seuraavaa: miten voin ajatella, että en ole koskaan törsännyt turhuuksiin, mutta kahden lauseen päästä jo kerrotaan, että olen ostanut Porschen.

Eikö tässä ole merkittävä ristiriita, koska auto jos mikä on turhuus?

Ei. Mielestäni elämästä voi ja saa nauttia. Jokaiselle meille elämästä nauttiminen tarkoittaa eri asiaa. Tärkeää on löytää juuri ne itselle tärkeät asiat ja saada ne mahdollisuuksien mukaan toteutumaan.

 Olennaista on kysyä, miten elämän nautinnot rahoitetaan.

1. Ansiotulot

Ensimmäisessä vaihtoehdossa rahoitat hankintoja ansiotuloilla, koska se on monelle meistä päätulonlähde. Ansiotulojen ongelma on kuitenkin se, että niiden tulisi riittää monen muunkin asian rahoittamiseen – ja lisäksi niihin voi tulla merkittäviä muutoksia. Asiaa, joka on hyvin kallis, jonka arvo laskee ja josta on vaikea päästä eroon kannattaa harkita tarkkaan, ennen kuin sitä lähtee rahoittamaan vain ansiotuloilla.

2. Omistaminen

Toisessa vaihtoehdossa omistat jotain. Se tarkoittaa, että sinulla on varallisuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voisit yltiöpäisesti tehdä mitä tahansa kulutusvalintoja. Voi olla ikävää myydä esimerkiksi omistusasunto vain sen takia, ettei muuten selviä kulutukseen otetuista veloista.

3. Tuottava varallisuus

Kolmas vaihtoehto on, että sinulla on varallisuutta, joka tuottaa tuloja. Tällöin elämän nautintojen rahoitus hoidetaan varallisuuden tuotoilla. Elintaso ei olekaan enää kiinni palkkatuloista – tai ylipäänsä yhdestä tulovirrasta.

Minulle on ollut tärkeää laittaa ansaituista euroista osa aina kasvamaan.

Tämä on tarkoittanut, että olen sijoittanut osan ansaituista euroista pääosin asuntoihin. Kun asunnot ovat alkaneet tuottaa positiivista kassavirtaa eli konkreettisia tuloja omaan talouteen, olen voinut alkaa ”nauttia” elämästäni ja ostanut esimerkiksi Porschen.

Ensi keväänä tulee kuluneeksi 20 vuotta, kun säästin ensimmäiset 1000 markkaa ASP-tilille. Tämän jälkeen olen säästänyt ja sijoittanut. 18,5 vuoden kohdalla totesin, että nyt voin tehdä juuri tämän hankinnan.

Auto on oiva esimerkki hankinnasta, jonka arvo laskee nopeammin kuin ehdit edes ajatella. Monelle auto on liikkumisväline ja pakollinen kulu. Omaan filosofiaani on kuulunut, että ylellisyyshankinnat ostetaan vasta varallisuuden tuotoilla. Tällöin minulle jää edelleen varallisuus, vaikka auton arvo olisi pyöreä nolla.

On huomattavasti pidempi tie säästää ensin osa ansiotuloista ja hankkia tuottavaa varallisuutta kuin vain ostaa saman tien ansaitsemillaan rahoilla. Kuitenkin tämä on taloudellisesti turvallisempi vaihtoehto.

On parempi olla monta tulonlähdettä kuin vain yksi.

-Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Jonna1
1/2 | 

Jäin vielä miettimään, että ostitko auton kokonaan käteisellä vai käytitkö rahoitusta?

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Hei Jonna, kiitos kysymyksestäsi. Ostin rahoituksella, koska sain järjettömän hyvän rahoitustarjouksen - korko 0,2 prosenttia. Kun oma tase tuottaa kaksinumeroisen prosenttiluvun ja lainan korko on noin pieni, ei ole mitään järkeä sitoa rahaa autoon, koska silloin menettää tuoton ja koron välisen erotuksen. Mukavaa viikon alkua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat