Bruttokansantuote eli BKT on vekkuli mittari. Jos menisit naimisiin perheessäsi käyvän palkallisen siivoojan tai remontoijan kanssa, BKT laskisi, koska palkallisesta apulaisesta tulisikin perheenjäsen eli kotityön tekijä. Jos taas ikääntynyt sukulainen siirtyisi kotoa palvelukotiin hoidettavaksi, BKT nousisi. Beekootee mittaa vain maksullisen työn arvoa.

Tilastokeskus teki muutama vuosi sitten laskelman kotona tehtävän palkattoman työn arvosta ja sai summaksi hulppeat 78 miljardia euroa. Jos kotityö olisi laskettu mukaan bruttokansantuotteeseen, olisi sen osuus ollut peräti 29 prosenttia. Näin arvokasta on kotityö, mutta valitettavasti sille ei ole palkanmaksajaa, lukuun ottamatta valtion maksamia kotihoidontukia tai äitiyspäivärahoja.

Neljälle äitiyslomalleni ei voi laittaa hintalappua, enkä vaihtaisi niitä mistään hinnasta.

Aineettoman arvon vertaaminen aineelliseen voi tuntua irvokkaalta. Neljälle äitiyslomalleni ei voi laittaa hintalappua, enkä vaihtaisi niitä mistään hinnasta. Mutta kotiin pidemmäksi aikaa jäävän vanhemman kannattaa hankkia maagiset rahataidot, joilla rakentaa taloudellista turvaa myös kotivuosien aikana.

Aivan liian tavallinen tarina on edelleen tämä: Äiti jää vuosiksi kotiin lasten kanssa, isä tekee uraa. Vuosia myöhemmin tulee avioero, ja yhteisen pesän jakamisessa äiti huomaa, ettei hänelle ole kertynyt säästöjä. Omaisuuden osituksessa käy ilmi, että isot hankinnat on tehty varakkaamman puolison nimeen, jolloin ne myös saattavat jäädä hänelle, mikäli heillä on toisen omaisuuden poissulkeva avioehto. Yhteisen kodin myynnistä saadut rahat eivät nekään tunnu riittävän uuden asunnon ostoon, kun hinnat asuntomarkkinoilla ovat lähteneet kiitolaukkaan.

Jos yhtään lohduttaa, voit seuraavan kerran tiskiharjaan tai imuriin tarttuessasi ajatella olevasi mukana BKT-laskelman valossa miljardibisneksessä, kotityössä.

On tärkeää, että parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa tasavertaisesti riippumatta siitä, mikä on perheen sisäinen työnjako. Se kannattaa varmistaa sekä puhumalla, sopimalla että kirjaamalla dokumentteihin.

Jos yhtään lohduttaa, voit seuraavan kerran tiskiharjaan tai imuriin tarttuessasi ajatella olevasi mukana BKT-laskelman valossa miljardibisneksessä, kotityössä. Vaikka se ei näkyisi tiliotteessa, tiedät rakentavasi jotakin erityisen arvokasta. 

- Unna

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat