Vuodenvaihteessa purin muutamia osakesijoituksiani. Mutta minne pennoset uudelleensijoittaisin? Maailmantaloudessa tuntuu olevan nyt konevika, eivätkä talouden lait toimi kuten aiemmin on ajateltu. Ennätyspitkä kurssinousu on vauhdittanut osakkeiden hinnat jo liiankin ylös.

Talous köhii edelleen 10 vuoden takaista finanssikriisiä, jonka pysäyttämiseksi markkinoille pumpattiin rahaa kuin ilmaa. Sen jälkinäytöksenä voi edessä olla arvaamattomia käänteitä. Jopa parhaat sijoitusgurut epäröivät nyt antaa vinkkejä siitä, missä rahat olisivat turvassa saati missä ne tuottaisivat mehevästi.

”Neuvo, jonka mukaan sijoittaa kannattaa vain sen verran kuin on varaa menettää, on edelleen pätevä.”

Sijoittamiseen on toki aina kuulunut riski. Kaikkien povaama pörssitähti on hiipunut vätykseksi tai musta hevonen vienyt koko potin. Siksi neuvo, jonka mukaan sijoittaa kannattaa vain sen verran kuin on varaa menettää, on edelleen pätevä. Nyt riskejä tuntuu olevan pitkän ostoslistan verran, kuten ilmastonmuutos, Kiinaan liittyvät epävarmuudet ja päämies Trumpin tempoilu.

Sijoittamisessa on silti aina pärjännyt se, joka on taitavasti osannut ottaa riskiä.

Varmimpia häviäjiä ovat viime vuosina olleet ne, jotka ovat vältelleet riskiä hilloamalla rahojaan lähes nollakorkoisilla, inflaation nakertamilla tileillä.

Entä jos kysynkin nurinkurin eli missä varmimmin menettää rahansa? Pirautan tutulle pääekonomistille Timo Tyrväiselle, joka on paneutunut erityisesti ilmastonmuutosriskeihin.

”Silmien sulkeminen ilmastonmuutokselta sijoituspäätöksissä on aika varma resepti rahan palamiselle.”

– Yksi asia on selvä: ilmastonmuutokseen liittyvän ymmärryksen syveneminen on saanut monet merkittävät sijoittajat ja ison rahan päällä istujat vetäytymään toimialoilta, jotka pitävät yllä ilmastonmuutosta, sanoo Timo.

Tarkkailun alla ovat erityisesti öljyä ja hiiltä omistavat yritykset. Myös monet muut alat etsivät vimmaisesti puhtaampia ratkaisuja. Tulevaisuuden autot käyvät sähköllä, ja hampurilaisen välissä on keinolihaa. Silmien sulkeminen ilmastonmuutokselta sijoituspäätöksissä on aika varma resepti rahan palamiselle.

Turvaa sijoitusmarkkinoilta on nyt vaikea löytää – sen sijaan huimia seikkailuja on varmasti tarjolla ennen seuraavaa korjausliikettä.

- Unna

Kommentit (3)

Markku-vaari
1/3 | 

Niin, eiköhän globaalien, osin hypoteettisten, riskien ja mahdollisuuksien vaikutus sijoitushorisonttiin korreloi sijoittajan iän kanssa. Itse jo yli 70-kesäisenä näen sen kahtalaisena. Toisaalta isot muutokset eivät ehdi ehkä  vaikuttaa merkittävästi elinaikanani ja toisaalta nopeita virheitäni en ehdi korjata.

Yhteenveto edellisestä: Pääasia ettei käperry pelkoonsa vaan toimii harkittuaan asiaa ja nukuttuaan yhden yön yli. Silloin saattaa onnistuakin.

Vierailija
2/3 | 

No jaa, itselläni on ollut vaikka miten kauan näitä epävakaita maita kiinaa ja venäjää yms ja mielestäni ne ovat ollet harvinaisen vakaita ja tuottoisiakin. Enemmän sitä epävakautta ovat aiheuttaneet ns länsimaiden toimet eivätkä nekään ole oikeastaan paljon onnistuneet heilauttelemaan näitä...

SeijaS
3/3 | 

Kun kuulee sanan "öljy-yhtiö" moni ajattelee ensimmäiseksi että ei voi olla ilmastoystävällinen yhtiö. Sen sijaan on olemassa luokitukset  yhtiöiden eettisyydestä ja vastuullisuudesta. Mm. suomalainen Neste on kehittänyt tuotantoaan koko ajan ilmastoystävällisemmäksi. Ja vastikään rankattiin maailman vastuullisimpien yhtiöiden Global 100 listalla toiseksi! 

Itse sijoittajana kiinnitän näihin arvoihin hyvin paljon huomiota enkä voisi koskaan sijoittaa esim. aseisiin, tupakkaan, yhtiöihin jotka käyttävät lapsityövoimaa jne. 

Kiitos hyvistä blogeistanne! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat