Ruotsalaiset kutsuvat sitä hellittelynimellä Pippi-pengar. Suomeksi vastine voisi olla Pikku Myy -raha, ja kansainvälisesti sille on annettu asennetta uhkuva nimi Fuck You Money (FYM).

Kyse on vapaudesta. Siitä, että saat säästettyä oman vararahaston, jonka turvin voit tiukassa paikassa irrottautua kehnosta työpaikasta ja hankalasta pomosta, kuristavasta parisuhteesta tai eläköityä varhain ilman, että ammut itseäsi taloudellisesti jalkaan tai luovut kokonaan totutusta elämäntyylistä.

FYM on vapauden uusi musta. Sen avulla omistat aikasi ja itsesi – ainakin siihen saakka, kunnes rahastosi pohja alkaa taas paistaa. Vaikka et käyttäisi säästöjäsi, ajatus F-pommin pudottamisesta työpaikalla voi silti kutkuttaa huonona päivänä. FYM on kuin alusasusetti, joka tuo olemukseesi ryhtiä ja varmuutta ilman, että se näkyy päällepäin. Minä voin tehdä sen, jos haluan!

Vaurautta ei enää mittaa maallinen mammona vaan mahdollisuus valita vapaus.

FYM -termi tunnettiin jo 60-luvulla, mutta varsinaisesti sen maine alkoi levitä 1990-luvulla. Termin käytön yleisyys kirjoissa ja elokuvissa on sahannut ylös ja alas, hämmästyttävän samassa tahdissa kuin pörssikurssit. Legendaarisimman, minuutin mittaisen määritelmän termille esitti John Goodman elokuvassa The Gambler. Suositut sijoitussaitit tarjoavat laskureita oman FYM-luvun laskemiseksi. Yksi säästää FYM-rahaa loppuelämäksi, toiselle riittää muutaman kuukauden rahasto, jotta voi haukata raikasta ilmaa loppuunpalamisen jälkeen.

FYM:in takana on isompi ilmiö: Vaurautta ei enää mittaa maallinen mammona vaan mahdollisuus valita vapaus. Vapaus olla, vapaus matkustaa, vapaus olla tekemättä tai vapaus omistautua tekemiselle, jota rakastaa, vaikka palkka olisi pieni. Vapaus määrittyy useimmiten vapautena jostakin.

Joko sinulla on oma PiM, Pikku-Myy?

Aika on pääomistamme kaikkein kriittisin ja tärkein. Sitä ei kukaan voi ostaa määräänsä enempää, eikä kukaan meistä tiedä, kuinka paljon sitä on jäljellä.

Siksi se on arvokkainta, mitä voit omistaa. Sen tajuaminen on yllättäen tehnyt säästämisestäkin seksikästä. Joko sinulla on oma PiM, Pikku-Myy?

- Unna

Kommentit (3)

Katjuska
2/3 | 

Unnan tekstejä on ihana lukea. Hyviä oivalluksia, loistavia vertauksia ja asiallisia faktoja. Ajankohtaisia asioita jotka useita ihmisiä koskettaa. Aika on tosiaan se tärkein muuttuja elämässämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat