”Lapsia hankitaan sitten, kun talous on kunnossa”, mieheni totesi minulle jo ennen kuin edes olimme päättäneet yrittää. Voi pojat, kuinka oikeassa hän olikaan! Lapsen syntyminen vaikuttaa merkittävästi sekä perheen tulo- että kassavirtaan. Hyvin monelle lapsen syntymä merkitsee taloudellista kriisiä.

Suomessa on nyt havahduttu toden teolla alhaiseen syntyvyyteen. Maapallon kestokyvyn kannalta matalat syntyvyysluvut ovat hyvä asia, mutta suomalaisille ne tuovat omat haasteensa. Esimerkiksi eläkejärjestelmämme on vahvasti sidottu työtä tekevään väestöön. Jos heitä ei ole tarpeeksi, emme pysty hoitamaan eläkevelvoitteita. Vuonna 2017 yksityisillä aloilla työssä käyviltä kerättiin 16,7 miljardia euroa eläkemaksuja ja niistä 13,9 miljardia meni suoraan nykyisten eläkkeiden maksuun. Vain 2,2 miljardia rahastoitiin tulevia eläkkeitä varten.

Yksi syy olla hankkimatta lapsia liittyy rahaan. Lapsien aiheuttamaan tuloloveen voi kuitenkin varautua etukäteen, kun taas esimerkiksi sairaudet voivat tulla täysin yllättäen ja heilauttaa omaa taloutta merkittävästi. Fiksuinta on puhua talouspuolesta yhdessä puolison kanssa jo hyvissä ajoin ja miettiä, kuinka vanhempainvapaaseen varaudutaan. Kaksi päätä keksii aivan varmasti enemmän ideoita kuin yksi.

Hyvin monelle lapsen syntymä merkitsee taloudellista kriisiä.

Ensimmäinen lapsemme syntyi keväällä 2008, jolloin elimme taloudellisesti haastavinta aikaa koko yhteiselomme aikana. Maailmantalous oli kriisissä, ja tämä koetteli pääliiketoimintaamme asuntosijoituspalveluja. Lisäksi olimme tehneet edellisenä syksynä merkittävän sijoituksen yhtiöön, jonka liiketoimintaa ei saatu toimimaan. Tilanne oli kiperä. Kriisin ollessa päällä ei voi varautua pahan päivän varalle – silloin hoidetaan itse kriisiä. Meidät pelasti ainoastaan se, että olimme tehneet päätöksiä varallisuuden hankkimisesta jo vuosia aiemmin.

Olipa taloudellinen tilanne äitiyslomalla mikä tahansa, tärkeintä on huolehtia siitä, ettei kotonaolon aikana velkaannu. Kaikkea kulutusta ei tietenkään voi lopettaa, mutta monesta asiasta voi tinkiä ja etsiä edullisempia vaihtoehtoja.

Etukäteissuunnittelu tuo varmuutta ja taloudellista turvaa. Ajattele, kuinka paljon rennompaa on elämä pienen lapsen kanssa, jos ei tarvitse murehtia rahasta. Silloin voi keskittyä olennaiseen – tuhisijasta nauttimiseen.

- Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Ollls
1/1 | 

Minä taas ihmettelen kuinka vauva on muka kallis. Kirpparilta saa vaatteita senteillä ja vaippapaketti maksaa 10e joka kestää viikon. Ruokaa vauva saa tissistä ja myöhemmin joutuu ostamaan kahden perunan sijasta kaksi ja puoli. Myös kaupan alesta löytyy hyvin vaatteita kun osaa vähän ennakoida ja ostaa vaatteet sesonkikauden ulkopuolella. Totta tosin on että ennakointi on valtaosalle liian vaikea tehtävä, en ymmärrä miksi. Kai se sitten menee niin että alkoholia on kivempi ostaa ensihelteillä kuin lapselle toppapuku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat