”Ennen tätä koulutusta ja mukaanpääsyä naisten oma-apuryhmään en juuri käynyt ihmisten ilmoilla,  sillä häpesin itseäni enkä kokenut itseäni tarpeelliseksi”, kertoo 18-vuotias nuori Kiran, joka juuri sai käteensä todistuksen ompelijan koulutuksesta.

Puolitoista vuotta sitten asetimme naisporukalla tavoitteeksi kerätä rahat 200 ammatti- ja talouskoulutusstipendiin naisille ja nuorille Intian Indoren slummialueella. Tällä viikolla reissasimme paikan päälle katsomaan mitä lahjoituksilla on saatu aikaan.  Ja se veti sanattomaksi. Saimme olla jakamassa todistuksia nyt jo valmistuneille ompelijoille, autokuskeille ja lyhyen virkamieskoulutuksen suorittaneille.  Nainen ratissa oli jo monelle uusi näky! 

Naisten tarinat siitä, mitä pieni muutos voi vaikuttaa, ovat puhuttelevia, emmekä selvinneet kyynelittä. Jäimme  isosti saamapuolelle. 

Vierailimme  yhden ompelijaksi valmistuneen nuoren naisen kodissa (kts. otsikkokuva).  Perheen ainoa palkansaaja on ollut äiti,  kahden euron päivätuloillaan. Isä oli sokeutunut aiemmin, ja lisäksi huollettavana oli kaksi muuta lasta ja isoäiti. Tyttären tutkinnon ja uuden työn ansiosta perheen tulot kaksinkertaistuivat. Silti sekään ei vielä riitä nostamaan perhettä pois slummista. Jotta voisi rakentaa elämää slummin ulkopuolella – maksaa perheasuntoa, ruokaa, liikennettä, muita tärkeitä välttämättömiä kuluja -  maksaisi se vähintään noin 50 000 rupiaa eli noin reilu 600 euroa kuussa. Tyttären valmistuminen herättää toivoa siitä, että hän saisi paremmin palkatun työn ja elämä etenisi.

 

Slummien miljonääriksi on pitkä tie.

Indore on huutomerkki siitä, mitä naisten taloudellinen voimaantuminen ja itsenäistyminen merkitsee. Intiassa myös #metoo –liike on saanut vahvan jalansijan, sanomalehdet uutisoivat sitä isosti ja päivittäin. ”Nyt ei naiseni enää tottele minua”,  on moni yhteisön mies ihmetellyt, kun nainen alkaa tienata omaa rahaa.  Naisen tulot voivat silti pelastaa perheen kuilun reunalta.

Slummialueella on myös perustettu naisten oma-apuryhmiä, jotka keräävät kultakin jäseneltä yhteiseen kassaan rahaa 150 rupiaa kuussa  (noin 2 euroa, eli yhden päiväpalkan verran), ja josta naiset voivat tarvittaessa lainata rahaa toisiltaan, esimerkiksi perhejuhliin tai pikkuiseen yritystoimintaan. Ja lainat on aina maksettu takaisin.  

 

Kun aiemmin naiset pelkäsivät mennä pankkiin, nyt kaikille on avattu omat pankkitilit

-       Naiset pelkäsivät aiemmin mennä pankkiin, mutta nyt kaikille on avattu omat pankkitilit ja nimetty jopa oma pankkivirkailija,kertoi ryhmän kolmikymppinen puuhanainen Shameem ylpeänä.

Raha ei silti ole se juttu, vaan itseluottamus, jota omat tulot, koulutus ja ryhmän tuki on saanut aikaan. ”Aiemmin puhuminen ääneen kolmellekin ihmisille oli pelottavaa, nyt voin nousta jopa 500 sadan ihmisen eteen puhumaan”, kuvaa yksi ryhmän naisista omaa muutostaan.

Taidot yhdistettyinä omiin tuloihin on valtaa. Puhuttelevin pieni yksityiskohta oli silti se, että pienistä tuloistaan naiset lahjoittavat joka kuukausi rahaa eteenpäin, vieläkin hankalammassa tilanteeessa eläville. Tällä viikolla lahjoitus meni Hunger Free- keräykseen. Intiasta palaamme sananmukaisesti sydän kurkussa.

 – 

Unna Lehtipuu

 

PS. Indoren projekti jatkuu vuoden loppuun, ja stipendilahjoituksia yhä kaivataan lisää. Yhden stipendin arvo on 100 e, mutta osallistua voi myös ihan pienelläkin summalla. Lahjoittajille järjestämme yhteisen tilaisuuden tammikuussa. Jos kiinnostaa tulla mukaan porukkaan, laita viestiä unna.lehtipuu@framillafinland.fi tai yv:nä Facen kautta.  Timanttipesula-projekti toteutetaan valvotusti yhteistyössä Suomen ja Intian World Visionin kanssa.

 

Ps. Voit myös kuunnella Rikastamoa, lataa supla.fi ja hae sanalla Rikastamo. Voit kuunnella jaksoja ja kiinnostavia vieraitamme juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. 

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Voiko tuo asunnon vuokrahinta - 600 euroa kuukaudessa pitää paikkaansa. Vaikka onkin slummialueen ulkopuolella, mutta kuitenkin. Suomestakin saa tilavia vuokra-asuntoja tuolla hinnalla pienemmiltä paikkakunnilta. Ymmärrän, että Intiassakin kaupunkien moderneimmat luksusasunnot voivat olla kalliita, mutta kai sielläkin edullisia perheasuntoja luulisi olevan, muuallakin kuin vain slummeissa.

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017
4/2 | 

Hei, kiitos huomiosta, tarkensin tekstiin, että 600 e olisi se hinta, mitä elämä maksaisi (asuminen, liikenne ym pakolliset asumiseen liittyvät kulut) kohtuullisessa perhe-asunnossa hieman paremmalla seudulla. Nyt kuvassa näkyvä perhe maksoi hyvin vaatimattomasta, maapohjaisesta kahden pienen huoneen (rehellisesti sanottuna kopperon) asunnosta 2500 rupiaa (noin 35 euroa) vuokraa slummialueella. Iso summa, kun äidin tulot per päivä olivat noin 150-250 rupiaa. Muita palkansaajia ei perheessä ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat