Yrittäjänä käyn palkkaneuvottelut aina kun asiakas pyytää minulta tarjouksen. Muistan, kuinka olen urani alkuaikoina pyytänyt muutaman satasen puheenvuorosta. Silloin tuntui, että on tärkeämpää päästä puhumaan kuin saada rahaa. Toisaalta en kehdannut pyytää enempää. Kun puhepyyntöjä alkoi tulla enemmän, olen nostanut palkkiotani tasaisesti ylemmäksi. Myönnän, että oman hinnan kertominen jännittää aina. Tilanteessa on jotenkin tosi ”alasti”. Kun myyt itseäsi ja ammattitaitoasi, on vain sinä eikä mitään muuta.

Ymmärrän hyvin, miksi ihmisiä jännittää käydä palkkaneuvotteluita.

Ymmärrän hyvin, miksi ihmisiä jännittää käydä palkkaneuvotteluita. Ensinnäkin oman osaamisen ”myyminen” on jännittävää ja haastavaakin. Toiseksi palkkaneuvotteluita saatetaan käydä melko harvoin, jolloin asiaa myös pääsee harjoittelemaan vähän. Itse pääsen harjoittamaan osaamiseni hinnoittelua tasaisin väliajoin, kun taas palkkaneuvotteluiden välissä voi olla vuosia aikaa. Tunnetusti mitä enemmän asiaa tekee, sitä paremmaksi asiassa harjaantuu.

Oman osaamisen hinnoittelu oikealle tasolle on kuitenkin tärkeää ja fiksua. Miksi itseään lähtisi alihinnoittelemaan? Toisaalta hinnan pitää olla suhteessa osaamiseen ja arvoon. Mistä sitten tietää, kuinka paljon voi pyytää? Itse olen tiedustellut muilta yrittäjiltä ja puhujilta, kuinka paljon he pyytävät puheenvuoroistaan. Avoin linja on kaikkien alalla toimivien eduksi. Palkkaneuvotteluja varten kannattaa tutustua alan yleiseen palkkatasoon, mutta myös miettiä, olisiko itsellä jotain sellaista osaamista, mikä näkyisi työnantajalla merkittävänä hyötynä ja sen avulla pääsisi myös perustelemaan oman korkeamman palkkansa.

Mistä sitten tietää, kuinka paljon voi pyytää?

Itse olen ottanut avoimen linjan palkkioissa ja ilmoitan puheenvuorojeni arvot sivuillani. Se on minusta hyvä lähtökohta neuvotteluille ja on toiminut minulle.

Itselleni on jäänyt mieleen sanat, jotka kuulin viitisen vuotta sitten menestyneeltä naisjohtajalta. Hän sanoi käyvänsä joka vuosi palkkaneuvottelut, koska hänen osaamisensa oli korkeammalla tasolla verrattuna edelliseen vuoteen. Jos näin todella on, minusta tämä on hyvä lähtökohta osaamisen hinnoitteluun. Ja oman osaamiseenhan voi vaikuttaa meistä jokainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat