Aiemmasta työpaikastani sain hilpeäksi läksiäislahjaksi kuvassa näkyvän timantti-kellon. “Ihan aito”, kuulemma, vaikkakin hankittu Kreikan lomamatkalta rannan kaupustelijoilta. Olipa kellon arvo euro tai satatuhatta, palautti se minut hetkeksi ajan kartalle, sekunnit tikittämään käteen – kunnes se lakkasi toimimasta.

Aika on pääomistasi se, jota et omista, se on vain lainaa. Sinä et tiedä, kuinka paljon aikaa sinulla on jäljellä, ja se voidaan ottaa sinulta pois silmänräpäyksessä. Kuljemme kuin varkain oman aikamme läpi.  Pankkitilisi saldon voit aina tarkistaa, työsuhteen kestokin on usein tiedossa ja verkostojesi ja hyvänpäivän tuttujen määrää voi laskea osoitekirjasta tai Facebookista. Jokaisena päivänä aikapankissasi on 1440 minuuttia.

Joka ikinen päivä kulutat minuuttisi loppuun, viimeistä sekuntia myöten, eivätkä ne koskaan palaa.

Elämä kulkee lineaarisesti. Siihen ei myydä paluulippuja. Valokuvien, päiväkirjojen ja joskus unien kautta voit palata menneisiin hetkiin ja tunnelmiin, mutta ei oikeasti. Ainoat investoinnit jotka voit enää tehdä, kohdistuvat tulevaisuuteen.

Viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan.

Viisas äijä, Paul Tournier muistutti, että viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan. Katso siis vanhuuttasi silmiin hyvissä ajoin, ja mieti, millaiseksi elämänkaaresi haluat tehdä. Mitä asiaa harmittelisit jos se jäisi tekemättä, talenttisi käyttämättä, rahasi sijoittamatta hyvään? Ryhdy tekemään sitä, nyt.

Jos sisäinen kutsumuksesi on “joskus” ryhtyä kahvilanpitäjäksi, opetella uusi ammatti, kirjoittaa kirja tai perustaa lastenkoti, ryhdy tekemään sitä hyvissä ajoin. Moni kutsumus on mahdollista toteuttaa tutuissa raameissa, vanhassa työpaikassa, saman perheen ja puolison kanssa, eikä vaadi radikalisoitumista muualla kuin omassa päässä.

Wall Street-Money never sleeps – elokuvassa vävykokelas haastaa sijoittaja Gordon Gekkoa: “Vaikka tienaisit kuinka paljon, sinusta ei koskaan tule rikasta.” Gekko katsoo kuvaruudulta ultraäänikuvaa pian syntyvästä ensimmäisestä lapsenlapsestaan ja ymmärtää, ettei hän katso rahaa, vaan aikaa– rahaakin kalliimpaa.

Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisesti paremmin huomioon sen vaikutukset onnellisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin.

Siksi aika on kriittinen tekijä kun teet päätöksiä, olivatpa ne taloudellisia, uraan tai ihmissuhteisiin liittyviä. Siksi aika kannattaa ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Aika on vahvasti kytköksissä käsitykseemme identiteetistä. Jos teet päätöksesi puhtaasti rahan (tai palkan suuruuden) perusteella, johdatat itsesi ajattelemaan kylmän rationaalisesti. Jos taas lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisesti paremmin huomioon sen vaikutukset onnellisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Laskukone ei laske kuin ensimmäistä. Ihminen taitaa molemmat. Menetytettyä aikaa rakkailta ei voi korvata niin kutsutulla laatuajalla. On vain aikaa.

Olet ehkä juuri nyt pisteessä, jossa mietit miten lähivuodet tai jopa loppuelämäsi haluat käyttää, mitä uusia taitoja kehittää, mistä luopua. Haluatko jatkaa nykyisessä työpaikassasi tai ihmissuhteissa? Vai olisiko aika uudelle, uusille taidoille ja oppimiselle, ja minkä hinnan olet valmis siitä maksamaan?

Valitsemisesta on ehkä tullut yhä vaikeampaa koska  toiveesi risteilevät, sinulla on liikaa tai liian vähän tietoa tai resurssien ja ajan puutetta arjessa. Seuraava Suzy Welshin kysymyspatteristo 10-10-10 on mainio apuväline, kun miettii isoja siirtoja tai päätöksiä elämässä.

Kysy siis itseltäsi, mitä vaikutuksia ja seurauksia päätökselläni (tai sillä, etten nyt tee päätöstä tai lähde asian kanssa liikkeelle) on

-       10 minuutin päästä?

-       10 kuukauden päästä?

-       10 vuoden päästä?

Ala kävellä sitä kohti, mitä haluat elämässäsi näkyvän 10 vuoden päästä, jo tänään. Voimia sille matkalle.

 

- Unna Lehtipuu

Kommentit (2)

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Kiitos Elisa palautteesta! Ajan sijoittamista pohdin jo Timanttipesula-kirjassani, mutta huomaan, että koko ajan sen painoarvo omassa ajattelussa vain kasvaa (lieneekö ikäkysymys). Mainiota kevättä sinulle, tartu hetkeen! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat