Omaa taloudellista tilannetta voi esimerkiksi hahmottaa nettovarallisuuden avulla. Mutta onko se hyvä mittari?

Varallisuuden arvo on aina arvio. Todellinen arvo ratkeaa sillä hetkellä, kun omaisuuserä myydään. Ihmiset arvottavat omaisuuserät eri tavalla.

Ihmiset arvottavat omaisuuserät eri tavalla.

Joillekin tietty omaisuuserä on huomattavasti arvokkaampi kuin toisille ja he saattavat olla valmiita maksamaan myös korkeamman hinnan. Esimerkiksi yrityskaupoissa jotkut hyötyvät enemmän ostettavasta liiketoiminnasta kuin toiset. Ostettavan sijoituskohteen tuotto voi olla joillekin huomattavasti parempi kuin nykyiset, kun taas toisille tuotto on huomattavasti huonompi verrattuna nykyiseen. Sijoituskohdetta ei siis silloin ole järkevää vaihtaa.

Varallisuustasot riippuvat myös markkinatilanteesta. Kun talous käy kovilla kierroksilla, kaikilla tuntuu olevan varaa maksaa pikkusen liikaa kaikesta. Kun talous sakkaa, vain todella rikkailla on varaa tehdä mitä vain.

Veloista voidaan olla aina varmoja, että ne eivät häviä minnekään.

Veloista voidaan olla aina varmoja, että ne eivät häviä minnekään.Varallisuuden taso taas on arvio. Tällöin myös nettovarallisuus on arvio. Sen sijaan mitä varallisuutesi tuottaa kuukausittain voidaan melko hyvin todeta, kun nähdään, kuinka paljon tilille on rahaa virrannut.

Sijoitustoiminnalla voidaan hakea arvonnousua tai kassavirtaa tai molempia. Kassavirtaa lisää nettovarallisuutta todellisesti kuukausittain, jos oletetaan, että taseessa ei tapahdu muita muutoksia. Arvonnousukin voi lisätä, mutta niin kauan kuin se kirjattua arvonnousua eikä myynnissä realisoitunutta, sitä ei oikeasti ole olemassa.

Tämän takia kannattaa pitää huoli erityisesti, että varallisuudesta tulee myös tuloja, jotta ei päädy tilanteeseen, että on taserikas mutta kassavirtaköyhä.

-Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat