Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi 23-vuotiaana vuonna 2002. Muistan ikuisesti, miten epävarma olin – nuorena ja naisena – myydessäni sijoitustuotteita minua kymmeniä vuosia vanhemmille ihmisille, useimmiten miehille. Ja tottahan se oli, ettei minulla vielä ollut juurikaan kokemusta mistään.

Yhtä hyvin muistan ensimmäisessä työelämävalmennuksessani saamani ohjeen: aika hoitaa ikäongelman. Heti kun sain säästöön ylimääräistä, koulutin itseäni, jotta saisin kurottua kiinni edes hieman etumatkaa pidempään työelämässä olleisiin.

Tuntuu, että ihminen on aina väärän ikäinen työelämään.

Täytän joulukuun alussa 40 vuotta. Ja kyllä, aika on tehnyt tehtävänsä. 16 vuotta työelämässä ovat opettaneet paljon. Uskon, että vuosien mittaan olen oppinut taitoja, jotka ovat hyödyttäneet myös muita ihmisiä. Vieläkään en tiedä kaikesta kaikkea, mutta samanlaista epävarmuutta en ole enää tuntenut.

Kun seuraa yleistä keskustelua, tuntuu, että ihminen on aina väärän ikäinen työelämään. Milloin olet liian nuori, milloin liian vanha. Nuorelle ei ole vielä ehtinyt kertyä kokemusta työstä eikä elämästä. Toisaalta vanhakin voi jäädä kehityksestä jälkeen, jos ei ole työvuosien aikana seurannut alansa kehitystä ja kehittänyt taitojaan.

Kun on nähnyt useamman nousun ja laskun, asiat loksahtavat eri tavalla paikoilleen kuin vasta yhden nousun kokeneena.

Mutta sekä nuoruudessa että vanhenemisessa on myös puolensa, joita kannattaa hyödyntää. Nuorena jaksaa painaa enemmän töitä. Omalla kohdallani totesin, että alamäki alkoi 35-vuotiaana, ja nykyisin palautuminen vie enemmän aikaa. Vanhempana taas voi rakentaa kokemuksensa päälle. Vanhemmalla on historian tuntemusta ja perspektiiviä elämään. Itse tunnen usein, että ihan kuin olisin elänyt tämän tilanteen ennenkin. Voin kaivaa muististani, miten tilanteen aiemmin ratkaisin ja miten voisin nyt ratkaista sen parhaalla mahdollisella tavalla. Uutta tietoa pystyy myös jäsentämään paremmin, kun on vuosia opetellut parempia ajattelutaitoja.

Myös sijoittamisessa on merkitystä sillä, kuinka paljon sijoitusvuosia on takana. Kun on nähnyt useamman nousun ja laskun, asiat loksahtavat eri tavalla paikoilleen kuin vasta yhden nousun kokeneena. Asioihin on enemmän perspektiiviä. Sijoittamisessa kokemus voi tuoda varmuutta, mutta sen tulisi kuitenkin lopulta kääntyä euroiksi. Jos ei, täytyy katse kääntää uuden oppimiseen.

- Terhi

Kommentit (1)

Kari
2/1 | 

Hienoa että naiset puhuvat laajemmin sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta. Naiset rakastavat rahaa siinä kuin miehetkin, ja ovat kovia shoppaamaan, siksi sen hallinta on oleellista. Jos ja kun elämässä sattuu, on hyvä osata varautua. Sama koskee toki miehiäkin, mutta syystä tai toisesta miehet ainakin sijoittavat laajempana ryhmänä ja ovat keskimäärin varakkaampia sillä osastolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat