Jos kuukausituloistasi lähtisi satanen, keikahtaisiko taloutesi?

Joka kolmannes suomalainen kertoo Lähi-Tapiolan kyselututkimuksessa, että satasen pudotus tekisi tiukkaa. Tämä ei koske vain pienituloisia, sillä lähes puolet keskituloisista ja neljännes 35 000–50 000 euroa tienaavistakin ilmoittaa, että sadan euron menetys ajaisi pinteeseen.

Talous on siis ajettu kuristavan ahtaalle monessa kodissa. Vastaukset ovat erityisen huolestuttavia, koska elämme nyt pitkän nousukauden lopun alkua. Moni korttitalo alkaa heilua, kun matalina pysyneet korot nousevat ja laskut erääntyvät.

Näyttää siltä, että monilta suomalaisilta on karannut mopo käsistä oman talouden hoidossa.

Kotia on vaikea ostaa ilman velkarahaa, mutta aina vain isompien neliöiden kiima ajaa rankkaan lainanottoon. Kun pakollisten menojen lisäksi maksaa Netflixit, ulkomaanlomat ja verkkokauppaostokset, turvautuu liian moni pikavippeihin. Pelkästään erilaisista palvelumaksuista kertyy salakavalasti iso kuukausisumma. Tämä näkyy suoraan maksuhäiriömerkintöjen nousuna.

Näyttää siltä, että monilta suomalaisilta on karannut mopo käsistä oman talouden hoidossa.

Viime vuonna ajoimme velkaantumisasteen rallivauhdilla yli 128 prosenttiin. Keskiverto Korhosella on siis keskimäärin enemmän velkaa kuin hänen koko vuositulonsa. Vertailun vuoksi: nyt eläköityvä sukupolvi mitoitti lainansa noin kymmeneen vuoteen, jolloin pitkä velaton aikuisuus oli monelle mahdollista. Nyt sellainen on haave vain.

Ei ihme, jos eräs ekonomisti haluaisi julistaa jo säästämisen kansallisen hätätilan.

”Mutta kun pieniin tuloihin on vaikea tottua”, vetosi käräjäoikeuteen eräs eläkkeellä holtittomalla kulutuksella velkaantunut sairaanhoitaja. Oikeus ei heltynyt, vaan edellytti järjen käyttöä taloudenhoidossa.

Ei ole olemassa hyvää velkaa, on vain pahaa velkaa ja siedettävää velkaa, jonka kanssa voi elää. Jälkimmäisen lainan vakuutena on aina jokin omaisuuserä, jonka voi odottaa kasvavan tai vähintään pysyvän ennallaan, kuten asunto. Verkkokauppaostoksista omiaan ei saa takaisin edes kirpputorilla.

Niin velanotto kuin säästäminenkin ovat taitolajeja. Ei ihme, jos eräs ekonomisti haluaisi julistaa jo säästämisen kansallisen hätätilan.

- Unna

Kommentit (3)

Vierailija
4/3 | 

Äh ja pyh. Kyllä hyvääkin velkaa on. Sellainen mitä ei ole aikomustakaan maksaa takaisin.

Vierailija
5/3 | 

Tuo on kyllä huolestuttavaa, jos keskituloiselle satasen tulojen pudotus tekisi tiukkaa. 100 000 euron asuntovelalla koron tarttee nousta reilu 1 %, että kuukausimenot nousevat satasella. Korot tulevat varmuudella nousemaan jossain vaiheessa, joten monelle kotitaloudelle on tulossa tiukat ajat.

Vierailija
6/3 | 

haluaisin korjata suurin osa maksuhäiriömerkinnöistä tulee sakoista ja terveyskeskusmaksuista. Kyllä henkilöllä täytyy olla rahaa todella vähän jos ottaa 2 vuoden maksuhäiriömerkinnän jopa 30 euron takia. Se on sitä suomalaista elintasoa ja köyhiltä leikataan lisää myös seuraavien vaalien jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat