Reilu viisikymppinen Sanna menetti yllättäen työnsä. Uuden työn löytäminen on ollut kiven alla. Kun kymmenien hakemusten rustaaminen ei tuottanut tulosta, tuska vain syveni. Niinpä hän päätti tehdä rohkean inventaarion ja mietti kokonaan uusiksi, mitä taitoja, toteutumattomia intohimoja ja ominaisuuksia hänellä on.

Entinen markkinointipäällikkö on nyt pilatesohjaaja ja suomen kielen keikkaopettaja maahanmuuttajille. Lisäksi hän vuokraa huonetta Airbnb:lle, mikä tuo säännöllistä lisätuloa. Näin yhden ihmisen osaamisesta syntyikin kolme tulonlähdettä. Kirsikkana kermakakussa Sanna kokee myös saaneensa innostuksensa takaisin.

Perinteinen kassavirta-ajattelu muuttaa meidät helposti oman elämämme yleisöksi.

Perinteinen kassavirta-ajattelu muuttaa meidät helposti oman elämämme yleisöksi. Rahat ilmestyvät palkkapäivänä tilille kuin jostakin kaukaa, etäiseltä palkanmaksajalta, ja virtaavat sieltä melkein saman tien kuluina ulos. Tuntuu, ettei virtaukseen oikein edes voi vaikuttaa. 

Käyttäytymistieteen tohtori Sarah Newcomb ravistelee ja haastaa muuttamaan näkökulmaa: ”Tuleeko palkkasi työnantajaltasi? Ei suinkaan. Työnantajasi vuokraa aikaasi ja taitojasi. Palkkasi on seurausta siitä, että olet vaihtanut omat resurssisi arvokkaiksi voimavaroiksi, joita liisaat tai vuokraat työnantajallesi, työvoimana tai työaikana. Näin palkkasi tuleekin sinulta.”

Ajattelepa vaikka mahdollisuutta, että työpaikkasi menisi yllättäen alta. Menetitkö tulolähteesi? 

Näin ajatellen et. Menetit vain ostajan, mutta omistat edelleen tärkeimmät eli aikasi, energiasi, kokemuksesi, älysi, ihmissuhdeverkostosi ja osaamisesi. Et siis jäänyt tyhjän päälle. 

Emme ole yhtä kuin tutkintomme, tittelimme ja cv:mme. Olemme paljon enemmän. 

Jos ajattelet kaikkea sitä, mitä sinulla on, voimavaroina ja varallisuuden lähteenä etkä pelkkänä ohikiitävänä rahavirtana, sinun on helpompi tehdä fiksuja talouspäätöksiä.

Kun lapseni joku päivä astuvat työelämään, toivon heidän tarttuvan tähän asenteeseen. Emme ole yhtä kuin tutkintomme, tittelimme ja cv:mme. Olemme paljon enemmän. 

Kaikki osaaminen on varallisuutta, jonka voi vaihtaa tuloksi. Ja elämä kerryttää sitä jatkuvasti lisää. Uskalla nähdä se rohkeasti, uudessa valossa.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Sannan esimerkki on huono. Käytännössä hänen toimeentulonsa on 3n epävarman tulonlähteen varassa, kaikki huonommin maksavia kk-tuloksi muutettuina kuin hänen edellinen työnsä. Hänell on jatkuva stressi siitä, käykö hänen työnsä kaupaksi 1-2 kk päästä ja hän joutuu jakamaan kotinsa ventovieraiden kanssa.

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Hei, kiitos palautteesta. Esimerkissä yksi töistä on jatkuva, mutta on totta, ettei tulotaso ole sama kuin ennen. Toisaalta keventynyt verotus auttaa asiaa, ja merkityksellisyyden kokemukselle onkin sitten jo vaikeampi laittaa hintalappua. Tämähän on kaikilla yrittäjillä jatkuva tilanne, eli joka päivä työsuoritus ja osaaminen pitää markkinoida uudelleen, mutta toisaalta siinä on myös oma vapaus allokoida kalenterinsa ja aikansa. Mainiota talven jatkoa!

Nelikko
2/5 | 

Kannattaa muistaa sekin, että ihmisten kyky työllistää itse itsensä ja halu taitojensa kaupallistamiseen vaihtelee. Ei rakkaasta harrastuksesta tule automaattisesti nautittavaa työtä. Olemme muutakin kuin työkykymme tai työmarkkina-arvomme. Ei unohdeta sitä.

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Kiitos palautteesta! Tämä on aivan totta, yrittäjämäinen työnteko ei sovi kaikille, mutta tulevaisuudess auskon, että yhä useampi meistä tekee työtään ja harjoittaa ammattitaitoaan yrittäjämäisesti, eli näitä taitoja olisi hyvä lisätä kaikkiin koulutuksiin. Harrastuksissa ihmiset myös oppivat taitoja (esim. järjestö/yhdistystoiminnassa) joita voi hyvin soveltaa työhön, ja jopa uralla etenemiseen. En unohda: Olemme paljon muuta kuin työkykymme. Ja sillä ei ole hintalappua.

Vierailija
3/5 | 

Itse olen huomannut että ei tarvitse kuin osata pissiä seisaaltaan niin töissä menee paremmin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat