Ilmanlaatu on erittäin huono, severe, kertoo aamun sanomalehti Times of India. Työmatkani saastuneeseen Delhiin on kuin olisin astunut tieteiselokuvaan tulevaisuudesta, jossa planeetan resurssit eivät enää kestä.

Intian suurimman juhlan, valonjuhla diwalin, alusviikolla kuonokopilta näyttävät hengityssuojat käyvät kaupaksi, hallitus sulkee kokonaisia teollisuusalueita ja ilotulitteita myyviä liikkeitä sekä kieltää avotulia viljelijöiltä. Basmatiriisitkin jäävät pellolle, kun myllyjä suljetaan. Himmeä savusumu on kuin peitto. Kun vaurastuva keskiluokka 1,2 miljardin asukkaan Intiassa pääsee kulutuksen ja autoilun makuun, paukkuvat kaikki mahdolliset päästörajat.

Vaikka oma elämämme on kertakäyttöinen, meidän jälkeemme tulevat tarvitsevat tätä palloa.

Vaikka meitä suomalaisia on paljon vähemmän, mekin kulutamme asioita keskimäärin vain kerran. Siihen meillä ei ole varaa. Vaikka oma elämämme on kertakäyttöinen, meidän jälkeemme tulevat tarvitsevat tätä palloa. Siksi omistamisen on muututtava lainaamiseksi ja vuokraamiseksi, kertakäytön kierrätykseksi.

Yksi isoimmista rasitteista on elämäntapamme: se kuinka asumme tai kuinka ja millä liikumme paikasta toiseen. Mutta myös joka kerta, kun vingutamme jouluostoksilla pankkikorttia, äänestämme samalla joko planeettaa vastaan tai sen puolesta. Nelinumeroinen pankkitunnuksesi on äänestyslipukkeesi.

Muovisten ilmanpuhdistimien sijaan koti kannattaa siis täyttää viherkasveilla.

Korealaiset ovat keksineet oivan keinon, jolla kansaa kannustetaan ilmastotekoihin. Green Gard -kortin käyttäjälle kertyy riihikuivaa rahaa varastoon joka kerta, kun hän shoppailee ilmastoystävällisiä tuotteita tai palveluita. Se on halvempaa kuin paikata tuhoja jälkikäteen. Korealaisten idea kannattaisi myydä myös kansallis-ikonillemme joulupukille, joka raksittaa tai yliviivaa lahjatoiveitamme. Lahjan pitäisi tehdä hyvää paitsi saajalleen myös koko planeetalle.

Times of Indiasta löytyy toinenkin ilmastouutinen: viherkasvi anopinkielestä. Juttu kertoo, että tuolla lapsuuteni inhokilla on erinomainen kyky imeä itseensä haitallisia ainesosia huoneilmasta. Muovisten ilmanpuhdistimien sijaan koti kannattaa siis täyttää viherkasveilla. Joskus ratkaisut löytyvät kurkkaamalla mummon kammariin.

- Unna Lehtipuu

Ps. Voit myös kuunnella Rikastamoa!  Lataa supla.fi ja hae sanalla "Rikastamo". Voit kuunnella jaksoja ja kiinnostavia vieraitamme juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. 

Kommentit (3)

Vierailija
5/3 | 

Tai jos saataisiin toimiva roskien lajittelu, kierrätys ja keräys ylipäätään.

Vierailija
6/3 | 

Onneksi suomalaiset sentään ovat lähes lakanneet lisääntymästä ja se on todellinen ekoteko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat