Ystäväni Sanna lähetti kännykuvan alennusmyyntirekistä: ”Unna, tämä takki huutaa sinua nimeltä!” Onnistuin väistämään kiusauksen.

Shoppailulla voimme lisätä onnellisuutta vain tiettyyn pisteeseen saakka, ja sen vaikutus on yleensä hyvin lyhytaikainen. Jos haluat ”ostaa” onnellisuutta, sijoita eurot itsesi toteuttamiseen, oppimiseen ja kokemuksiin. Niitä löytyy harvemmin alennuskoreista.

Aivot tekevät meille temppujaan ja saattavat mielessämme liimata fyysisiä kappaleita – vaatteita ja tavaroita – osaksi identiteettiämme ja osaksi minuutta. Mieli ei aina tee eroa sanojen minä ja minun välille, minuuden ja omistamisen välille. Shoppailu tuntuu erityisen nautinnolliselta, kun takana on paha päivä, olemme epäonnistuneet tai stressaantuneet. Yritämme paikata menetyksen tunnetta ostamalla jotakin, joka palauttaa meidät takaisin siksi persoonaksi, joka haluamme olla. Ja mikä yllättävintä, se tuntuu usein toimivan.

Yritämme paikata menetyksen tunnetta ostamalla jotakin.

Tässä alennusviidakkoon muutama näppisääntö, joiden avulla voit välttyä turhalta emotionaaliselta shoppailulta:

Ensiksi: Älä osta mitään, mistä et pidä yhtä paljon tai enemmän kuin nykyisestä suosikkituotteestasi – olipa se uusi paita, kuppi tai varuste. Maailma on täynnä kivoja asioita ja hyviä tarjouksia. Se ei silti riitä syyksi ostaa niitä. Kun sanot ei asioille, jotka eivät oikeasti täytä tarpeitasi, sanot samalla kyllä taloudelliselle turvallisuudelle ja elämänhallinnalle.

Toiseksi: Sovi itsesi kanssa summa, jonka aiot ostoksiisi käyttää jo ennen kuin astut ulko-ovesta ulos. Älä käytä luottokorttia arjen kulutukseen vaan ainoastaan käteistä tai pankkikorttia. Jos käytät luottokorttia, suhtaudu siihen kuin debit-korttiin. Maksa luottokortin lasku pois aina saman kuukauden aikana. 

Kolmanneksi: Kun ostat yhden uuden esineen tai asian, lahjoita, laita kiertoon tai heitä pois yksi vanha. Näin jokainen ostoksesi oikeasti päivittää vaatekaappiasi tai kotiasi parempaan ja säästyt keräämästä liikaa tavaraa nurkkiin. 

Alennusmyynnistä selviäminen oli voimalaji. Tsemppiä, siskot!

- Unna Lehtipuu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat