Perheeni amerikkalainen aupair Claire teki minusta jo vuosia sitten kiitospäivän, Thanksgiving Dayn, fanin. Hän raahasi kainalossaan lähikaupasta jäisen, kahdeksankiloisen kalkkunan uuniimme paistumaan. Bataatein ja vaahtokarkein somistetun kalkkunan ympärillä jaoimme kiitosaiheita.

Kiitolliset ihmiset rikastuttavat muut ympärillään. Kukapa ei haluaisi tiimiinsä tekijää, joka aidosti myötäelää muiden onnistumisia, kehuu kollegaa ja suo pomollekin kiitoksen. Sen jälkijäristyksenä voi olla uranostetta tai jopa palkkanostetta. Sellainen tyyppi halutaan mukaan, ja näin hän saa koko ajan myös itselleen lisää. Ennen kaikkea kiitollisuus kasvattaa korkoa korolle.

Suomalainen osaa kyllä surra surevan kanssa, mutta miten meiltä sujuu tuo myötäinto?

Kiitollisuus ja myötätunto voivat jopa parantaa yritysten kilpailukykyä ja tuloksia, osoitti Helsingin yliopiston tutkimusryhmä. Uudet ideat syntyvät työyhteisössä, jossa on myötätuntoa ja myötäintoa ja jossa mokaamista ei pelätä.

Suomalainen osaa kyllä surra surevan kanssa, mutta miten meiltä sujuu tuo myötäinto? Kun työkaveri on innoissaan projektinsa onnistumisesta, on myötäintoa iloita hänen riemustaan. Kun naapurin tai ystävän nimi on Suomen suurituloisimpien listalla, on myötäintoa iloita hänen taloudellisesta menestyksestään.

Myötäinto ei ole vielä läpihuutojuttu meille. Isoin otsikoin julkistetut verotustiedot saivat monet piehtaroimaan kateudesta firman kahvihuoneessa ja kotisohvalla. Jopa kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen kansanluonteen erityispiirteeksi on mainittu kateus. Kateuspeijaisista ei valitettavasti ole kiitospäivän kansalliseksi korvikkeeksi.

Ihminen, joka uskaltaa antaa omastaan – kiitosta, kehua, aikaa tai rahaa – tekee kaikesta ympärillään parempaa.

Irtoaako kateus meistä millään?

Kokeile vaihtaa se kiitokseksi. Psykologian professori Adam Grant muistuttaa, että antajan menestys on ainutlaatuista, koska se leviää ja sen maine kasvaa. Ihminen, joka uskaltaa antaa omastaan – kiitosta, kehua, aikaa tai rahaa – tekee kaikesta ympärillään parempaa. Eikä ole väliä, antaako vähästään vai paljostaan.

Ensi viikon torstaina sujautan taas kiitospäivän kalkkunan uuniin muhimaan. Samalla mielessä muhii monta tyyppiä, joita minulla on iso syy kiittää.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (5)

Vierailija
2/5 | 

Ihan vain mielenkiinnosta kysyisin, että montako miljoonaa on jo rikastamolaisten oma omaisuus?

Kellonsoittaja

Voi hyvänen aika. Kirjoituksen pointti hukkui jo kateuteen.. Tai siis "mielenkiintoon". Mitä välii, idean kannalta?

Vierailija
3/5 | 

Olihan se pyramidihuijauskin "idea" ei sillä vain muut rikastuneet kuin huijarit.

Yh- nainen ja pienyrittäjä
4/5 | 

Kateelliset jo nostavat päätään. . . . jokainen voisi itse miettiä omaa elämäänsä ja talouden hallintaa. Itselläni on lukuisia ystäviä jotka vinkuvat vuodesta toiseen kurjuudestaan. Kun kerron antavani hyväntekeväsiyyteen säännöllisesti saan kommentteja "hyvähän sulla...". Näytän känsäisiä käsiäni ja kerron miten monta työtuntia viikossa teen elääkseni pienyrittäjänä, usein saan vastauksina "mutta sä olet onnekas..." tms. Ei en ole onnekas, mutta olen sisukas ja ahkera, siitä riittää perheelleni toimeentulo ja pieni siivu hyväntekeväsyyteen.

Rikastua en pysty työllä, mutta järkevä taloudenpito on auttanut vaurastumaan hieman. Ei kannata kadehtia vaan tehdä itse jotain elämälleen. Luopuminen paheista, edes osaluopuminen, voi auttaa pienimuotoisen säästön rakentamisessa. Ystäväni luopui vuosia sitten tupakasta, nyt hänellä on yli 8 tuhannen euron rahasto kasvamassa korkoa eläkepäiviä varten. Tähän kannustaisin muitakin.

Kiitos hyvästä blogista naiset! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat