Viimeistään nelikymppisenä se rupeaa polttelemaan, väitetään. Halu saada aikaan jotain merkityksellisempää ja syvempää elämässään. Carl Jung puhui meissä piilevistä ”varjoista”, jotka ovat esimerkiksi käsittelemättömiä asioita tai kutkuttavia mahdollisuuksia. Ihminen kokee, että hänessä on toteutumatonta lahjakkuutta tai kutsumusta, joka etsii vielä ulospääsyä.

Monelle se aiheuttaa elämänkriisin. Osa saattaa sen seurauksena vaihtaa kokonaan uraa: laivanrakennusinsinööristä tulee suosittu kahvilanpitäjä, HD:stä eli hair designerista HRD eli henkilöstöjohtaja, sairaanhoitajasta ministeri. Yksi siirtyy yrittäjäksi, toinen yrittäjyydestä tasaisempaan palkkatyöhön.

Useimmiten vuosirenkaiden lisääntyessä matkan suunta on materiaalisesta kohti immateriaalisempaa.

Raha motivoi tiettyyn pisteeseen asti, sen jälkeen esiin astuvat syvemmät tarpeet.

Alimmillaan työtyytyväisyys on tutkitusti noin kuuden vuoden työuran kohdalla, kun homma on jo täydellisesti hanskassa. Se on hetki, jolloin ihminen usein joko luo nahkansa uudelleen tutussa paikassa tai vaihtaa työpaikkaa. Mieleen nousee kysymys, kohtaavatko palkka, työn sisältö ja merkitys sekä omat toiveet lainkaan toisiaan.

Jokainen tekee ratkaisevan tärkeitä diilejä itsensä kanssa läpi työelämän, ei vain palkkaneuvotteluissa tai ammattia valitessaan.

Ison ohjelmistotalon johtaja puhisi, miten ”näitä nuoria kavereita ei saa motivoitua enää taloudellisilla bonareilla, vaan pitää kilpailla tarjoamalla merkityksellisiä projekteja”. Raha motivoi tiettyyn pisteeseen asti, sen jälkeen esiin astuvat syvemmät tarpeet. Tarve kokea tekevänsä työtä, jolla on suurempi merkitys. Tarve saada olla mukana suuressa tarinassa.

Jotta toteutumattomia varjojaan voi seurata, se vaatii usein fiksuja rahapäätöksiä ja säästämistä läpi elämän.

Siirtymistä ”kutsumustyöhön” hidastaa ja estelee kuitenkin usein yksi asia, raha. Tuttavani siirtyi hyväpalkkaisesta johtajanpestistä järjestöhommiin, jossa palkka putosi kolmannekseen aiemmasta. Hän teki etukäteen huolellisesti kotityöt: ruksasi plussat ja miinukset ja koki, että elämänilon ja tarkoituksen takia siirtyminen oli silti järkevää. Päätöstä auttoi se, että vuosien mittaan hänelle oli kertynyt säästöjä.

Jotta toteutumattomia varjojaan voi seurata, se vaatii usein fiksuja rahapäätöksiä ja säästämistä läpi elämän. Jotta olisi varaa sanoa kyllä, sitten kun kutsu käy.

– Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat