Sain hetki sitten postissa uusimman eläkeotteen, jossa oli huomioitu eläkkeeseen vaikuttavat tulot vuoden 2017 loppuun asti. Karu laskelma summasi, että eläkekertymäni on 136 euroa kuukaudessa. Ei voi juhlia ei. Mutta olen ollut aivan tietoinen tästä koko ajan. Syy on se, että olen ollut yli 16 vuotta yrittäjänä ja koko ajan maksanut minimi-YEL maksuja, jolloin eläke ei voi edes olla kovin kummoinen.

Karu laskelma summasi, että eläkekertymäni on 136 euroa kuukaudessa.

Miksi kuitenkin voisin jo jäädä eläkkeelle 39-vuotiaana?

Päätin jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että hankin oman eläkkeeni sijoittamalla itse. Yrittäjänä voin tämän myös valita, maksanko enemmän YEL-maksuja vai sijoitanko itse. Syitä on monia, miksi päädyin jälkimmäiseen. Ensimmäinen on se, että haluan hallita omaa omaisuuttani ja tehdä päätökset siihen liittyen itsenäisesti. Näen liikaa poliittista riskiä eläkkeeni tulevassa tasossa, jos joku muu päättäisi siitä minun puolestani. Olen muutenkin hyvin allerginen ajatuksesta, että joku muu päättäisi tulotasostani ja eläke on yksi niistä. Lisäksi uskon, että olen parempi sijoittaja kuin keskimäärin eläkkeille saatu tuotto on. Tosin YEL-maksuja ei edes rahastoida, joten tuottoa ei edes tule. Kolmanneksi minulla on mahdollisuus päästä kiinni varallisuuteen myös näiden kymmenten vuosien aikana, kun päätösvalta on minulla. Minun ei tarvitse täyttää yhtä ainutta paperia tai vakuuttaa toisia ihmisiä tarpeellisuudestani saada tuloja perustuen maksamiini maksuihin.

Naisten keskimääräinen työeläke oli 1 241 euroa vuonna 2017. Sijoitustuottoni ovat tällä hetkellä nelinumeroiset per kuukausi ja kirkkaasti yli tämän keskiarvon.

Olen 20 vuotta säännöllisesti rakentanut varallisuuttani, että voisin joskus jäädä eläkkeelle varallisuuteni tulojen turvin. Naisten keskimääräinen työeläke oli 1 241 euroa vuonna 2017. Sijoitustuottoni ovat tällä hetkellä nelinumeroiset per kuukausi ja kirkkaasti yli tämän keskiarvon. Aloitin työelämän 23-vuotiaana myymällä mm. eläkevakutuuksia. Tapasin monia yrittäjiä, jotka olivat huomattavasti lähempänä eläkeikää, mutta asia tuntui heille saavuttamattomalta, koska heillä ei ollut omia sijoituksia eikä eläketuloja YEL:n kautta. He olivat minulle varoittava esimerkki ja vahvistivat omien sijoitusten tarvetta. Jotenkin asia on hoidettava kuitenkin.

Minimi-YEL on tarkoittanut alhaisia tuloja äitiyslomalla sekä muiden turvien puutetta. Lisäturvaa olen hankkinut vakuutuksilla, joita olen myös lopettanut varallisuuden kasvun myötä. Lisäksi laskin äitiyslomilla huimasti omaa elintasoani. Kun rahaa oli vähän käytössä, sitä myös käytettiin vähän.

Kun rahaa oli vähän käytössä, sitä myös käytettiin vähän.

Palkkatyössä ei voi päättää, kuinka paljon eläkemaksuja maksetaan ja miten niitä sijoitetaan. Oma eläketaso on hyvä tiedostaa ja säästää ja sijoittaa sen verran, että haluttu elintaso säilyy. Yrittäjien sen sijaan pitää ottaa itse kantaa asiaan. Minulle on sopinut tämä malli. Toisaalta voisin myös nyt lähteä maksamaan korkeampia YEL-maksuja, mutta en ole kokenut saavani sitä kautta rahoilleni vastinetta. Mieluummin sijoitan edelleen itse, teen päätökset ja hallitsen omaisuuttani myös matkan varrella.

-Terhi

P.S. Rikastamo ilmestyy nyt myös kirjana. Kirjan julkistamistilaisuus on keskiviikkona 3.10. kello 17-18 Apollo Barissa (Mannerheimintie 13, Helsinki), afterwork henkeen. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, sadalle ensimmäiselle tulijalle tarjoamme lisäksi lasillisen kuohuvaa. Minun ja Unnan lisäksi tilaisuudessa puhuu lakimies Maiju Rihtniemi. Lämpimästi tervetuloa!

Kommentit (3)

ellie
4/3 | 

Itse taas suosittelen Yel-maksuja "oikeiden tulojen" mukaan. Palkansaajat maksavat eläkevakuutusta palkan vähennyksissä ja heidän työnantaja työnantajan osuuden.

Sairastapauksissa Kelan päivärahat maksetaan Yellin mukaan, joten voi sairastaa, jos on kipeä ja saa tuloa (tosin jonkunhan pitää tehdä yrittäjän työt)

Suosittelen Yel maksuja maksettavan esimerkiksi, jos joutuu jäämään sairauseläkkeelle, eläke maksetaan yellin mukaan, samoin mikäli yrittäjä kuolee niin leskeneläke ja lapsen perhe-eläke muodostuu Yellin mukaan.

Terveydellisistä syistä uudelleen koulutusraha maksetaan Yellin perusteella. Jouduin uudelleen kouluttautumaan ja kieltämättä oli miellyttävää kouluttautua, kun Yel-vakuutus maksoi useamman koulutuksen ja päivärahaa noin 3600 euroa kuussa kahden ja puolen vuoden ajan.

Elämästä, kun ei koskaan tiedä mitä se tuo tullessaan.

Toki olen myös sijoittanut, pariin asuntoon ja OP Private bank palvelun kautta.

Tässä toinen näkökulma Yel-maksuihin, maksaako realistista summaa vaiko sijoittaako eurot muuten.

Kummassakin on riskinsä.

Vierailija
5/3 | 

Kiitos kommentistasi! Jos oikein laskeskelin, olet maksanut YEL:ä noin 50 000 euron työtulon mukaan. Minua kiinnostaisi tietää tuosta uudelleen koulutuksesta. Miten käytännössä se prosessi menee?

ellie
6/3 | 

Jep, näin maksan. Tein fyysisempää työtä, jota en pystynyt tekemään, sairauslomaa>tutkimuksia> peritöitä,, sain päätöksen uudelleen kouluttautumiseen, olin katsonut opiskelupaikat ja suoritin pari tutkintoa,eläkeyhtiömaksoi,lisäksi sain matkustus-ja yöpymiskorvaukset ja opiskelun ajan koulutustukea, lisäksi kun aloin työskentelemaan uudelle alalle sain alussa uuteen liiketoimintaa vähän avustusta mm atk laitteisiin.

Minulla on Yel-vakuuttamisesta hyvää sanottavaa, ja eihän sitä tiedä, jos kunto jostain syystä menisi huonompaan suuntaan niin mahdollinen työkyvyttömyyseläke maksetaan myös maksetun Yellin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat