Kirjoitukset avainsanalla muistisairaus

Rikastamo-podcastin haastateltavilta kysyn yleensä viimeiseksi, mikä on parasta mitä he ovat rahallaan tehneet. Lähes aina vastaus liittyy aikaan, ja erityisesti läheisten kanssa vietettyyn aikaan. Myös Facebook-ryhmässä suurin osa listasi  ”oman ajan” vastaukseksi kysymykseen, mihin he sijoittaisivat jos saisivat lisätuloja.

Oman elämäsi aikasaldoa et voi tarkistaa, pankkisaldon kyllä.

Eikä ihme, sillä aika on pääomistamme kallein ja kriittisin. Sen saldoa et tiedä. Ja sen "ostaminen" on hämmentävän vaikeaa, silloinkin kun siihen olisi varaa.

Pankkisaldosi voit aina tarkistaa, työsuhteen kestokin on usein ennakoitavissa, ystäviesi ja tuttujen naamojen lukumäärän voit laskea Facebookista ja Linkedinistä, mutta aikasi voidaan viedä sinulta pois silmänräpäyksessä. Rahaa voit myös lainata, varastaa tai sijoittaa, mutta juuri kulunut minuutti on sinulta lopullisesti poissa. Jokaisena päivänä aikapankissasi on 1440 minuuttia. Joka päivä kulutat ne loppuun, viimeistä sekuntia myöten.

Vaikka läheiseni on paikalla, hän ei ole enää täällä

Elän muistisairaan läheiseni kanssa niitä hetkiä, kun yhteinen aikamme on lopussa. Ensin loppuivat jokapäiväiset puhelut, kohta loput sanatkin ja  jäljelle jäävät vain halaukset ja katseet. Vaikka läheiseni on paikalla, hän ei ole enää täällä. Yhteinen aikamme loppui ennen kuin aika loppui.

Mietin, mitä hän olisi pitkässä elämässään tehnyt ehkä toisin, jos  hän olisi tiennyt sen keston jo etukäteen? Entä sen hitaan hiipumisen näin?  Mihin muutoksiin hänen elämänsä seuraaminen minua haastaa?

Sanotaan, että aika on rahaa, mutta mitä sillä oikeasti voi ostaa? Ja osaammeko edes "ostaa" sillä merkittäviä asioita?

Elämä kulkee auttamattoman lineaarisesti, eikä siihen myydä paluulippuja. Valokuvien, päiväkirjojen tai joskus unien kautta voit palata menneisiin hetkiin ja tuntemuksiin – mutta et oikeasti.  Ainoat investoinnit jotka enää voit tehdä kohdistuvat tulevaisuuteen.

Viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan

Lääkäri Paul Tournier muistutti, että viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan, kuvitella tulevaisuudesta käsin mitä nyt pitäisi tehdä jotta tulevaisuus olisi sellainen miksi sen haluat tehdä. Jos sisäinen kutsumuksesi on “joskus” ryhtyä kirjoittaa kirja, muuttaa maalle, perustaa kuppila tai vaihtaa alaa, ryhdy tekemään sitä ajoissa. Aivan liian moni jää ikuiseksi wanna-be:ksi pääsemättä perille. Vain siksi, ettei ymmärtänyt aikaa.

Tournierin vinkki auttaa myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Kun meillä on emotionaalinen yhteys tulevaisuuden mielikuvaamme itsestämme, tekee se säästämisestä helpompaa.  Kuvittele siis itsesi noin 20 tai jopa 30 vuoden päähän ja vieraile mielikuvissasi hänen – siis itsesi – luona. Näin tuntemattomasta tulee kuin tuttu, ja se kannustaa sinua säästämään tulevaisuutta varten.

Hyppää tänään aikakapseliin, katsele elämääsi tulevaisuudesta käsin, ja mieti, mitä muutoksia sinun pitää juuri nyt tehdä, jotta tuleva olisi toivomasi kaltainen. Äläkä vain mieti, vaan tee. Totisesti, vielä kun aikaa on.

- Unna Lehtipuu

Ps. Rikastamoa voit myös kuunnella, Suplassa tarjolla jo 20 jaksoa, mukana kiinnostavia vieraita. Supla.fi ja hae jaksot sanalla "Rikastamo".

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat