Kirjoitukset avainsanalla talouskoulu

Se tapahtui vihdoin tänä kesänä, 19 vuoden jälkeen. Ja se oli hyvin poikkeuksellista. Kukaan muu kuusihenkisestä perheestämme ei minun lisäkseni ehtinyt, halunnut tai jaksanut lähteä yhteiselle kesälomamatkalle. Oli leiriä, rakennusprojektia, ylioppilaskokeisiin lukemista ja aikatauluhaasteita. Pienin oli jo toivematkansa saanut – yön Ruotsin-laivalla. Niinpä perhe lähetti tsemppiviestein minut – äidin – yksin matkaan.  Kahdeksanvuotias tykitti minua päivittäin GIF-viesteillä, joissa oli tanssivia mummoja ja hassuja possuja, ja mukana teksti ”Go mama go”. Paluupostissa laitoin Perhe-whatsuppiin kuvia,  joissa mamma oli rannalla, mamma retkellä, mamma Airbnb-kämpän yhden hengen terassilla lukemassa tai mamma vetreyttämässä ranskan kielen taitoa Nizzan bazaareilla.

Sujuihan se näinkin, perheloma yksin. Ei tarvinnut sovittaa yhteen risteileviä toiveita, manageroida odotuksia ja kunkin erilaista vuorokausirytmiä. Kiitos perhe tästä mahdollisuudesta.

Yhteiset, pidemmät matkat ovat olleet tärkeä talouskoulu koko perheelle, mikä on saanut lapsetkin sitoutumaan säästämiseen. Se on ollut iso operaatio, johon on säästetty pitkin vuotta, ja jota on hartaudella suunniteltu. Erityisesti ruokalaskujen turhia rahavuotoja on pyritty tukkimaan. Matkabudjettia on saatu pienemmäksi erilaisilla kodinvaihtojärjestelyillä ja tekemällä iso osa ruoista tien päällä itse. Kuusihenkisen perheen loma hotelleissa on poissuljettu ajatus, koska useamman huoneen varaaminen tulisi hyvin kalliiksi.

Tällä taktiikalla olemme keränneet perheen yhteiseen historiaan unohtumattomia yhteisiä kokemuksia ympäri maapalloa.

Tässä pari lyömätöntä säästövinkkiä, joilla seuraava matkabudjetti kertyy lähes huomaamatta kasaan:

Karsi turhat kulut

Maksat huomaamattasi isoja summia turhia ja piilokuluja. Niitä voivat olla erilaiset palvelut ja pilvipalvelut, joita olet aikoinaan ostanut vaikkapa mobiililiittymän, hankkiessasi mutta joille ei enää ole tarvetta. Jos käytät kuntosalikorttia vain hyvin satunnaisesti, siirry kertamaksuihin (mikäli mahdollista salillasi) tai sovi pitäväsi taukoa maksutta vähäisen käytön kuukausina. Peruuta viihdepalvelut, joita et enää tarvitse, mutta joista rapsahtaa lasku joku kuukausi.

Kilpailuta sopimukset

Jos säännöllisin välein kilpailutat vakuutus-, puhelinliittymä-, sähkö- ja lainasopimuksesi, voit säästää isoja summia. Näillä yhtiöillä on isomuskelinen markkinointikoneisto, joka pyrkii pitämään kiinni hyvistä asiakkaistaan lyömällä pöytään kilpailijaakin paremman tarjouksen. Onnea matkaan! Vaihda samalla paperilasku sähköiseksi, sekin säästää pitkän pennin.

Kirpparit ovat täynnä eilisen rikkauksia

Aseta vaateostoksillesi maksimihinta

Vaatteiden hinta romahtaa yleensä heti, kun astut ostoskassisi kanssa ulos liikkeestä, ja siksi erityisesti vaatetalouden kanssa kannattaa olla tarkkana. Kirpparit ovat täynnä eilisen rikkauksia. Esimerkiksi jos ostat housut, joiden hinta on 100 euroa ja käytät niitä noin 100 kertaa, maksaa yksi käyttökerta euron. Mutta jos juhla-asusi on maksanut 2000 euroa ja käytät sitä vain kaksi kertaa, maksavat molemmat käyttökerrat 1000 euroa. Vaatekaapissa roikkuva vaate ani harvoin kasvattaa arvoaan.

Tankkaa paristot ja talouspaperit alennusmyynneistä

Ole ale-fiksu

Kun alennusmyynnit alkavat, tee taktinen suunnitelma jo ennen kuin astut sisään liikkeeseen. Mieti etukäteen, mitä oikeasti tarvitset, ja tee laadukkaat hankinnat harkitusti alehintaan. Esimerkiksi lapsen kasvua voi ennakoida ja hankkia hänelle kausivaatteet jo valmiiksi odottamaan seuraavia pakkasia tai helteitä – puoleen hintaan tai sen alle. Kesäkalusteet saa alella jo juhannuksen jälkeen – usein jo aiemmin. Myös kodinhoidossa jatkuvasti tarvitsemiasi hyödykkeitä, kuten paristoja, lamppuja, siivoustarvikkeita ja talouspapereita kannattaa tankata isompi erä alennusmyynneistä. Alennusmyynnit ovat usein oikea osoite myös joulu- ja syntymäpäivähankinnoille. Jo näillä siirroilla olet hyvinkin voinut tienata itsellesi kunnon lomarahat. Ja alennusmyyntejäkin paremmat löydöt voit tehdä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista.

Automatisoi laskut

Automatisoi kaikki säännöllisesti toistuvat korttimaksut ja muut laskut verkkopankissasi, jotta vältyt myöhästymismaksuilta ja turhalta laskujen pyörittelyltä. Tämä säästää myös henkistä vaivaa ja vähentää raha-asioihin käytetyn ajan määrää.

Hyödynnä apteekin strategiaa

Kun olet ostamassa reseptilääkettä apteekista, sinulle tarjotaan usein edullisempaa, toisen valmistajan rinnakkaisvalmistetta. Voit käyttää tätä taktiikkaa myös muissa hankinnoissa. Kun olet löytänyt haluamasi tuotteen, selvitä, löytyisikö vastaava tai sama tuote halvemmalla muualta. Googlaamalla se onnistuu helposti ja nopeasti. Moni verkkokauppa  toimittaa tuotteet suoraan kotiovelle.

Moni Deli myy herkkuja puoleen hintaan tai sen alle jo tunti, pari ennen sulkemisaikaa

Hyödynnä sulkemisajat

Moni ruokakauppa, jossa on deli-tiskillä lämmintä ruokaa, myy herkkuja puoleen hintaan tai sen alle jo tunti, pari ennen sulkemisaikaa hävikin välttämiseksi. Ajoita kaupparetki niihin.

Taas kilahti rahaa seuraavaan matkakassaan kuin huomaamatta. Seuraavan reissun teemme taas koko porukalla, eikös? 

–  Unna Lehtipuu

Ps. Rikastamoa voit myös kuunnella Suplasta (supla.fi). Mukana kiinnostavia vieraita ja ajankohtaisia aiheita omasta taloudesta ja sijoittamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Niinpä, vaihda paperilasku sähköiseksi-koska pakko tai tulee kalliiksi. Vaihda henkilökohtaiset pankkipalvelut ihmisen kanssa tietokoneeseen-koska pankin on pakko saada neitejään pihalle voitonmaksimoinnin takia jotta nallen hobby ei kärsi jne Kilpailuta suorita. Eikö olisi paljon järkevämpää säätää lakeja niin että yritykset kilpailisivat keskenään kuten nytkin ilman ihmisten rasittamista ja tietokoneohjelmat valitsisivat halvimman jolla hinnalla yritysten olisi pakko automaattisesti tarjota palveluitaan "kilpailuvirasto" valvoisi ettei lehmänkauppoja syntyisi. Tietokonepohjainen sosialismi marxismi käyttöön...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat