Kirjoitukset avainsanalla varat

Timothy Ferris kirjoitti 10 vuotta sitten kirjan The 4-Hour Workweek. Kirjasta tuli huikea myyntimenestys ja sitä on myyty yli miljoona kappaletta. Kirjan yksi monista sanomista on, että usea meistä voisi kokea miljonäärin elämäntyylin, mutta murto-osalla siitä, mitä se maksaa. Ei tarvitse olla miljonääri nauttiakseen suurista elämyksistä. 

Esimerkiksi luksusautojen ja upeiden asuntojen vuokraaminen on nykyisin monen ulottuvilla, vaikka oma tase ei ikinä riittäisi näiden omistamiseen. Kirjan kirjoittamisen jälkeen jakamistalous on kehittynyt ja kasvanut isoksi talouden osaksi. Yksityishenkilöiden on helppo laittaa vuokralle omistamiaan asuntoja ja autoja. Alustat tarjoavat myös palvelut, joita vuokraamiseen tarvitaan kuten vakuutukset. Toisaalta ihmiset ovat löytäneet myös palvelut ja käyttävät niitä.

Omistaminen ei ole mitään herkkua – ainakaan omasta mielestäni.

Omistaminen ei ole mitään herkkua – ainakaan omasta mielestäni. Itse tykkään omistaa sijoituksia. Sen sijaan asiat, joita itse käytän, olen pyrkinyt pitkälti vuokraamaan. Asun vuokra-asunnossa enkä omista mökkiä tai muuta vapaa-ajanasuntoa. Omistajuuteen liittyvät huolenpito ja ylläpitokustannukset – myös silloinkin, kun sitä ei itse käytä. Omistaessa kohteeseen sitoutuu pääomia ja sillä on vaihtoehtoiskustannus. Lisäksi käytettäessä velkaa maksaa korkokustannuksia. Suuri osa elämyksellisistä asioista on lisäksi epälikvidejä, ja kuten autot, niiden arvo tuppaa laskemaan. 

Itse olen pyrkinyt omistamaan mahdollisimman vähän sellaista, joka vie energiaa, rahaa ja aikaa. Jos omistaa asian, mutta ei ehdi sitä käyttämään, tämäkin voi kääntyä itseään vastaan. Kun tietää, että pitäisi ehtiä tekemään eikä ehdi, siitä tuleekin rasite. Purjevene, jolla ei ehdi purjehtia, köllöttää laiturissa ja tämä tieto ahdistaa ajatuksissa. 

Jos omistaa asian, mutta ei ehdi sitä käyttämään, tämäkin voi kääntyä itseään vastaan.

Jos sinulla on varaa vuokrata luksusta, niin onko se ”oikein”? Onko itselle mahdollista sallia nautinto asioista, joita ei ihan oikeasti olisi mahdollista omistaa? Suomessa on ollut vahva omistamisen kulttuuri. Monet asiat pitää ehdottomasti omistaa itse. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asioista ei voisi nauttia, vaikka ei itsellä niihin olisi varaa. Itse asiassa nykypäivänä on mahtavaa, että moniakaan asioita ei tarvitse itse omistaa voidakseen nauttia niistä. Ainakin itsestäni on mahtavaa saada huikea kokemus ilman omistamisen tuskaa.

Onko itselle mahdollista sallia nautinto asioita, joita ei ihan oikeasti olisi mahdollista omistaa?

Otetaan esimerkki autoista. Viime kesänä avoautolle olisi ollut todella käyttöä Suomessa. Kuitenkin kesä on niin lyhyt ja yleisesti melko vaihteleva, joten Suomessa on lopulta aika vähän avoautokelejä. Lisäksi harvalla on mahdollisuus sitoa rahaa avoautoon. Ostamisen sijaan avo-auton voi vuokrata ja kokonaiskustannus jää hyvin maltilliseksi.

Itse vuokrasin juuri avo-Porschen muutamaksi päiväksi Turon kautta Yhdysvalloissa. Turo on alusta, jossa yksityishenkilöt voivat vuokrata autojaan, sellainen autojen AirBnb. Avoauto on tässä vain esimerkki, eikä mitenkään tarkoita, että sitä kohti tulisi pyrkiä. Jokaisella kuitenkin on varmasti sellaisia haaveita mielessä, joita haluaisi toteuttaa. 

Vielä kun kokemuksia tekee yhdessä ystävien kanssa, voi kulutkin jakaa useamman kesken ja nauttia hyvistä hetkistä yhdessä.

-Terhi

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävimme läpi asiakkaani oman talouden numeroita. Teimme yhdessä huomion, että palkka ja kokonaistulot sekä varallisuus olivat nousseet mukavasti sitten viime kerran, kun olimme yhdessä istuneet alas.

Jos joku ulkopuolinen näkisi numerot, hän saattaisi kiinnittää huomiota, että varallisuus suhteessa tuloihin on melko iso. Miten on mahdollista saada tonneilla satojen tuhansien varallisuus?

Miten on mahdollista saada tonneilla satojen tuhansien varallisuus?

Voimme säästää ja sijoittaa vain osan tuloistamme, sillä elämiseen kuluu aina jonkin verran rahaa. Ison varallisuuden hankkiminen voi tätäkin vasten tuntua mahdottomalta.

Salaisuus on siinä, että varallisuus voi nousta arvossaan ja se voi tuottaa tuloja. Kun sijoitamme osan palkasta ja aikaa kuluu, omaisuuserä voi olla huomattavasti arvokkaampi kuin olemme itse siihen sijoittaneet. Tätä ei vain tiedä etukäteen, nouseeko arvo ja kuinka paljon. Toki joidenkin omaisuuserien, jotka ovat sijoituksiksi ostettu kohdalla voi tapahtua myös arvonalenemista.

Jos vielä sijoitamme sijoituksesta saadut tuotot, voimme hyödyntää kuuluisaa korkoa korolle –efektiä. Tällöin saamme lisää pääomaa tekemään työtä puolestamme. Vielä yksi tapa lisätä kierroksia on sijoittaa velkarahalla.

Salaisuus on siinä, että varallisuus voi nousta arvossaan ja se voi tuottaa tuloja.

Otetaan esimerkki. Voimme ostaa 100 euron edestä vaatteita tai voimme sijoittaa rahan. Jos yritämme myydä vaatteita, tiedämme, että niistä ei saa lähellekään samaa hintaa kuin olemme niistä itse maksaneet. Hinnasta sulaa siis heti suurin osa pois. Sen sijaan, jos sijoitamme 100 euroa, meillä voi olla viiden vuoden päästä esimerkiksi 128, jos sijoitus tuottaisi tasaisesti viisi prosenttia vuodessa. Jos jatkamme sijoittamista, jokainen 100 euroa voi kasvaa samalla tavalla.

Tämän takia olisi hyvä sijoittaa koko ajan, vaikka pieniäkin summia, jotta meillä on mahdollisuus hyötyä varallisuuden mahdollisista tuotoista ja arvonnoususta. Ja kun aikaa kuluu, varallisuus on voinut kasvaa tasolle, joka yllättää todella positiivisesti.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat