Kirjoitukset avainsanalla kesämökki

Suomalaisilla on intohimoinen suhde omistamiseen – se on kuin suloinen, jopa pyhä pakkomielle. Siinä on myös omat riskinsä: Ylivarustelemme arkea kuin kroisokset.

Helsingin sanomat julkisti sivuillaan mielenkiintoisen laskurin (2.7.2018), johon oli syötetty eri maakuntien keskimääräisiä mökkihintoja. Sen avulla pystyi laskemaan, miten nopeasti mökki "maksaisi itsensä takaisin", jos esimerkiksi viettäisi mökillä 40 päivää vuodessa. Entä jos mökin ostamisen sijaan vuokraisi, mitä se tulisi maksamaan?  

Syötin koneeseen kokeeksi tietoja: 40 kesämökkeilypäivää Uudellamaalla. Mökin vuokraaminen 40 päiväksi vuodessa maksaisi (keskimäärin) reilu 5300 euroa, kun taas mökin ostaminen maksaisi keskimäärin reilu 121 000 euroa. Tällä käytöllä ostettu mökki maksaisi itsensä takaisin noin 40 vuodessa – ilman vuokratuottoja. 

Jos käyttöä olisi vain 30 päivää vuodessa, maksaisi mökki itsensä takaisin vasta 74 vuoden päästä.

Näillä laskukaavoilla mökin osto taloudellisessa mielessä olisi varsin huono sijoitus. Hinnoissa ei edes ole otettu huomioon mahdollista mökkilainaa ja sen korkoja, saati mökin arvon laskua tai isoja remppatarpeita.

Keskisuomalainen selviää hieman edullisemmin:  Vastaavat luvut olisit 40 päivän vuokrasta noin 4200 euroa, ja ostohinta kolmanneksen halvempi eli reilu 74 000 euroa. Neljänkymmenen päivän käytöllä mökki maksaisi itsensä takaisin 30 vuodessa. 

Nämä ovat vain suuntaa antavia laskelmia, mutta paljastavia. Mökeissä on järjettömästi rahaa kiinni, ja suomalaiset jatkavat velkaantumistaan kovaa vauhtia omistaakseen lisää ja enemmän. Mökin osto harvoin edes on pelkästään taloudellinen päätös, vaan sen hankintaa ohjaavat muut ajurit:  tunne, vapaus, lepo ja järvi- ja metsäsuomalaisuuden ytimessä oleminen. Toki mökin voi myös myydä tai vuokrata kun elämäntilanne muuttuu. 

Järjetön määrä rahaa ja energiaa kuluu siis pelkästään auton metallikuoren ja konepellin sisuksen kärräämiseen ympäri kaupunkia.   

Mökki on suomalaisen omistamisen ikoni, mutta meillä on pinttynyt suhde muuhunkin omistamiseen. Esimerkiksi autot seisovat laskelmien mukaan käyttämättöminä parkissa keskimäärin 92 prosenttia ajasta. Eurooppalaisissa autoissa on yleensä viisi istuinpaikkaa, mutta useimmiten tarvetta on keskimäärin 1,5 istuimelle. Järjetön määrä rahaa ja energiaa kuluu siis auton metallikuoren ja pellin alla olevan sisuksen kärräämiseen kaupungilla.   

Nämä luvut osuvat myös omaan nilkkaan: nelilapsisessa perheessämme ja lähiöasukkeina meillä on kaksi autoa, joissa useimmiten on vain yksi aikuinen kyydissä. Omaa mökkiä meillä ei sen sijaan ole, vaan olemme lomaksi vuokranneet asuntoja, usein ulkomailta. Omakotitalon pihassa puuhaa ja kitkettävää riittää kylliksi. Ymmärrän silti, miksi oman mökin omistaminen voi olla maailman paras sijoitus, numeroista välittämättä. Elämän tärkeimpiä laskutoimituksia ei edes voi laskea taskulaskimella.   

Kysy "miksi" kun seuraavan kerran haluat omistaa

Olen harjoitellut miksi-sanan käyttöä kaikissa suuremmissa hankinnoissa. Miksi ihmeessä minun pitäisi omistaa tämä, olisiko joku muu helpompi ja edullisempi tapa saada sen hyöty?  Miksi-kysymykset ovat jo nyt säästäneet pitkän pennin ja paljon omistamiseen liittyvää vaivaa. Ja ainakin omalla kohdallani tämä kyselyharjoitus jatkuu. 

- Unna Lehtipuu

 

 

 

Kommentit (6)

SeKo
1/6 | 

Kirjoittajan laskukone on viallinen. Edes veroa ei mene noin paljon kuin mitä tuossa annetaan ymmärtää.

Nykyajan tyyli on halveksia omistamista mutta jos vanhana tulee joku takapakki, esim. yksityissairaalahoitoa vaativa, on hyvä että on omaisuutta. Voi antaa jälkeläisille ja/tai nauttia paikasta heidän kanssaan.

Mikään vuokramökki ei korvaa yhteistä aikaa useamman sukupolven kesken tutussa ja turvallisessa paikassa.

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Hei, kiitos kommenteista. Nuo laskut perustuvat Hesarin laskelmaan, ja niissä on toki jokin oletusluku. Itse olen molempaa mieltä, omassa elämäntilanteessa mökki ei ole nyt tarpeen, mutta ehkäpä joskus...  Ja rahahan on vain väline, ja se pitää sijoittaa juuri siihen, minkä kokee itse tärkeäksi. Hienoa, jos teillä on yhteinen paikka suvulle, jossa yhteistä historiaa voi tehdä.

kesälaiturilla
2/6 | 

Nyt on niin muotia  pukea katkeruus omistamisen halveksuntaan. Voi , voi tuolla on uusi maasturi, miksi hän ei kelpuuta vuokra-autoa, laskimen mukaan se on niin halpaa. Voi, voi mitä järkeä on mennä aina sinne Hankoon taas kesällä. Entäs se purjevene, kyllä pitäisi soutuvene kelvata. Me olemme varmaan ihan kamalia ihmisiä kun meillä on useampi omistuasuntokin, itse asumme sinä isoimmassa Espoon merenranta-asunnnossa. Meillä on kesäpaikallamme tutut naapurit monessa polvessa, on aina mukavaa juhlia kesää yhdessä ja pitää sukujuhlia. Nuoret ja lapsetkin ovat aina mukana. Toivoisin kaikille kesäihmisille hauskaa tekemistä ja otetaan ne kaveritkin mukaan jos haluavat rentoutua muissa maisemissa. Heitä se taskulaskin sinne jorpakkoon, käytä ihan omia aivoja.

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Kiitos kommenteista, kesälaiturilla. Ja hienoa kuulla, että teillä on tärkeä paikka, ,jossa kaikki viihtyvät. Kuten blogissa sanoin, tärkeimpiä asioita ei voi laskea taskulaskimella - jotkut asiat lasketaan sydämellä.  Lukaisepa sekin osa jutusta. 

Menokenkä
3/6 | 

Mukavia muistoja syntyy perheessä myös lomaosakeviikoista jotka voi antaa lapsilleen kun itse ei jaksa niissä enää käydä.
Ostohintakin edullinen samoin ns vastike.
Meidän perheellä 3 eri puolilla Suomea. Ei kaduta. Niissä tulee käytyä varmasti. Omat mökit
olleet pahimmillaan useamman vuodenkin täysin käyttämättä, niitä on 2.

Tiina Rytky
Liittynyt26.3.2016
4/6 | 

Myimme perintömökin joka oli muuttunut taakaksi. Se ei ollut ihan helppoa, sillä taantuma pidensi myyntiaikaa huomattavasti ja samanmoisia lautakasoja oli useampiakin tarjolla.

En usko, että nuorempi sukupolvi haluaa enää samalla tavalla omistaa kesämökkejä mutta jos sen hankkii, niin ehkä se sijoitus ei siinä ole se ensimmäinen arvo, tiedä häntä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat