Kirjoitukset avainsanalla pelkohuone

Kun reilu vuosi sitten kerroin ystäville siirtyväni (takaisin) kokopäiväiseksi yrittäjäksi, reaktiot vaihtelivat onnitteluista hiljaisuuteen tai toteamukseen: “Hui, miten uskallat? Aikamoista riskinottoa suurperheelliseltä.” Yhä edelleen yrittäjyyteen sisältyy niin mystifiointia, glorifiointia kuin vahvaa menettämisen pelkoa. “Olen itsekin ajatellut yrittäjyyttä, mutta törmännyt siihen, että minulla on hyvin vahva turvallisuudentarve, joka liittyy säännöllisiin tuloihin”, on useampi ystävä kertonut.  

Ennenkuin jatkat lukemista, mieti hetki, mitkä ovat sinun tämänhetkiset pahimmat pelkosi. Kuinka moni niistä liittyy taloudelliseen turvattomuuteen? 

Jokin aika sitten tein haastatteluja naisista ja taloudesta. “Sijoittaisin, mutta en koe, että minulla olisi tarpeeksi tietoa.” “Olen jo pitkään miettinyt, että voisin ryhtyä säästösijoittamaan, mutta pelkään, että siinä voi menettää kaiken”. Mikä hämmästyttävintä, monet vastaajista olivat suorittaneet kaupallisen alan koulutuksen, mutta kokivat silti suurta voimattomuutta  oman talouden hallinnassa. Samoja tuloksia ovat antaneet viime aikoina finanssitalojen tekemät kyselyt. 

Hyvän analogian pelkojen kohtaamisesta antoi elokuva  “Kaikenkattava kauneus". Siinä mainostoimistopomo Howard oli jo vuosia paennut lapsensa kuoleman aiheuttamaa tuskaa ja tiputteli postilaatikkoon kirjeitä Ajalle, Rakkaudelle ja Kuolemalle – ilman osoitetietoja. Menetyksen takia Howardin työkyky oli lähes olematon, ja siksi kollegat päättivät auttaa häntä palkkaamalla kolme näyttelijää, jotka ilmestyivät keskelle Howardin arkea Aikana, Rakkautena ja Kuolemana. Howard uskoi roolihahmojen olevan todellisia ja alkoi käydä tärkeitä keskusteluja heidän kanssaan. Tästä alkoi Howardin matka ulos surusta ja katkeruudesta, hänen pakohuoneistaan joihin hän oli linnottautunut.  

Pakohuoneita voivat olla tunteet, puuhastelu, ihmissuhteet ja muut kiireet - mikä tahansa, mikä estää meitä työstämästä tosissamme omia pelkojamme. 

Mitkä ovat sinun pakohuoneitasi, joihin vetäydyt välttelemään sitä, minkä tekemisen elämässäsi kokisit tärkeäksi – tai jopa välttämättömäksi?

Jollekin pakohuoneesta ulostulo voi olla alanvaihto, hyppy yrittäjäksi, oman talentin laajempi hyödyntäminen, taloudellista turvallisuutta lisäävien taitojen oppiminen tai rimpuilu eroon mahdottomista olosuhteista.

Tässä onkin paradoksi: Ainut tapa testata omaa potentiaaliaan on kokeilla sitä käytännössä. Ainut tapa lisätä tietoa on opetella lisää. Ainut tapa kokeilla elämän kantavuutta on heittäytyä sen syliin. Ainut tapa voittaa pelkonsa on nimetä se oikealla nimellään ja käydä sen kanssa pään sisäisillä treffeillä. 

Ainut tapa testata omaa potentiaaliaan on kokeilla sitä käytännössä.

Muutama vuosi sitten tein uudenvuodenlupauksen itselleni: otin tavoitteeksi työstää muutamia pitkään vaivanneita pelkojani, jotka estivät muutosta. Valehtelematta voin sanoa, että se päätös tuottaa nyt paljon hyvää. (Eikä pienimpänä yrittäjäksi siirtyminen).

Sen päätöksen seurauksena nousin myös takaisin hevosen selkään 25 vuoden tauon jälkeen. Se vaati nöyrtymistä: ilmoittauduin uudelleen alkeiskurssille, jossa nuorin kurssitoveri oli vasta kahdeksanvuotias. Kun viime keväänä menimme yhdessä täyttä laukkaa metsässä, oli ihan voittajaolo. 

- Unna Lehtipuu
 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat