Kirjoitukset avainsanalla osake

Chisu sijoittaa osakkeisiin. Paula Vesalankin salkussa on osakkeita yli 400 000 eurolla. Nämä lehdistä poimitut esimerkit kertovat, että rokkarikaan ei enää menetä boheemia katu-uskottavuuttaan sijoitustensa takia. Yhä useampi uskaltaa astua sijoituskaapista ulos. Rahataidot kuuluvat kaikille, ei vain valkokaulusdiilereille.

”Olipa kiva, kun sai puhua rohkeasti omista raha-asioista, ei näistä jutuista töissä tai perhepiirissä voi oikein puhua”, totesi sijoituskurssillemme ensimmäistä kertaa osallistunut viisikymppinen nainen. Sijoittamiseen eli aktiiviseen säästämiseen liittyy Suomessa edelleen tabuja, jopa piilottelua. Tämä on suorastaan häpeällistä, sillä rahahuolet ja osaamattomuus oman talouden hoidossa leviävät kaikille elämän osa-alueille kuin rutto.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien suuressa orgasmikyselyssä vastaajat nimesivät todennäköisimmäksi syyksi parisuhteen seksuaalisen nautinnon puutteeseen raha- ja työhuolet, jotka pyörivät mielessä. Tulos oli tutkijoillekin yllätys. Pariskuntien kiistat rahankäytöstä ja rahahuolet keikkuvat ykkössijoilla myös avioerojen selittäjinä.

”Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä.”

Naiset ovat kyselyissä perustelleet tiedon puutteen syyksi sille, mikseivät aktiivisemmin sijoita tai hoida talouttaan. Se on pelkkä tekosyy. Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta totta on, että valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä. Osaamiseen sen sijaan riittää hyvin peruskoulun matikantaidot.

Todellisempi syy on menettämisen pelko. Pelko siitä, että tekee huonoja valintoja. Että neuvoa kysyessään joutuu sijoitustuotteiden pakkomyynnin kohteeksi. Finanssitaloilla onkin vielä tekemistä, jotta ne saavat palautettua luottamuksen ja osaavat puhua sijoituskieltä, jota taviskin sujuvasti ymmärtää.

”Sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.”

Jos osakekurssien romahtaminen pelottaa, voi vain todeta, että ne varmasti ja toistuvasti romahtavat – enemmän tai vähemmän – noustakseen taas uudelleen. Juuri tuo kurssiheilunta on pörssin siunaus, joka mahdollistaa tuotot. Kunhan muistaa, että sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.

Rahaa ei pidä rakastaa. Mutta numeroita kannattaa ymmärtää, jotta ne palvelisivat sitä, mitä elämässäsi rakastat.

- Unna Lehtipuu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Jaa-a eikös ankkalinnan rikkain ankka ollut pihi, kitsas, lapseton ja rakasti rahaa.  Mitä nyt vähän joskus avitteli akua ja sen erikoisia ankanpoikia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monella saattaa olla tilanne, että paperilla on todella varakas, mutta kun tulisi tarve kurottaa käteiseen, syntyykin ongelma. Varallisuuden muuttaminen rahaksi syystä tai toisesta osoittautuu odotettua hankalammaksi. Tämä on erityisen tyypillistä talouden matalasuhdanteiden ja laman aikaan. Silloin lähes kaikki haluavat realisoida omistuksiaan ja harvalukuiset ostajat ymmärtävät olevansa niskan päällä.

Varallisuutta voidaan arvioida myös likviditeetin perusteella eli

  • Kuinka nopeasti varallisuuserän saa muutettua käteiseksi?
  • Kuinka monella on halukkuutta tai varaa ostaa juuri kyseessä oleva omaisuuserä?
  • Kuinka paljon omaisuuserä tuottaa?
  • Mihin tuotto perustuu?

Ihmiset arvostavat eri aikoina eri omaisuuslajeja.

Omaisuuslajeilla on myös eri syklit. Ihmiset arvostavat eri aikoina eri omaisuuslajeja. Lisäksi omaisuuslajien sisällä tapahtuu muutoksia. Yksittäisiä yrityksiä tarkasteltaessa huomataan, kaikki yritykset eivät tuota tasaisesti vuodesta toiseen, kun maailman muuttuessa asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Jos yritykset eivät pysty luomaan nahkaansa yhä uudelleen ja uudelleen, ne kuolevat pois. Tämä näkyy myös osakemarkkinoilla, mutta erityisen selvästi pienempien osakemarkkinoiden ulkopuolella toimivien yhtiöiden keskuudessa. Samalla tavalla asuntojen hintakehitys voi olla eri kaupungeissa toisistaan voimakkaastikin poikkeava. Asuntojen hintojen kehitykseen vaikuttaa luonnollisesti lainarahoitus ja sen hinta, mutta lopulta ratkaisijan rooliin nousee kuitenkin työpaikkojen määrä ja kehityssuunta.

On tärkeää, että on varallisuutta. Vielä tärkeämpää on se, että tiedämme, mitä voimme sillä tehdä ja toisaalta myös, milloin omistuksiin ja valittuihin toimintamalleihin kannattaa muutoksia tehdä. Esimerkiksi säästäminen oli jossain vaiheessa hyvinkin relevantti varallisuuden kasvattamisen muoto, mutta se ei yksin riitä tänä päivänä. Säästetyt rahat on syytä muuttaa arvoa kasvattavaksi ja tuloa tuottavaksi varallisuudeksi, jottei inflaatio pääse niihin käsiksi.

Vielä tärkeämpää on se, että tiedämme, mitä voimme sillä tehdä ja toisaalta myös, milloin omistuksiin ja valittuihin toimintamalleihin kannattaa muutoksia tehdä.

Minulta kysytään monesti mm: ”Kannattaako minun ostaa sijoitusasunto?” Kysymykseen ei voi vastata kyllä tai ei, koska se riippuu merkittävästi sinun taidoistasi ja kyvyistäsi sijoittajana sekä siitä mistä olet sitä ajatellut ostavasi. Lisäksi riippuu, millainen sijoittaja olet. Oletko kiinnostunut asuntosijoittamisesta ja valmis tekemään työtä ollaksesi hyvä siinä?

Oma polkuni sijoittajana on ollut mutkikas ja kuoppainen. Asuntosijoituksissani lähtevät vuokratuotot ovat vaihdelleet hurjasti, 6–22 prosentin välillä. Vuosien varrella kokemusten ja opiskelun kautta taidot ovat karttuneet ja on ollut mahdollista löytää tilaisuuksia, joita ennen ei osannut edes katsoa. Uusien ideoiden ja oppien kautta tuotot ovat vuosien varrella pikkuhiljaa nousseet ja tehdyistä virheistä on yritetty oppia.

Mikään ei tipahda valmiina taivaalta syliin – ei edes sijoitusten tuotot.

Mikään ei tipahda valmiina taivaalta syliin – ei edes sijoitusten tuotot. Osa onnistumisesta varmasti voi olla onnesta kiinni, mutta vuosikymmenestä toiseen ei pelkällä onnella kyllä kukaan pärjää. Matkan varrella käy helposti niin, että ruusunpunaiset kuvitelmat karisevat ja todellisuus tulee kylään. Se tapahtuu kaikille, eikä sitä pidä pelästyä.

Omista kokemuksistani olen huomannut, että olen pystynyt parantamaan juoksua matkan edetessä. Kehitys ei ole ollut suoraviivaista vaan menestyksiä on seurannut uudet opinkappaleet. Se kuuluu kehityskulkuun, jossa noustaan tasolta toiselle. Sanonta siitä, että onni suosii rohkeaa sekä valmistautunutta, tuntuu jotenkin jännästi pitävän paikkansa. Mikäli ei ole valmistellut itseään vastaan tulevaa mahdollisuutta varten, ei sitä todennäköisesti edes tunnista kohdattaessa. Samalla tavalla maailman muhkeinkaan mahdollisuus ei meitä hyödytä, ellemme uskalla siihen tarttua peloistamme huolimatta. Menestystä matkaan!

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat