Kirjoitukset avainsanalla sinnikkyys

Pikaruoka, lottovoitto ja energiapatukka. Ihmisaivot on ohjelmoitu etsimään nopeaa palkintoa ja tyydytystä. Sillä on ollut merkitystä, jotta olemme säilyneet hengissä. Meidän on pitänyt tankata ravintoa aina, kun sitä on niukkuudessa ollut saatavilla. Yltäkylläisessä arjessa tuo vaisto voi kuitenkin olla vahingollinen.

Aivot ohjaavat meitä säästämään energiaa – tätä voi kutsua myös laiskuudeksi – jotta sitä olisi varastossa todellisen vaaran tai tarpeen varalta. Kuvittele tilanne: Juokset juoksumatolla ja tunnet olevasi jo rättiväsynyt. Pakko luovuttaa. Sitten viereiselle juoksumatolle tuleekin hyvä ystäväsi, ja saat ihmeesti lisää virtaa jatkaa. Kyllä, tätä aivosi sinulle tekevät.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi.

Kaikki mikä vaatii pitkäjänteistä työtä, on aivoille erityinen ponnistus. Siksi vaurastuminen ja säästäminen, jotka vaativat pitkää pinnaa, edellyttävät aivojen valmentamista. Muuten et onnistu, sanoo aivotutkija Elin Helander.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi. Voit tehdä yhteistyötä aivojesi kanssa ja asettaa selkeät tavoitteet, joiden saavuttamista juhlistat. Liian yleisluontoinen lupaus säästämisestä ei motivoi. Jotta onnistut, pilko tavoite pienempiin, helpommin saavutettaviin osatavoitteisiin. Voit esimerkiksi päättää säästää ja sijoittaa ensin pari prosenttia tuloistasi puolen vuoden ajan ja nostaa sitten rimaa yhä korkeammalle.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi. Tässä voit saada vipuapua usean säästökuoren systeemistä. Yhteen kuoreen keräät rahaa lyhyen ajan tavoitteisiin, toiseen sijoitat ja kolmannella palkitset ansaittuja saavutuksiasi. Ilman maaliviivaa aivosi nääntyvät kuin erämaassa.

Stanfordin yliopisto teki aikoinaan kuuluisan vaahtokarkkikokeen. Siinä lapsille annettiin yksi vaahtokarkki ja luvattiin toinenkin, jos lapsi malttoi odottaa vartin. Ne lapset, jotka pystyivät lykkäämään makeanhimoaan ja välitöntä tyydytystä saadakseen myöhemmin isomman palkinnon, menestyivät jatkossakin elämässään selvästi keskivertoa paremmin.

Sinnikkyys on voittajan piirre. Ilman sitä tieto ja lahjakkuus eivät osu maaliinsa. Tämä pätee myös rahataidoissa. Aloita vaurastuminen neuvottelemalla hyvä diili aivojesi kanssa.

- Unna

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat