Kirjoitukset avainsanalla testamentti

Alle kolmekymppinen nuori lääkäri Jarkko suunnitteli kesähäitä Jennin kanssa ja sisusti yhteistä kotia innokkaasti. Kaiken piti olla valmiina h-hetkeä varten, kunnes töistä palatessaan Jarkko ajoi hirvikolarin. Elämä jäi pahasti kesken. 

Surulla ei ole mittaa eikä hintaa. Mutta kuolemantapauksessa rahasta puhumista ei voi välttää. Koska kihlaparilla ei ollut mitään muodollista dokumenttia yhteisestä omaisuudesta –  asuntolainaa lukuun ottamatta –  saati avio-oikeutta, perivät Jarkon omaisuuden hänen iäkkäät vanhemmat. Ja koska vanhemmat eivät halunneet lahjoittaa Jennille Jarkon osuutta jo osin maksetusta asunnosta, joutui Jenni sen surunsa keskellä myymään. Esimerkissä nimet on muutettu, mutta tarina on tosi. 

Laki ei tunne sanaa rakkaus, eikä lakikirjassa sitä mainita kertaakaan. Vaikka rakastuneiden kannalta se olisi puhdas rakkausavioliitto, lainsäätäjän mukaan avioliitto on pelkästään juridinen ja taloudellinen teko.

 

Ja jos sitä ei ole paperilla todistettu, kuten avioparin avio-oikeutta, ei sitä lain edessä ole olemassa. Jos rakkauteen tulee kolhuja ja jopa ero, astuu lainkirjain parisuhteen rahapeliin avio-oikeuden kautta. Erityisesti avopuolisoiden kannattaa varmistaa toisen taloudellinen turva kuolemantapauksen sattuessa, sillä avolesken oikeudet ovat hyvin rajalliset. 

Kirjaprosessia varten olen viimeiset viikot sukeltanut lakipykäliin asiantuntijoiden avulla ja hämmästynyt löydöistäni monta kertaa: Näistä asioista pitäisi puhua enemmän ja ajoissa. Olen myös haastanut itseni miettimään testamentin tekoa. Mikä siinä on niin vaikeaa? Jo sanana se tuo ajatuksen kuolemasta lähemmäksi, ja siksi moni meistä välttelee sitä viimeiseen pilkkuun. Lakimies Maiju Rihtniemen mukaan moni ajattelee virheellisesti testamentin koskevan vain varakkaita: ”Väärin! Testamentti on hyvä laatia jokaisen, jolle on jo kertynyt omaisuutta, sillä myös velkarahalla hankittu asunto on omaisuutta”.

Erityisen kinkkinen tilanne voi olla uusperheissä.

Monilapsisessa uusperheessä perimisjärjestys voi olla todellinen megayllätys, kun jakamassa on uusia ja vanhoja perheketjuja. Siksi uusperheiden kannattaa testamentin laatimiseen käyttää aikaa, hoksottimia ja asiantuntija-apua.

Jos Jarkolla olisi ollut lapsi aiemmasta aviosuhteesta, perisi hän Jarkon koko omaisuuden. Jos lapsi olisi alaikäinen, tulisi Jarkon ex-puolisosta hänen edunvalvojansa, joka ottaisi näin Jarkon omaisuuden vastaan. Surun keskellä Jenni huomaisi olevansa vainajan avopuolisona asuntonsa yhteisomistaja Jarkon ex-puolison kanssa. Tilanne voi sujua hyvin – tai erittäin huonosti.

Vielä kimurantimmaksi tilanne kävisi, jos Jarkolla olisi useampi lapsi aiemmista suhteista, joilla kaikilla olisi eri äiti. Perimysoikeus voi heittää itse kunkin keskellä tosielämän kauniit ja rohkeat –draamaa, joten testamentin tekemällä elämän jatko-osan käsikirjoitukseen voi vaikuttaa.

Testamentin teko on helpompaa kuin kuvittelisi: sen voi kirjoittaa aaneloselle vaikka keittiön pöydän ääressä. Paikalle vaaditaan silti kaksi esteetöntä todistajaa todistamaan asiakirja ja allekirjoituksesi oikeaksi. Asiantuntijan apu on monesti tarpeen testamentin laatimisessa, jotta paperille myös juridisesti kirjautuu se, mitä tarkoitat. 

Käärinliinassa ei ole taskuja, ei nuorelle eikä vanhalle. 

Mitään emme voi ottaa mukaamme.  Siksi monessa tapauksessa testamentti voi olla rakkaudenteko, tapa välittää ja ainakin ainoa tapa kertoa tahtosi sitten kun sinua ei enää ole.

-  Unna Lehtipuu 

Ps. Muistathan, että Rikastamon teemoja voit kuunnella podcastina Suplassa, supla.fi/rikastamo, silloin kun sinulle parhaiten sopii. Suplasta löydät jo 10 jaksoa Rikastamoa, mielenkiintoiset puheenaiheet ja vieraat. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat