Kirjoitukset avainsanalla aika

Rikastamo-podcastin haastateltavilta kysyn yleensä viimeiseksi, mikä on parasta mitä he ovat rahallaan tehneet. Lähes aina vastaus liittyy aikaan, ja erityisesti läheisten kanssa vietettyyn aikaan. Myös Facebook-ryhmässä suurin osa listasi  ”oman ajan” vastaukseksi kysymykseen, mihin he sijoittaisivat jos saisivat lisätuloja.

Oman elämäsi aikasaldoa et voi tarkistaa, pankkisaldon kyllä.

Eikä ihme, sillä aika on pääomistamme kallein ja kriittisin. Sen saldoa et tiedä. Ja sen "ostaminen" on hämmentävän vaikeaa, silloinkin kun siihen olisi varaa.

Pankkisaldosi voit aina tarkistaa, työsuhteen kestokin on usein ennakoitavissa, ystäviesi ja tuttujen naamojen lukumäärän voit laskea Facebookista ja Linkedinistä, mutta aikasi voidaan viedä sinulta pois silmänräpäyksessä. Rahaa voit myös lainata, varastaa tai sijoittaa, mutta juuri kulunut minuutti on sinulta lopullisesti poissa. Jokaisena päivänä aikapankissasi on 1440 minuuttia. Joka päivä kulutat ne loppuun, viimeistä sekuntia myöten.

Vaikka läheiseni on paikalla, hän ei ole enää täällä

Elän muistisairaan läheiseni kanssa niitä hetkiä, kun yhteinen aikamme on lopussa. Ensin loppuivat jokapäiväiset puhelut, kohta loput sanatkin ja  jäljelle jäävät vain halaukset ja katseet. Vaikka läheiseni on paikalla, hän ei ole enää täällä. Yhteinen aikamme loppui ennen kuin aika loppui.

Mietin, mitä hän olisi pitkässä elämässään tehnyt ehkä toisin, jos  hän olisi tiennyt sen keston jo etukäteen? Entä sen hitaan hiipumisen näin?  Mihin muutoksiin hänen elämänsä seuraaminen minua haastaa?

Sanotaan, että aika on rahaa, mutta mitä sillä oikeasti voi ostaa? Ja osaammeko edes "ostaa" sillä merkittäviä asioita?

Elämä kulkee auttamattoman lineaarisesti, eikä siihen myydä paluulippuja. Valokuvien, päiväkirjojen tai joskus unien kautta voit palata menneisiin hetkiin ja tuntemuksiin – mutta et oikeasti.  Ainoat investoinnit jotka enää voit tehdä kohdistuvat tulevaisuuteen.

Viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan

Lääkäri Paul Tournier muistutti, että viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan, kuvitella tulevaisuudesta käsin mitä nyt pitäisi tehdä jotta tulevaisuus olisi sellainen miksi sen haluat tehdä. Jos sisäinen kutsumuksesi on “joskus” ryhtyä kirjoittaa kirja, muuttaa maalle, perustaa kuppila tai vaihtaa alaa, ryhdy tekemään sitä ajoissa. Aivan liian moni jää ikuiseksi wanna-be:ksi pääsemättä perille. Vain siksi, ettei ymmärtänyt aikaa.

Tournierin vinkki auttaa myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Kun meillä on emotionaalinen yhteys tulevaisuuden mielikuvaamme itsestämme, tekee se säästämisestä helpompaa.  Kuvittele siis itsesi noin 20 tai jopa 30 vuoden päähän ja vieraile mielikuvissasi hänen – siis itsesi – luona. Näin tuntemattomasta tulee kuin tuttu, ja se kannustaa sinua säästämään tulevaisuutta varten.

Hyppää tänään aikakapseliin, katsele elämääsi tulevaisuudesta käsin, ja mieti, mitä muutoksia sinun pitää juuri nyt tehdä, jotta tuleva olisi toivomasi kaltainen. Äläkä vain mieti, vaan tee. Totisesti, vielä kun aikaa on.

- Unna Lehtipuu

Ps. Rikastamoa voit myös kuunnella, Suplassa tarjolla jo 20 jaksoa, mukana kiinnostavia vieraita. Supla.fi ja hae jaksot sanalla "Rikastamo".

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmasta työpaikastani sain hilpeäksi läksiäislahjaksi kuvassa näkyvän timantti-kellon. “Ihan aito”, kuulemma, vaikkakin hankittu Kreikan lomamatkalta rannan kaupustelijoilta. Olipa kellon arvo euro tai satatuhatta, palautti se minut hetkeksi ajan kartalle, sekunnit tikittämään käteen – kunnes se lakkasi toimimasta.

Aika on pääomistasi se, jota et omista, se on vain lainaa. Sinä et tiedä, kuinka paljon aikaa sinulla on jäljellä, ja se voidaan ottaa sinulta pois silmänräpäyksessä. Kuljemme kuin varkain oman aikamme läpi.  Pankkitilisi saldon voit aina tarkistaa, työsuhteen kestokin on usein tiedossa ja verkostojesi ja hyvänpäivän tuttujen määrää voi laskea osoitekirjasta tai Facebookista. Jokaisena päivänä aikapankissasi on 1440 minuuttia.

Joka ikinen päivä kulutat minuuttisi loppuun, viimeistä sekuntia myöten, eivätkä ne koskaan palaa.

Elämä kulkee lineaarisesti. Siihen ei myydä paluulippuja. Valokuvien, päiväkirjojen ja joskus unien kautta voit palata menneisiin hetkiin ja tunnelmiin, mutta ei oikeasti. Ainoat investoinnit jotka voit enää tehdä, kohdistuvat tulevaisuuteen.

Viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan.

Viisas äijä, Paul Tournier muistutti, että viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan. Katso siis vanhuuttasi silmiin hyvissä ajoin, ja mieti, millaiseksi elämänkaaresi haluat tehdä. Mitä asiaa harmittelisit jos se jäisi tekemättä, talenttisi käyttämättä, rahasi sijoittamatta hyvään? Ryhdy tekemään sitä, nyt.

Jos sisäinen kutsumuksesi on “joskus” ryhtyä kahvilanpitäjäksi, opetella uusi ammatti, kirjoittaa kirja tai perustaa lastenkoti, ryhdy tekemään sitä hyvissä ajoin. Moni kutsumus on mahdollista toteuttaa tutuissa raameissa, vanhassa työpaikassa, saman perheen ja puolison kanssa, eikä vaadi radikalisoitumista muualla kuin omassa päässä.

Wall Street-Money never sleeps – elokuvassa vävykokelas haastaa sijoittaja Gordon Gekkoa: “Vaikka tienaisit kuinka paljon, sinusta ei koskaan tule rikasta.” Gekko katsoo kuvaruudulta ultraäänikuvaa pian syntyvästä ensimmäisestä lapsenlapsestaan ja ymmärtää, ettei hän katso rahaa, vaan aikaa– rahaakin kalliimpaa.

Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisesti paremmin huomioon sen vaikutukset onnellisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin.

Siksi aika on kriittinen tekijä kun teet päätöksiä, olivatpa ne taloudellisia, uraan tai ihmissuhteisiin liittyviä. Siksi aika kannattaa ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Aika on vahvasti kytköksissä käsitykseemme identiteetistä. Jos teet päätöksesi puhtaasti rahan (tai palkan suuruuden) perusteella, johdatat itsesi ajattelemaan kylmän rationaalisesti. Jos taas lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisesti paremmin huomioon sen vaikutukset onnellisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Laskukone ei laske kuin ensimmäistä. Ihminen taitaa molemmat. Menetytettyä aikaa rakkailta ei voi korvata niin kutsutulla laatuajalla. On vain aikaa.

Olet ehkä juuri nyt pisteessä, jossa mietit miten lähivuodet tai jopa loppuelämäsi haluat käyttää, mitä uusia taitoja kehittää, mistä luopua. Haluatko jatkaa nykyisessä työpaikassasi tai ihmissuhteissa? Vai olisiko aika uudelle, uusille taidoille ja oppimiselle, ja minkä hinnan olet valmis siitä maksamaan?

Valitsemisesta on ehkä tullut yhä vaikeampaa koska  toiveesi risteilevät, sinulla on liikaa tai liian vähän tietoa tai resurssien ja ajan puutetta arjessa. Seuraava Suzy Welshin kysymyspatteristo 10-10-10 on mainio apuväline, kun miettii isoja siirtoja tai päätöksiä elämässä.

Kysy siis itseltäsi, mitä vaikutuksia ja seurauksia päätökselläni (tai sillä, etten nyt tee päätöstä tai lähde asian kanssa liikkeelle) on

-       10 minuutin päästä?

-       10 kuukauden päästä?

-       10 vuoden päästä?

Ala kävellä sitä kohti, mitä haluat elämässäsi näkyvän 10 vuoden päästä, jo tänään. Voimia sille matkalle.

 

- Unna Lehtipuu

Kommentit (2)

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Kiitos Elisa palautteesta! Ajan sijoittamista pohdin jo Timanttipesula-kirjassani, mutta huomaan, että koko ajan sen painoarvo omassa ajattelussa vain kasvaa (lieneekö ikäkysymys). Mainiota kevättä sinulle, tartu hetkeen! 

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat