Kirjoitukset avainsanalla vastuullisuus

Kuusivuotiaana Muriel joutui lapsikaupan uhriksi. Uusi emäntä, puuvillapeltojen omistaja, poltti tytön sormenpäät rangaistukseksi siitä, että hän nappasi keittiöstä kananmunan nälkäänsä. Värisevä tyttö kertoi tarinansa minulle tulkin välityksellä.

Vaikka tapaamisesta on jo yli kymmenen vuotta aikaa, en ole unohtanut. Muistan togolaisen Murielin kun mietin, miten t-paidasta on saatu niin halpa ja kenen käsillä puuvilla on poimittu. Muistan Murielin, kun pohdin, milloin kestävä kulutus oikeasti tulee muotiin.

Käydessäni Togossa länsiafrikkalainen maa oli asukasluvultaan hieman Suomea isompi. Yli 300 000 lapsen arvioitiin olevan lapsikaupan uhreja tai lapsityövoimaa.

Olemme jo vuosia osanneet tivata hedelmä- ja kalatiskeillä vastausta sille, miten banaanit tai lohet on tuotettu, mutta monen muun tuotteen kohdalla ummistamme yhä silmämme.

Hyvä tuote on vastuullisesti tuotettu alusta loppuun.

Talouslehti uutisoi, että halpavaateketjuilla menee nyt pörsseissä entistä kehnommin. Esimerkiksi ruotsalaisvaatettaja H&M:n osake on menettänyt melkein kaksi kolmasosaa arvostaan kolmessa vuodessa. Sitä selittää osin isojen verkkokauppojen kiilaaminen kivijalkakauppojen rinnalle. Löytyy takaa isompikin selitys: kulutustottumuksemme kulkevat pikkuhiljaa kohti kestävämpää ja kierrätetympää. Syytä olisikin. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamisessa yksittäisten kuluttajien ratkaisut ovat pääroolissa.

Kannattaa myös muistaa, että halpa ei automaattisesti ole hyvän vastakohta, eikä kova hinta tee t-paidasta, suklaapatukasta tai matosta syytöntä. Hyvä tuote on vastuullisesti tuotettu alusta loppuun. Vaikka isot ketjut ovat parantaneet tässä juoksuaan, kaikki eivät edelleenkään niin tee. Siksi minulla ja sinulla on iso vastuu.

Joskus paras ostos on jättää ostamatta ja valita kestävämpi tie.

Neljän kasvavan lapsen äitinä kyllä tiedän, miten vaatemenot vinguttavat kukkaroa ja halpa hinta houkuttaa. Paljon on onneksi saatu ja ostettu kierrätettynäkin. Sijoitussalkustani olen siivonnut pois niiden yhtiöiden osakkeet, joiden taustalta löytyy epäilyjä lapsityövoiman käytöstä.

Alerekkejä selatessani Murielin kasvot palaavat yhä usein mieleeni. Pieni tyttö ja kananmunan kokoinen iso nälkä. Joskus paras ostos on jättää ostamatta ja valita kestävämpi tie.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat