Kirjoitukset avainsanalla taloudellinen riippumattomuus

Suomessa on verrattain nuori rahakulttuuri – emme ole rahasta juuri puhuneet, jolloin sanoille ei ole muodostunut yhteistä käsitettä. Siksi on hyvä kertoa keskustellessa, mitä eri sanat itselle merkitsevät ja toisaalta myös selvittää toiselta, mitä sanat hänelle tarkoittavat.

Kun puhutaan taloudellista tavoitteista, monet puhuvat taloudellisesta riippumattomuudesta.

Mitä tämä tarkoittaa? Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, että voisit elää HALUAMAASI elämää varallisuutesi tuotoilla välittämättä siitä, mitä korvausta saisit tekemästäsi työstä. Taloudellinen riippumattomuus ei ole sidottu ikään. Se ei myöskään tarkoita tietyn varallisuustason ja kassavirtojen saavuttamista, sillä nämä ovat täysin riippuvaisia elintasosta, jonka haluat saavuttaa. Tarvittava kuukausittaisen kassavirran suuruus riippuu siitä, minkälaista on haluamasi elämä ja mikä on sen kustannus. Varallisuustasoon taas vaikuttaa taitosi sijoittajana – kuinka hyvin saat varallisuutesi tuottamaan.

Toisaalta esimerkiksi Tony Robbins määrittelee taloudellisen riippumattomuuden niin, että olet riippumaton, kun sijoitustesi tuotot kattavat NYKYISEN elämäsi kulut. Hänen asteikossaan tämän jälkeen tulee taloudellinen vapaus, joka tarkoittaa, että voit hankkia elämääsi myös ylellisyyksiä kuukausittaisilla sijoituksesi tuotoilla. Näin ollen kaksi ihmistä voivat olla omalla määritelmällään taloudellisesti riippumattomia, vaikka oikeasti eivät ota samoja asioita huomioon määritellessään taloudellista riippumattomuutta.

Saman ilmiön olen huomannut vuokratuotoista puhuttaessa. Joku toinen laskee vuokratuoton niin, että vuokrasta vähennetään hoitovastike, tämä kerrotaan 12:lla ja jaetaan asunnon velattomalla hinnalla. Toinen taas saattaa ottaa huomioon esimerkiksi vuokrauksesta tulevat kustannukset, taloyhtiön tulevat remontit, arvion tyhjistä kuukausista ja varainsiirtoveron. Jos nämä kaksi sitten vertaavat tuottoprosentteja keskenään, ne ovat melko kaukana vertailukelpoisista.

Tullakseen taloudellisesti riippumattomaksi, tulee kerätä tarpeeksi iso varallisuusmassa.

Tätä kutsutaan kriittiseksi massaksi. Varallisuuden arvo eli kriittinen massa riippuu kahdesta asiasta: mitkä ovat kuukausittaiset elämisen kustannuksesi ja kuinka paljon saat tuottoa sijoituksillesi.

                                                (Kuukausittaiset kulut x 12)*vero
            Kriittinen massa =      ____________________________

                                                Tuottoprosentti

Esimerkiksi, jos kulusi ovat 3920 euroa kuukaudessa ja veroprosentti olisi 30, sinun tulee saada 5600 euroa tuloja kuukausittain. Tällöin 5 % vuosittaisella tuotolla kriittinen massasi on 1 344 000 euroa. Jos olet taitava sijoittaja ja saat 10 % tuoton, kriittinen massa 672 000 euroa.

Taloudellisen riippumattomuuden luvut siis vaihtelevat. Kahdella ihmisellä voi olla täysin sama varallisuus, mutta jos toinen saa sille kymmenen prosentin tuoton verrattuna toisen viiteen, silloin kymmenellä saa tuplasti euroja tilille. Toisaalta viiden prosentin henkilö voi olla myös taloudellisesti riippumaton, jos hänen elintasonsa on puolet verrattuna tähän toiseen. Esimerkkiluvut voisivat olla varallisuus 500 000 euroa, tuotot 50 000 ja 25 000 euroa. Jos hän, joka tarvitsee 50 000 euroa vuodessa taloudelliseen riippumattomuuteen, saisikin vähemmän kuin kymmenen prosenttia tuottoa, hänen varallisuutensa tulisi taas olla isompi kuin 500 000 euroa päästäkseen 50 000 euron tuottoihin.

Oman luvun saa selville vain laskelmalla!

-Terhi

PS. Tämän viikon Rikastamon Raati ruotii harhaluuloja palkkapussista. Tämän ja muut osiot löydät Suplasta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tasan 20 vuotta sitten 19-vuotiaana kävelin pankkiin ja avasin itselleni ASP-tilin tallettamalla 1000 markkaa. ASP-tilille piti säästää tietty aika ja kun avasin tilin vielä maaliskuussa, sain ensimmäisen kolmen kuukauden jakson täyteen. Pääsin syksyllä kauppakorkeaan ja suurin osa ansaitsemistani kesätyörahoista meni ASP-tilille. Valmistuin keväällä 2002 ja silloin ostimme ASP-säästöillä ensimmäisen ja ainoan omistusasuntomme.

Näin alkoi minun vaurastumistarinani. Tänään 20 vuotta myöhemmin voin todeta, että olen saavuttanut sen, mistä silloin unelmoin – taloudellisen riippumattomuuden. Jos elintasoa haluaa tästä nostaa, tarkoittaa se toki varallisuuden kasvattamista.

En ole koskaan uskonut pikaratkaisuihin vaan siihen, että kun hankin itselleni hyvät rahatavat, aika on minun puolellani.

Se, mikä matkan aikana on ollut haastavaa, on yrittäjyys. Kun tulot ovat olleet hyvin epäsäännölliset, oma mielen on pitänyt tehdä enemmän töitä, että joskus on myös pystynyt luopumaan saavutetusta elintasosta suuremman tavoitteen takia.

En koe olevani sen erikoisempi kuin muut. Mutta mikä minut saattaa erottaa muista, on se, että minulla on ollut kirkas tavoite, olen ollut valmis tekemään töitä sen eteen, ottamaan riskiä, joskus myös luopunut jostain ja rakkaus numeroihin. Tavoitteeni on tuonut eteeni saman henkisiä ihmisiä, joilta olen ostanut palveluja, saanut ideoita ja apua. Monet heistä ovat menestyneet minua paremmin, jotkut ovat vielä matkalla, mutta kaikkia meitä yhdistää halu sparrata toinen vieläkin paremmaksi.

Kukaan meistä ei voi päättää varallisuuden tasoa tai tulojen suuruutta. Itsekään en voi lukita tilannetta tästä eteenpäin juuri täksi. Itselleni kuitenkin tietoisuus siitä, että kukaan ei voi viedä minulta pois sitä, mitä olen oppinut matkasta, on tärkeää.

Vaikka omaisuudelleni tapahtuisi mitä tahansa, tiedän, miten pääsen uudestaan alkuun.

Monet pohtivat, onko rahalla oikeasti väliä. Jos sitä olisikin enemmän, niin mitä sitten tekisi? Itse päätin tammikuussa, että maaliskuussa alan tehdä vain nelipäivästä viikkoa.  Lisäksi pääsen tekemään enemmän sitä, mistä pienenä tyttönä unelmoin eli matkustamaan. Kuitenkin tärkein on tunne, että on saanut aikaan sen, mikä pitkään on ollut tavoitteena ja se auttaa elämän kaikilla osa-alueilla uskomaan itseeni.

-Terhi

Kommentit (4)

Lähihoitaja
1/4 | 

Onnea upeasta saavutuksesta ja iso, lämmin kiitos kaikista jakamistasi ajatuksista ja opeista. Ja kiitos tekemästäsi arvokkaasta työstä naisten taloudellisen aseman kehittämiseksi. Toivon, että pitkän aikavälin talousosaaminen tulisi osaksi kaikkien naisten elämää. Toivon, että ennakkoluulot säästämisen ja sijoittamisen elitistisyydestä puretaan, ja yhä useammalla ammattikoululla käydään kertomassa parturi-kampaaja- ja lähihoitajaopiskelijoille, miten helppoa aloittaminen oikeasti on. Kiitos Terhi ja onnea jatkossakin matkallasi. <3

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kauniista sanoistasi! Olen todella iloinen, että vaurastumisen kulttuuri on ottanut uuden suunnan. Työtä toki on tehtävänä, mutta selvä muutos on tapahtunut. Kaikkea hyvää elämääsi.

Palmu
2/4 | 

Hyviä ajatuksia tässä. Mukavaa, että tarjoat uudenlaista ajattelemisen tapaa ja avaat omia kokemuksiasi. Niistä voi ottaa oppia. Raha-asioitaankin voi hoitaa useammalla tavalla, ei vain sillä perinteisellä.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos sinulle. On totta, rahapäätöksiä voi tehdä hyvin erilaisia. Itse olen pitänyt tärkeänä, että teen päätöksiä, jotka kasvattavat mahdollisuuksiani tulevaisuudessa, eivät kavenna niitä. Menestyksellistä matkaa!

Vietimme viime viikolla mieheni kanssa 13:tta hääpäiväämme. Tänä vuonna yhteistä taipaletta tulee täyteen 20 vuotta. Yksi ja sama ihminen on ollut rinnallani jo yli puolet elämästäni.

Puolison valinta on yksi tärkeimmistä asioista, joita teemme elämässämme. Jos puolisoiden suhde rahaan eroaa merkittävästi toisistaan, aiheuttaa se pidemmän päälle vaikeuksia.

Jos toinen on tarkka euroistaan ja toinen tuhlaa kaiken, jossain vaiheessa luonteiden erilaisuus alkaa hiertää. Jos taas kumpikin on auttamaton tuhlari, rahattomuus voi haastavissa elämäntilanteissa nostaa negatiiviset tunteet pintaan.

Moni pariskunta riitelee rahasta. Yleensä se johtuu siitä, ettei tunneta toisen rahaan liittyviä arvoja. Silloin on helpompi uskoa, että toinen tekee ”vääriä” valintoja tyhmyyttään tai tarkoituksella.

Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää. Kahden yrittäjän liitto ei ole helppo, kun tulot ovat koko ajan epäsäännölliset. Vaikeinta on ollut silloin, kun epäonnistuneet liiketoiminnot ovat todella kurjistaneet perheen taloutta ja usko tulevaisuuteen on ollut koetuksella.

”Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää.”

Meillä on kuitenkin ollut aina yhteinen tavoite perheellemme – saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Se on sitonut yhteen silloinkin, kun on ollut vaikeaa. Olemme uskoneet, että matkan varrella olevista kuopista huolimatta voimme saavuttaa yhteisen tavoitteemme ennen pitkää.

Parisuhde on myös taloudellinen suhde ja sitoumus. Siksi rahasta puhuminen on tärkeää: vaikeuksia kohdatessa tietää, miten toinen reagoi ja voi silloin olla parhaansa mukaan tukena.

Rahasta puhuminen on yhteisen, taloudellisen tulevaisuuden suunnittelua. Ei kannata jättää arvailujen varaan sitä, mitä toinen ajattelee rahasta.

Jos mielipiteet eroavat toisistaan, kannattaa miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Joskus voi käydä niinkin, että tuhlari innostuu säästämään. Eräs tuttuni käytti perheensä rahoja holtittomasti kunnes huomasi, miten aviomiehen sijoitukset alkoivat poikia. Nykyään hänelläkin on arvo-osuustili. Yhteiselo sujuu leppoisammin, kun molemmilla on turvallinen olo.

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat