Kirjoitukset avainsanalla Lyhennysvapaa

Oman talouden osalta kannattaa miettiä aina ensin itseään ja sitten vasta muita. Lisäksi on tärkeää katsoa asioita pidemmällä perspektiivillä yli ajan eikä sortua välittömän tarpeentyydytyksen mielitekoihin. Ensisijainen ajatus on aina hoitaa oma talous niin, että pärjää itsenäisesti talouden myrskyissä ja toisaalta pystyy kasvattamaan omia tulojaan, jotta tulevaisuudessa voi nostaa elintasoaan.

Kun pankki tarjoaa lyhennysvapaata, kannattaa miettiä kumpaa näistä tavoitteista asia palvelisi parhaiten omassa taloudessa. Pankin intressi on saada lainasta mahdollisimman paljon korkotuloja.

Omassa taloudessa on todella paljon merkitystä sillä, mitä tekee rahalla, jonka ansaitsee.

Tulot, jotka muuten käyttäisi lainanlyhennykseen, voi käyttää hyvin tai huonosti tulevaisuuden kannalta. Päätös joko lisää tai kaventaa taloudellista liikkumavaraa.

Vararahaston kerääminen

Jos sinulla ei ole vielä vararahastoa, lyhennysvapaa pitäminen olisi melko kivuton tapa kerätä vararahasto. Kun jo luontaisesti säästät osan tuloistasi vararahastoon, lyhennysvapaan pitäminen nopeuttaisi merkittävästi tavoitteeseen pääsyä. Tämä tapa kasvattaa vararahastoa maksaa sinulle asuntolainan koron verran, mutta kustannus on huomattavasti vähemmän kuin on kulutusluotoissa, jos niihin joutuisi turvautumaan.

Vararahaston idea on pitää oman talouden likviditeetti tarpeellisella tasolla.

Sijoittaminen

Velkavivun käyttäminen sijoittamisessa on järkevää, jos sijoituksen kassavirta verrattuna lainasta maksettavaan korkoon on tarpeeksi korkea. Lainanlyhennysvapaan käyttäminen sijoitusvarallisuuden kasvattamiseen on siis fiksua, jos olet sijoittajana opetellut vipujen käyttöä. Parhaassa tapauksessa pystyt kasvattamaan pääomaa merkittävästi tulevien vuosien aikana ja pystytkin esimerkiksi maksamaan lainan huomattavasti lyhyemmässä ajassa kun alkuperäisenä oletuksena on, että lainanmaksuaika pitenee lyhennysvapaan takia.

Jos taas et ole niin taitava sijoittaja, pahimmassa tapauksessa menetät osan tai koko pääoman sekä siitä maksamasi koron.

Tällä tavalla päädyt ikävästi takamatkalle.

Kuluttaminen

Jos käytät lyhennysvapaan kuluttamiseen, niin tämä ei poikkea muusta kulutusluoton ottamisesta kuin vain lainankoron suhteen, joka on matala ja vielä osittain verovähennyskelpoinen. Kun kulutat vuoden päivät huomattavasti enemmän verrattuna oikeaan tulotasoosi, on kulutusta varmasti haastavaa vähentää tämän jälkeen. Vaikka kuinka itselle uskottelee, ettei asia minun kohdallani ole näin, niin valitettavasti ajatus on meihin aika voimakkaasti ohjelmoitu.

Saavutetuista eduista on vaikea luopua. Tähän suohon ei kannata upota.

-Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat