Kirjoitukset avainsanalla valkosipuli

“Työ, josta aiemmin olin niin innoissani, ei enää sytytä ja tunnu merkitykselliseltä”, voivotteli nelikymppinen lääkefirmassa työskentelevä ystäväni.  Hän tunsi syyllisyyttä sanoa sitä ääneen, koska firma on hyvä, pomo ja työkaverit mainioita ja arvostus kohdallaan. Mutta silti jokin poltteli ihon alla. 

Ei työssäsi tarvitse ollakaan mitään vikaa, mutta todennäköisesti sinä itse olet muuttunut.  Se, mitä koet nyt merkitykselliseksi, ei ollut sitä viisi vuotta sitten.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan työtyytymättömyys on alimmillaan kuuden vuoden kohdalla, kun moni asia on jo muuttunut rutiiniksi.

Se on sudenhetki, jolloin moni vaihtaa työtä, tai  luo uudelleen nahkansa vanhassa työssä.

 

Kun aikoinaan itse mietin isoja siirtoja elämässäni, minua puhutteli kuva valkosipulista, jonka yksi kynsistä oli vaihdettu mandariinin lohkoon. Se istui koon puolesta täydellisesti, mutta oli silti erilainen. Toki mandariinilohko olisi hyvin voinut jatkaa lokoista oloaan valkosipulin sisällä, mutta se ymmärsi olevansa nyt liian toisenlainen, muuttunut. Oletko sinä ehkä juuri nyt sellaisessa tilanteessa?

Tuossa kohdassa moni miettii, mitä siirtoja uralla ja loppuelämällä tekisi. Miten yhdistää merkitys ja talous? Onko minusta riskinottajaksi hypätä uudelle alalle tai yrittäjäksi? Kuinka uskollinen tai uskoton voin olla sisälläni huhuileville ideoille?

Oma kokemukseni on, että elämälle tekemämme käsikirjoitus toimii – mutta vain satunnaisesti. Ovi, jota sinnikkäästi rynkytät, ei aukeakaan, mutta viereisestä ikkunasta avautuu uusi yllättävä maisema. Tai valmiit suunnitelmat kaatuvat viime hetkellä.

Oikeassa elämässä on fiksua laatia useita mahdollisia käsikirjoitusaihioita  – myös talouteen.

Bill Burnettin ja Dave Evansin esittelemä Odysseys-suunnitelma sopii hyvin vaihtoehtojen hahmottamiseen. Se kannattaa tehdä seuraaville viidelle vuodelle. Miksi juuri viidelle? Kaksi vuotta olisi liian lyhyt aikajänne, ja seitsemän tai enemmän liian pitkä.

Suunnittele siis kolme erinäköistä versiota elämästäsi. Kolme, jotta sinulla olisi aidosti vaihtoehtoja ja ruokaa ajatuksille.

Ykkösvaihtoehdossa (1) jatkat suurinpiirtein nykyistä arkeasi tai aloittelet uutta, jota olet jo kurkotellut. Hahmottele tämä vaihtoehto mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti viideksi vuodeksi eteenpäin.

Kakkosvaihtoehdossa (2)  haastat itsesi miettimään, mitä tapahtuisi jos nykyinen elämäsi ja suunnitelmasi yhtäkkiä ja ehkä yllättäen kaatuisi alta. Niin voi tapahtua – tiedät sen kyllä. Mistä suunnasta lähtisit etsimään uutta suunnitelmaa? Hahmottele tämäkin mahdollisimman tarkasti.

Kolmannessa (3) suunnitelmassa päästä mielikuvituksesi ja innostuksesi valloilleen. Hahmota siinä se, mitä mielelläsi tekisit, jos raha tai esimerkiksi suunnitelman toteuttamiseen liittyvä imago/status ei olisi esteenä. Useinhan juuri pelot  siitä, “mitä muutkin  sanoisivat”, voivat olla jopa taloudellisia esteitä suurempia kahleita ajattelulle.

Vielä muutama rasti ennenkuin suunnitelma on valmis. Nimeä nyt jokainen kolmesta suunnitelmastasi kuudella sanalla (esim. “Kaikki yhden kortin varaan – kehitän bisnesideaani” tai “Hyödynnän oppimaani auttaakseni maahanmuuttajia / työttömiä / syrjäytyneitä nuoria”).

Kun nyt katsot ideoimiasi vaihtoehtoja, mitä kysymyksiä mieleesi nousee?

Kirjoita ne kysymykset otsikoiden alle tyyliin  “voinko oikeasti käyttää kykyjäni hyväksi tässä?" tai “jaksaisinko innostua siitä kolmenkin vuoden jälkeen?”  tai “pystyisinkö elämään sen tuottamilla tuloilla?” tai “Mikä estää minua ottamasta tätä riskiä?”

Kun olet päässyt tähän asti, hahmottele paperille aikajana ja kirjaa sille suunnitelmaa koskevat isot tehtävät asiat ja toiveet, vuodesta yksi vuoteen viisi. Merkitse siihen myös henkilökohtaiset tapahtumat, jotka voivat isosti vaikuttaa käytössäsi oleviin voimavaroihin, aikaan, omaan jaksamiseesi tai talouteen. Näitä voivat olla esimerkiksi toive lapsesta, kouluttautuminen uuteen tai muu iso urakka, kuten maratoonille treenaaminen tai talon rakentaminen.

Kun nämä tehtävät  on tehty, rankkaa vielä suunnitelmasi prosentein – yhdestä sataan – sen mukaan, miten paljon käytössäsi on resusseja siihen (osaaminen, aika, raha), kuinka paljon suunnitelma innostaa ja sytyttää sinua, ja kuinka paljon luottamusta sinulla on kykyysi käynnistää se. Pohdi, miten voisit prosenttilukuja kasvattaa.

Älä piilota suunnitelmaa, vaan juttele siitä ystävien ja tuttavien kanssa. Tarkkaile itseäsi: mikä suunnitelmista innostaa sinua aidosti, lisää sinussa virtaa ja miksi?

Suunnitelma, joka lopulta elämässäsi toteutuu, ei välttämättä ole mikään näistä nyt laatimistasi. Mutta jo se, että annat itsellesi luvan ajatella isosti, erilaisia mahdollisia elämiä, on voitto. 

Ajattelusi alkaa sinussa tulla lihaksi.

Se on jokaisen hyvän käsikirjoituksen ja sanoituksen tehtävä, tulipa siitä valmis esitys tai ei. Elämä alkaa tehdä sitä meissä.

- Unna

 

 

 

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Kansalaispalkka olisi hyvä vaihtoehto. Voisi turvallisesti hypätä pois oravanpyörästä katselemaan muuta homma-hommaa, nyt se on lähinnä varakkaiden naisten vaihtoehto joilla on vielä miehen lompakko varmistamassa elintason säilymisen jonkinlaisena.

Vierailija
2/5 | 

Kiitos ajattelun avartamisesta, Unna! Jokainen voi ajatella omaa elämäänsä uudesta kulmasta, mutta se vaatii vaivannäköä. Helpointa on aina sanoa, ettei voi, ei kykene, ei ole rahaa eikä muuta mahdollisuutta kuin tämä entinen. Niin sitten tekee itselleen karhunpalveluksen: kieltää itseltään uudistumisen. Jatka herättelyä!

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Kiitos sinulle rohkaisevasta palautteesta. Juuri näin, vaatii rohkeuttaa kasvaa, kurkotella uusiin suuntiin. Iloa ja voimia sinulle omassa etsinnässäsi! 

Katja
3/5 | 

Tämä oli innostava harjoitus. Sen avulla hoksasin, että ihan lähitulevaisuuden suhteen itse asiassa en halua muuttaa suuntaa kovin isosti vaan lähinnä hienosäätää ja laittaa paukkuja esim. mieheni työnhakuun, josta hyötyy koko perhe. Meille syntyi viime vuonna esikoistytär, joka laittoi tietenkin elämän uusiksi, avasi silmiäni sille mikä elämässä on tärkeää ja sai terästäytymään esim. oman talouden hallinnan suhteen. Mutta muuten vahvistui se, että nyt on asiat hyvin.
Löydös tämäkin :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat