Kirjoitukset avainsanalla Luopuminen

Sain tuttavalta yllättävän WhatsApp-viestin. Vuosi sitten kierrätykseen laittamamme jalkapallopaita oli kävellyt vastaan nairobilaisessa slummissa, pienen pojan päällä. Selässä komeili poikani nimi ja pelinumero. Uuden kodin löytyminen tavaralle ilahduttaa aina.

Vaatekaapeissamme lojuu noin 3 000 euron edestä käyttämätöntä tai hyvin vähän käytettyä tavaraa, väittää suosittu ruotsalainen podcast Pengapodden. Vain hyvin pieni osa vaatteista on ahkerassa käytössä. Käytämme ahkerasti arviolta vain noin viidesosaa vaatteistamme ja niitäkin korkeintaan 80-prosenttisesti, todennäköisesti paljon harvemmin.  Kova väite, mitä sinun vaatekaappisi siitä kertoo?

Jos ostamasi housut maksoivat satasen ja käytät niitä sata kertaa, on kertahinta euron. Jos taas designer-pukusi maksoi 2 000 euroa ja käytät sitä kahdesti, maksat tonnin kerralta. Hinta voi toki tuntua edulliselta, jos se takaa sinulle viisitoista minuuttia näkyvyyttä Linnan juhlissa.

Kiertotalous on trendikäs sana, mutta vielä kaukana todellisuudesta. Esimerkiksi autot seisovat käyttämättöminä 92 prosenttia ajasta, ja silloinkin, kun niillä ajetaan, kyydissä on keskimäärin vain 1,5 henkilöä. Mikä hukka!

Joskus on vaikea tehdä eroa sanojen ”minä” ja ”minun” välille. Saatamme ajatella, että omistamamme tavara on osa minuuttamme.

Me ylivarustelemme arkemme ja maksamme siitä kovaa hintaa, niin henkilökohtaisesti kuin ilmastovaikutuksinkin.

Turhasta luopuminen on hyvä alku. Sitäkin parempi on jättää moni asia ostamatta. Asioita voi jakaa, lainata, kierrättää ja jopa löytää. Säästyneet summat kannattaa säästää tai sijoittaa. Jos esimerkiksi sijoitat säästyneitä varoja 150 euroa kuussa 10 vuoden ajan ja saat sille 10 prosentin tuoton, olisi sinulla lopulta jemmassa yli 30 000 euroa. Neljässäkymmenessä vuodessa tuo summa samalla tuotolla olisi kasvanut yli 900 000 euroon.

Joskus on vaikea tehdä eroa sanojen ”minä” ja ”minun” välille. Saatamme ajatella, että omistamamme tavara on osa minuuttamme. Erityisesti pahoina päivinä on kiusaus hoitaa tunteita ostamalla tavaraa. Paikkaamme sillä kolhiintunutta minäämme. Se terapia käy kuitenkin kalliiksi. Ainakin itse haluan tulla määritellyksi mieluummin sillä perusteella, mitä olen, mitä osaan ja mitä teen, kuin sillä, mitä omistan.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Jes!!! Tiesin että joskus vielä tekisin pätäkkää vanhoilla pieruverkkareillani...

Vierailija
2/2 | 

plesae kertokaa mistä saa 10% vuosituoton... olen jo aloittanut vaatekaapin karsimisen ja nyt pitäisi löytää se tuottoista sijoituskohde

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat