Kirjoitukset avainsanalla majoittaja

Hiljainen ja vakava  kolmikymppinen mies saapui ensin paikalle, suoraan Albaniasta. Huonolla englannillaan hän kertoi työskentelevänsä kotimaassaan poliisina. Seuraavana päivänä paikalle saapui Airbnb-yksiöön varauksen tehnyt nuori ja kupliva amerikkalaisnainen. Mutta mikä ihme heitä yhdisti, pohdimme hiljaa.

Kysymys sai vastauksensa viikkoa myöhemmin, kun pari kirjautui ulos.

Nainen kertoi heidän tavanneen netissä ja  sopineen ensitreffit Airbnb:hin Suomeen.

Nainen oli onnensa kukkuloilla, olihan hän näin löytänyt elämänsä rakkauden keskeltä Espoota. Hän jopa suunnitteli muuttoa Albaniaan, kunhan ensin kertoisi retkestään vanhemmilleen. Huh.

Tämän ja monta muuta tarinaa on tarjonnut Airbnb-majoittajana toimiminen. Ja juuri tässä parhaimmillaan piilee Airbnb:n tarjoama paras tuotto: sosiaalinen.

Airbnb on erityinen sijoitustapa, eikä sovi kaikille. Siksi Airbnb-vuokraajan tulisi ainakin miettiä omat vastauksena näihin:

Mihin rahkeesi riittävät?

Jos kulttuurienvälinen kommunikointi tuntuu tuskalta ja vaivalta, on perinteinen vuokraaminen sinulle parempi juttu. Vuokralaiset myös odottavat majoittajalta ekstraa eli vinkkejä vierailukohteista, saatavilla oloa tai nopeaa vastausta viesteihin - viestintä tosin hoituu tosin useimmiten tekstarilla tai palvelun kautta.

Toisaalta juuri tämä on Airbnb-vuokrauksen suola. Jos saat virtaa uusien ihmisten tapaamisista ja uuden oppimisesta, AIrbnb voi olla sinun juttusi. Airbnb-vieraista voi tulla pitkäaikaisia ystäviä, ja monta mainiota tuttavuutta on syntynyt espressokupin äärelllä. Uskollisimmat palaavat uudelleen. Ensimmäiset vieraani tulivat Japanista, sen jälkeen virtaan on mahtunut vieraita niin Saudi-Arabiasta, Kiinasta, Saksasta, Venäjältä kuin Sveitsistä. Ja monta suomalaistakin mukaan on mahtunut.  Myös lapsille ulkomaiset vieraat ovat olleet rikastuttava kokemus. Monet vieraat yllättävät tuomalla pieniä tuliaisia kotimaastaan.

Optimoi tulot

Airbnb-vuokraaminen voi tuottaa selkeästi paremmin kuin perusvuokra, mikäli varausaste pysyy korkeana. Airbnb:stä saatu tulo on veronalaista pääomatuloa, joten se ei vaikuta tuloveroprosenttiisi.

Kerää kaikki kuitit talteen, mitä Airbnb-vuokraamiseen liittyy, sillä voit vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kulut. Vuokratulosta voi vähentää kuitenkin vain kulut, jotka kohdistuvat vuokra-aikaan esimerkiksi vuokralaisen hankinnasta johtuneet kulut ja osan hoitovastikkeesta. Jos asunnosta on vuokrattu vain osa, kulut on suhteutettava vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan, eli kikkailla tällä ei kannata. (lisää alarajahuojennuksesta: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48634/arvonlisa...)

Jos tuotot ylittävät  10 000 euroa vuodessa, katsotaan se yritystoiminnaksi, jolloin siitä on tilitettävä verottajalle myös 24 prosentin arvonlisävero.

Laske hinta myös ajallesi

Paras ratkaisu on, jos Airbnb-kämppä on niin lähellä kotiasi tai työpaikkaa, että siivousreissu sinne hoituu pienellä vaivalla. Jos siirtymisiin kuluu tunteja, mieti, mikä menetetyn ajan ja vaivan hinta on sinulle. Markkinoilta löytyy myös siivouspalveluita erityisesti Airbnb-kämpille, mutta se syö tuottojasi. Palvelun ostaminen on järkevä ratkaisu silloin, jos sinulla on useampia vuokrakohteita.

Siivouksen tarvetta voi rytmittää siten, että määrittelet minimipäivämäärän vuokraukselle. Kesämökkikohteissa aika voi olla pitkäkin, esimerkiksi minimi 4-5 päivää tai jopa viikko, mutta kaupunkikohteissa vieraat viipyvät yleensä lyhyempään. Jos laitat minimiksi yli kaksi päivää, riskinä on menettää viikonloppumatkailijat, mutta toisaalta saat myös pidempiä visiittejä ja vähemmän siivouskertoja. 

Tähtää supermajoittajaksi

Kun etsit Airbnb-asuntoa,  palvelu tarjoaa sinulle ensimmäiseksi Supermajoittaja-statuksen saaneita vaihtoehdot. Tähtää siis heti sellaiseksi. Se edellyttää korkeiden pisteiden saamista niin siisteydestä, kuvauksen tarkkuudesta, vierailukokemuksesta, majoittajan viestinnästä jne. Status tarkistetaan kolmen kuukauden välein. Nopea tapa menettää se on perua tehtyjä varauksia.

Jos paikkakunnallasi on paljon tarjontaa, profiloi asuntosi erottuvalla ja kiinnostavalla tavalla.

Selaile läpi ilmoituksia, ja mieti, mikä niissä sinua sytyttää ja on vetovoimaista. Mikä sinun asuntosi konsepti voisi olla? Hyödynnä asuntosi kilpailuedut jo esittelytekstissä, mainitse myös jos naapurustossa on kivaa ekstraa, mukavia ulkoilumahdollisuuksia tai retkikohteita. Temaattinen, selkeä sisustus auttaa profilointia.

Vuokralainen maksaa

Airbnb tarjoaa käyttäjilleen jonkinlaisen vakuutusturvan, mutta ensisijaisesti vuokralaisen pitää korvata pienet vahingot. Vakuutusyhtiöiden mukaan tavallinen kotivakuutuskin korvaa satunnaisten matkailijoiden aiheuttamat vahingot, jos niitä ei ole aiheutettu tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Turvallisuutta luo se, että sekä majoittaja että vieraat arvioidaan palvelussa. Huonosti käyttäytyvän vuokralaisen ja epäystävällisen vuokraajan Airbnb-ura jää näin lyhyeksi. Arvoesineet kannattaa silti raivata lukkojen taakse. 

Helpointa on vuokrata kohdetta, joka on sisustettu yksinomaan vuokrauskäyttöön. Jos vuokraat omaa kotiasi, mieti, miten helpoimmin saisit sinulle tärkeät arvo- tai muistoesineet raivattua pois tieltä.

Parhaita kokemuksia ovat olleet juuri ne, kun on saanut yöpyä jonkun aidossa ja autenttisessa kodissa – on kuin astuisi sisään tarinaan. 

Moninkertaisena Airbnb-vuokralaisena  itselleni parhaita kokemuksia ovat olleet juuri ne, kun on saanut yöpyä jonkun aidossa ja autenttisessa kodissa – on kuin astuisi sisään tarinaan. Tavaroista on voinut lukea majoittajan historiaa, rakkauksia, kokemuksia. Jättipä ateenalainen herrasmies George jopa arvokkaan konjakki- ja liköörivalikoimansa vieraidensa maisteltavaksi ja John toi vieraille purkillisen oman mehiläistarhansa hunajaa. Airbnb-kohteet ovat kaikki ylittäneet hotellihuonekokemuksen ja tarjonneet ainutlaatuista vieraanvaraisuutta. 

Tässä siis lämmin suositus lähteä Airbnb-uralle. Kerro myös omista kokemuksistasi!

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Rosita - Matkaopas Vapauteen
1/2 | 

Hei!

Olipas mukava lukea näistä Airbnb -kokemuksistasi :) Itse tein vähän vastaavan postauksen muutama päivä sitten ja vähän samoja havaintoja siellä. Tosin itse en ole vielä toiminut majoittajana, vaikka kaikenlaisia visioita onkin ollut ja varmasti tuo pitää vielä kokeilla, mutta missäpäin maailmaa? Se jää nähtäväksi. Haastattelin siis postaukseen ihmisiä, joille kokemusta on jo kertynyt ja pohdin myös majoittujan näkökulman kautta.

Ja tosiaan aika hiljan majoituttiin täällä Sydneyssä reiluksi viikoksi kämppään, joka opetti taas paljon siitä, miten asioita on Airbnb - majoituksessa hyvä hoitaa ja miten taas ei. No nyt kämppä on ilmeisesti poistettu kokonaan Airbnb :n listoilta. En tiedä oliko antamani lista kehitysehdotuksista sitten liian pitkä :P

Ja tuo on varmasti totta, että parasta jos vuokrattava kohde olisi suht lähellä omaa sijaintia, niin käytännöt on tietenkin helpoin pyörittää. Tai vaikka olisi samassa pihapiirissä / rakennuksessa sekin kävisi.

Mukavia ja mielenkiintoisia vuokrauskokemuksia sinulle jatkoonkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat