Kirjoitukset avainsanalla musta joutsen

Moni ystävä kiteytti kuluneen vuoden kohokohtia uudenvuoden facebook-päivityksissään. Niissä oli odotetusti kuplivaa, rakkautta, menetyksiä ja uusia avauksia. 

Mutta hyvin monen päivityksessä vuosi oli pitänyt sisällään yllättäviä, lähes mahdottomalta tuntuvia muutoksia. Enemmän tummia tai kirkkaita sävyjä kuin olisi aavistanut. Niitä voisi kutsua mustiksi joutseniksi.

Tulevaisuuden tutkimuksessa musta joutsen tarkoittaa tapahtumaa tai asiaa, joka ei ole ennustettavissa, mutta jolla on huomattava vaikutus asioiden kulkuun.

Jälkikäteen keksimme usein sillekin selityksiä. Isossa mittakaavassa se voi olla esimerkiksi markkinat mullistava yllättävä uusi keksintö, talouskriisi tai lamaannuttava terroristi-isku. Ihmisen kokoisena se voi olla yllättäen saatu perintö etäsukulaiselta, elimistömme kidnapannut sairaus, aiemmat suunnitelmat mullistava ihmissuhde tai tapahtuma, joka radikaalisti muovaa elämämme suuntaa, joko parempaan tai huonompaan. Jokin erittäin epätodennäköinen, lähes mahdottomana pidetty.

Elämä on ytimeltään juuri sitä, erittäin epätodennäköistä.

Omassa ystäväpiirissä musta joutsenet ovat lehahtaneet tiuhaan. Jonkun ne ovat vieneet mennessään kovasta vastarinnasta huolimatta, toiselle munineet kopan täyteen kultamunia, kolmannelle avanneet oven uuteen tulevaisuuteen, jonka olemassaoloon ei edes enää uskonut.

Omassa elämässäni mustat joutsenet ovat vuosien mittaan yllättäneet monesti käänteillään ja niiden tiputtamia sulkia voi löytää vuosien jälkeen yllättävistä paikoista.

Musta joutsen muuttaa tutun maiseman lopullisesti. Varautuminen muutokseen ei ole enää vaihtoehto, vaan ainoa mahdollisuus.

Jokainen muutos pitää myös sisällään mahdollisuuksia, joita emme osanneet nähdä ennalta. 

Luovuus on pohjimmiltaan kykyä kohdata niin mahdollisuudet kuin riskit. Mutta vaikka muutokset tulevat usein kutsumatta, taloudellisesti niihin voi varautua jo nyt.

Jos sinulle tulisikin alkavana vuonna yllättävä tilaisuus tarttua mahdollisuuteen, uuteen työhön, yrittäjyyteen, uuteen asuinpaikkaan tai kutsumukseen, olisi sääli hukata se vain siksi, ettei sinulla ole säästöjä tai puskureita.

Tai jos musta joutsen tuo mukanaan lyhyen tai pidemmän työttömyyden tai muun tiukan tilanteen, taloudellisilla säästöillä voit pehmentää arjen töyssyjä.

Lopulta on todennäköisempää, että mustat joutsenet lehahtavat elämäämme kuin ettei niin lainkaan tapahtuisi.

Toivon, että nyt alkavana vuonna saat kokea seisovasi tukevammalla maalla, kokea suurempaa omistajuutta niin elämästä kuin omasta taloudestasi. Koska olet niin valmis kuin valmis voi olla. Lisää siksi uudenvuoden lupauksiisi oman taloutesi haltuunotto ja siihen liittyvien taitojen kasvattaminen. Jos jo osaat sen hyvin, lahjoita taitojasi eteenpäin. Olkoon se lupaus, joka ei jää vain lupaukseksi,

Hyvää uutta vuotta 2018!

- Unna Lehtipuu

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat