Kirjoitukset avainsanalla Tulot

Kuinka usein mietit omien tulojesi kasvattamista? Uskotko, että tulosi voisivat olla kymmenen vuoden päästä moninkertaiset?

Aika harva jaksaa miettiä ja uskoa.

Minua harmittaa se, että usein raha-asioissa tunnutaan ajattelevan, että käytettävissä olevat tulot eivät muuksi muutu ajan saatossa. Ihmiset myös usein ajattelevat, ettei omiin tuloihin voi juuri vaikuttaa omalla toiminnalla. Elämä nyt vain menee näin, niin kuin on aina mennyt.

Tämä taloudellinen näköalattomuus on kuitenkin oikeasti vain uskomus. Jos jäämme sen vangiksi, on varmaa, etteivät tulomme lähde hurjaan laukkaan.

Kun olin äitiyslomalla kymmenen vuotta sitten, käytettävissä olevat tuloni olivat noin tuhat euroa kuukaudessa. En halunnut missään nimessä velkaantua, joten sovitin oman kulutukseni juuri sille tasolle, mihin minulla oli varaa. Muistan miettineeni, etten voi käydä kahvilassa syömässä kahden euron pullaa, saati kampaajalla, koska rahat piti käyttää ensisijaisesti perustarpeisiin.

Punnitessani näitä erilaisia kulutusvaihtoehtoja ymmärsin samalla hyvin kirkkaasti, etten halunnut loppuelämäni ajan tehdä valintoja haluamieni asioiden välillä – tuhlaanko kampaajaan vai ostanko lapselle välikausihaalarin.

Sisäistin kaksi ajatusta: sen, että tulot saattavat vaihdella, ja sen, että omalla toiminnallani voin tehdä tulevaisuudestani erilaisen.

Tuolloin ympärilläni oli useita yrittäjiä, joiden tulotaso oli muuttunut äkisti. Sisäistin kaksi ajatusta: sen, että tulot saattavat vaihdella, ja sen, että omalla toiminnallani voin tehdä tulevaisuudestani erilaisen.

Suuremmat tulot eivät tietenkään tipu kenenkään syliin noin vain. Minun kohdallani se on vaatinut sijoittamista omaan koulutukseen, opitun soveltamista käytännössä, eli itse työn ja sijoitustoiminnan tekemistä, sekä uusien työkalujen opettelua.

Kymmenen vuoden aikana tuloni ovat moninkertaistuneet. Nykyään ei tarvitse miettiä, voinko käydä kahvilassa ja kampaajalla. Omien tulojen kasvattaminen vaatii suunnittelua ja tekemistä, mutta palkkio onkin sitten huikea.

Tunne siitä, että tietää olevansa itse elämänsä ohjaksissa, on jotain, mitä rahalla on vaikea mitata. Luottamus itseen kasvaa, mitä enemmän osaat. Ja tämä taas innostaa oppimaan lisää. Positiivinen kierre on alkanut!

- Terhi

Kommentit (0)

Maailmaan mahtuu isompia ja pienempiä epäkohtia. Yksi asia, mikä Suomessa on ollut pitkään pinnalla, on naisen euro suhteessa miehen euroon ja kuinka se on huomattavasti vähemmän kuin miesten. Asenteet muuttuvat todella hitaasti. Saattaa kestää monia sukupolvia ennen kuin asioista, jotka ovat periaatteessa todella hyviä ja tärkeitä, että niistä tulee yleinen normi, miten asioihin suhtaudutaan.

Naisten tulojen kasvaminen ei ole tulevaisuudessa yhden ihmisen, ryhmän tai puolueen ansiota vaan sekä naisten oman tietoisuuden kasvamista, että he voivat itse vaikuttaa omiin tuloihin sekä rakenteiden muuttumista niin, että ne myös tukevat naisten tulojen kasvamista. Esimerkiksi jokainen nainen tahtomattaan edustaa naisia joukkona. Kun osaamme hinnoitella osaamisemme oikein ja pyydämme oikeassa suhteessa palkkaa tai palkkiota, autamme samalla myös muita tekemään samoin.

Yksi tärkeimmistä asioista, mitä nainen voi tehdä itsensä ja muiden naisten eteen on, että hän pyytää omasta osaamisestaan tarpeeksi korkean korvauksen.

Jos yleinen mielipide muuttuu hitaasti, niin kannattaako itse jäädä odottamaan päivää, kun kaikki on toisin? Omalla kohdalla kannattaa tehdä kaikkensa, että tulevien sukupolvien naisilla tämä  asia olisi paremmalla tolalla. Tähän vaikuttaa oma käytös työelämässä sekä omien lasten kasvattaminen.

Mutta entäpä raha? Taloudellisesti ei kannata jäädä odottamaan sitä päivää, kun kaikki on toisin vaan tehdä ratkaisuja, joissa ei ole väliä, onko mies vai nainen. Yksi tapa on sijoittaminen.

Sijoitusmaailmassa naisen euro on yhtä arvokas kuin miehen.

Nainen saa pääomalleen aivan saman tuoton kuin mieskin saa sijoittamalleen, jos sijoitus tuottaa. Lisäksi jokainen voi itse päättää, mihin sijoittaa ja kuinka paljon.

Jonain päivänä naisen euro on yhtä paljon kuin miehen euro. Kuinka kauan tähän menee, sitä en osaa sanoa. Mutta sen osaan sanoa, että omaan taloudelliseen tulevaisuuteen voi vaikuttaa ennen sitäkin. Ja se on hyvä uutinen.

-Terhi

Kommentit (0)

Olen aina ajatellut, että elämä on seikkailu. Ja sellaiseksi se on myös muodostunut. Seikkailu tuo mukanaan niin haasteita, esteitä kuin onnistumisia ja minusta se hyvin kuvaa elämää. Kun päätin aloittaa puhumaan rahasta ja varallisuuden kasvattamisesta, en osannut edes kuvitella, minkälaisia mahdollisuuksia ja seikkailuja se toisi tullessaan. Ja miten monta erilaista tulonlähdettä asiasta saisi muodostettu. Vuosien varrella olen saanut tuloja kirjojen kirjoittamisesta, puhumisesta, tv-ohjelman teosta, valmentamisesta, sähköisistä valmennuksista ja muiden varallisuusvalmentajien kouluttamisesta.  Mikään tulovirroista ei ole ollut varmuudella tiedossa etukäteen, mutta uusia mahdollisuuksia on tullut eteeni kasvavassa määrin.

Viime viikolla pääsin jälleen kokeilemaan jotain uutta, kun purkitimme Unnan kanssa podcastejä.

Ensimmäinen Rikastamo-podcast tuli uunista ulos eilen. Itsekin paljon podcastejä kuuntelevana oli hauskaa päästä tekemään sisältöä myös itse. Uskon siis vakaasti, että työkin voi olla seikkailu ja tuoda mukanaan säännöllisesti uusia mahdollisuuksia, joissa pääsee oppimaan uusia taitoja ja kokeilemaan jo olemassa olevaa osaamista uudessa ympäristössä.

Olen suositellut jo pitkään jokaiselle vähintään kahta tulonlähdettä. Suosituksessa ei ole pelkästään kyse rahasta vaan myös taidoista.

Kaksi tulonlähdettä tarkoittaa myös monipuolisempaa osaamista ja sitä kautta parempia mahdollisuuksia tarttua tulevaisuudessa uusiin asioihin.

Osaaminen ja kokemus karttuvat hitaasti, mutta ne ovat asioita, joita ei myöskään voi viedä sinulta pois. Toki osaaminenkin vanhenee, mutta ideana onkin päivittää osaamista koko ajan. Kun asioita vain alkaa tehdä, osaaminen karttuu vähän huomaamattakin.

-Terhi

Rikastamo on myös Suplassa. Lataa app ja tule mukaan matkaan!

Kommentit (2)

Liina

Se on totta osaamista eikä kokemusta viedä pois. Itse pidän termistä ownership - omistajuus. Saa hyvälle mielelle ja luo jopa itsevarmuutta, kun ajattelee, että omistan mm. omat ajatukseni. Haluan täten tuottaa laadukkaita ajatuksia. Omistajuus ulottuu tietysti myös varallisuuteen, omistanko asuntoja, osakkeita jne.

Haastoin Vauras Nainen -ryhmän jäsenet säästöhaasteeseen. Mukana on jo 1000 naista ja yhteinen säästösumma kipuaa kohta 3,5 miljoonaan euroon. Olen superinnoissani, koska säästämistä tarvitaan, jos haluamme kerätä itsellemme vararahaston tai sijoitusvarallisuutta. Säästämistä tarvitaan myös silloin, kun haluamme ostaa kalliimpia asioita, joihin yhden kuukauden tulot eivät riitä. Kuitenkaan lomamatkaan käytetyt rahat eivät näy oman talouden taseessa matkan jälkeen, vaikka matkoista jääkin aina muisteltavaa. Säästäminen sijoitusvarallisuuteen ja arjen luksukseen on hyvä pitää erillään omassa ajattelussa.

Mikä on sinun tavoitteesi säästää ensi vuoden tuloistasi?

Ryhmäläisten tavoitteet alkavat 20 eurosta kuukaudesta aina yli 1000 euroon kuukaudessa. Jokaisella on oma tavoite – niin kuin sinullakin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää paljon, mutta vähänkin on enemmän kuin ei mitään. Lisäksi elämässä on aikakausia, jolloin ei voikaan säästää euroissa merkittäviä summia. Säästösumma joustaa tulojen mukaan. On tärkeää pitää oma talous ylijäämäisenä ja säästäminen takaa sen, vaikka sitten pienilläkin summilla.

Säästäminen helpottuu, kun teet sen heti palkan tai muun tulon tipahtaessa tilillesi.

Ohjaa heti tuloistasi päättämäsi osa toiselle tilille. Tämän jälkeen voit huoletta käyttää jäljelle jäävät rahasi. Jos et ole koskaan säästänyt, on tärkeää aloittaa. Jos olet säästänyt, mutta et mielestäsi tarpeeksi, nostaa summaa jonkin verran. Itseään kannattaa haastaa aina vähän.

Itselläni on sekä palkka-, yritys että sijoitustuloja. Lähtökohtaisesti olen sijoittanut yritystoiminnasta ja sijoituksista saadut tuotot uudelleen ja hyötynyt näin korkoa korolle –ilmiöstä. Kaiken kaikkiaan olen säästänyt vuodesta riippuen jopa kaksi kolmasosaa tuloistani. Ensi vuonna pyrin tähän myös.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat