Kirjoitukset avainsanalla Verotus

Pari viikkoa sitten selvisi, että Cheekin eli Jare Tiihosen yritys Liiga Music Oy teki viime vuonna voittoa 1,1 miljoonaa. Mikä valtava summa yhdelle miehelle, saattaa moni ajatella. 

Tulojen lisäksi pitää muistaa, että Cheekin yritys on maksanut veroja viimeisen viiden vuoden aikana yli miljoona euroa. Se on kova saavutus kenelle tahansa, mutta erityisen mielenkiintoiseksi asian tekee se, että kyse on juuri Cheekistä – miehestä, jonka musiikkia osa rakastaa ja osa vihaa. 

Oli Cheekistä ja hänen musiikistaan mitä mieltä tahansa, häntä kannattaisi arvostaa ainakin yhdestä syystä: hän on maksanut merkittävästi veroja ja työllistänyt muita ihmisiä.

Harva tulee ajatelleeksi, että kun joku ottaa riskin yrittäjänä, sataa se usein myös yhteiseen laariin. Kun Cheek yhteistyökumppaneidensa kanssa järjesti Olympiastadionin konsertit, se merkitsi työtä ja tuloja paitsi kaikille konserttia rakentaneille, myös sadoille taksikuskeille sekä hotelli- ja ravintolatyöntekijöille. 

Ilman Cheekin menestystä yhteiskunta eli me kaikki olisimme menettäneet melkoisen kasan riihikuivaa.

Taloudellisen riskin ottivat kuitenkin konsertin järjestäneet yritykset. Jos konsertit olisivat epäonnistuneet, lasku olisi jäänyt yritysten maksettavaksi.

Ilman Cheekin menestystä yhteiskunta eli me kaikki olisimme menettäneet melkoisen kasan riihikuivaa. Keskipalkkainen, vuodessa 36 000 euroa ansaitseva palkansaaja maksaa veroja keskimäärin hieman alle kymppitonnin. Viidessä vuodessa veroja kertyy noin 50 000 euroa. Tarvitaan siis 20 keskipalkkaista ihmistä paiskimaan hommia viiden vuoden ajan, jotta päästään Cheekin miljoonan euron veropottiin.

Voisimme myös laskea, kuinka paljon muut yritykset ovat laskuttaneet Cheekin yritykseltä ja mikä olisi tämän tuotto valtiolle. Sitäkin vaikeampaa on luetella kaikki ne, jotka hyötyvät epäsuorasti. Kun Cheekin konserttivieraita kyydinnyt taksikuski käyttää ansaitsemaansa rahaa arjessa, sellainenkin ihminen, jolla ei ole mitään tekemistä Cheekin kanssa, pääsee nauttimaan hänen työnsä hedelmistä.

Yrittäjyys ja yritteliäisyys ovat yhteiskunnan veri. Jos kukaan ei olisi valmis ottamaan riskiä, ei myöskään syntyisi verotuloja. Ensin tulee riskinotto – ja vasta sen jälkeen palkinto. 

- Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Etna
1/3 | 

Totta toinen puoli. Niitä tuloja ja varoja ei kumminkaan olis, jos ei ne tavalliset ihmiset olisi lippuja ja levyjä ostaneet. Ne tavalliset ihmiset, jotka pienestä palkastaan hakevat pankista lainaa (ja laina on se joka synnyttää rahaa, ei varsinainen rahojen liikkuminen eikä työn tekeminen) ja maksavat pikku hiljaa lainaa pois pienestä palkastaan, käyttäen samall vähäisiä eurojaan johonkin palveluun tai tavaraan, kuten cheekin konserttikeikkaan hartwall areenalla.

Wanha Saara

Voisi myös laskea, paljonko ihmiset ovat menettäneet rahaa ostaessaan Cheekin kalliita lippuja ja levyjä. Ei taida olla pieni summa. Se raha on pois vaikkapa säästämisestä / sijoittamisesta, johon Rikastamo kai meitä opastaa.

Keski-ikäinen
2/3 | 

Voi sekä säästää ja sijoittaa että nauttia hyvistä voimaannuttavista asioista elämässä, kuten Cheekin konsertista tai mistä tahansa mikä tuottaa elämään iloa ja sisältöä. 

Sijoittamisessa voi olla liian paljon ilotonta kiristystä henkisellä ja taloudellisella rintamalla, vaikka elämä on elettävänä tässä ja nyt. Tulevaisuus kannattaa pitää mielessä, tehdä valintoja jotka takaavat turvaa tuleville vuosille mikäli Luoja suo elinikää, mutta ei mielestäni liian rankalla säästökuurilla. Kun on liian monta hyvää läheistään saattanut rajan taakse, arvioi henkilöiden kohdalla usein millaista elämää elivät. On monia jotka vaan pakersivat. . .  ja mitään ei kukaan meistä vie rajan taakse. Jälkipolvet saattavat kuluttaa aikaa ja rahaa omaisuudesta riitelemiseen. . . .

No nämä ovat arvokysymyksiä, kukin omalla tyylillään. Itse tavoittelen tasapainoa, ja myös henkisesti  rikasta elämää säästämisen ohessa. Toistaiseksi olen onnistunut tässä vaikka sijoitukseni ovat jääneet aika vaatimattomiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haastoin Vauras Nainen -ryhmän jäsenet säästöhaasteeseen. Mukana on jo 1000 naista ja yhteinen säästösumma kipuaa kohta 3,5 miljoonaan euroon. Olen superinnoissani, koska säästämistä tarvitaan, jos haluamme kerätä itsellemme vararahaston tai sijoitusvarallisuutta. Säästämistä tarvitaan myös silloin, kun haluamme ostaa kalliimpia asioita, joihin yhden kuukauden tulot eivät riitä. Kuitenkaan lomamatkaan käytetyt rahat eivät näy oman talouden taseessa matkan jälkeen, vaikka matkoista jääkin aina muisteltavaa. Säästäminen sijoitusvarallisuuteen ja arjen luksukseen on hyvä pitää erillään omassa ajattelussa.

Mikä on sinun tavoitteesi säästää ensi vuoden tuloistasi?

Ryhmäläisten tavoitteet alkavat 20 eurosta kuukaudesta aina yli 1000 euroon kuukaudessa. Jokaisella on oma tavoite – niin kuin sinullakin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää paljon, mutta vähänkin on enemmän kuin ei mitään. Lisäksi elämässä on aikakausia, jolloin ei voikaan säästää euroissa merkittäviä summia. Säästösumma joustaa tulojen mukaan. On tärkeää pitää oma talous ylijäämäisenä ja säästäminen takaa sen, vaikka sitten pienilläkin summilla.

Säästäminen helpottuu, kun teet sen heti palkan tai muun tulon tipahtaessa tilillesi.

Ohjaa heti tuloistasi päättämäsi osa toiselle tilille. Tämän jälkeen voit huoletta käyttää jäljelle jäävät rahasi. Jos et ole koskaan säästänyt, on tärkeää aloittaa. Jos olet säästänyt, mutta et mielestäsi tarpeeksi, nostaa summaa jonkin verran. Itseään kannattaa haastaa aina vähän.

Itselläni on sekä palkka-, yritys että sijoitustuloja. Lähtökohtaisesti olen sijoittanut yritystoiminnasta ja sijoituksista saadut tuotot uudelleen ja hyötynyt näin korkoa korolle –ilmiöstä. Kaiken kaikkiaan olen säästänyt vuodesta riippuen jopa kaksi kolmasosaa tuloistani. Ensi vuonna pyrin tähän myös.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat