Kirjoitukset avainsanalla Velka

Velan käyttö omassa taloudessa on hyvin yleistä. Kuitenkin velkaa voi käyttää hyvin tai huonosti. Mitä eroa on hyvällä ja huonolla lainalla? Vaikka meillä ei olisikaan velkaa tällä hetkellä, on hyvä tuntea periaatteet. Kun meillä on ymmärrystä ja tietoa, teemme hyviä päätöksiä tarpeen tullen. Varsinkin omat lapset, miksei tuttavienkin on hyvä perehdyttää velkarahan käyttöön.

Huonoa velkaa otetaan kulutukseen, josta ei oleteta saavan tuottoa.

Jotkut käyttävät huonoa velkaa pakkosäästämisen keinona.  Kuitenkin velasta maksettavat korot nostavat oston hintaa. Näin huono velka pienentää tulevaisuudessa käytettävissä olevia tuloja, joten tämä ei ole lainkaan viisasta säästämistä.

Huonolla velalla ostetaan tavaroita ja palveluja, joilla harvoin on vakuusarvoa.

Tämän takia huonon velan korko on korkea. Eli mitä parempi vakuusarvo, sitä pienempi on myös lainasta maksettava korko. Velan myöntäjä laskee, kuinka helposti lainoitettava kohde on myytävissä, jos lainanottaja ei selviä velvoitteistaan. Esimerkiksi omistusasunnon vakuus on hyvin usein 70 prosenttia asunnon ostohinnasta. Pankki laskee, että asunnon saisi myytyä aika helposti 30 prosenttia edullisemmin.

Moni miettii esimerkiksi kesämökin ostamista velkarahalla. Kesämökkilainakin on huonoa velkaa, jos kesämökkiä ei koskaan ole ajateltukaan sijoitusomaisuutena. Jos mökkiä ei ole tarkoitus myydä pois ja eikä sitä vuokrata ulkopuolisille, tällöin sijoitetulle pääomalle ei myöskään saada tuottoa.

Myös omistusasuntoon otettu laina on usein huonoa lainaa.

Laina maksetaan itse ja tuloja ei välttämättä saada. Omistusasuntoa ja usein myös kesämökkiä voi mahdollisesti hyödyntää velan vakuutena. Kun velalla hankitaan sijoituskohde, josta saa tuloja, omistusasunto muuttuu tuottavaksi.

Hyvällä velalla sen sijaan ostetaan sijoitus, josta pyritään saamaan tuottoja.

Tuotto voi olla kassavirtaa ja/tai arvonnousua. Kassavirtasijoitus on velkarahalla turvallisempi sijoitus, koska sijoitus tuottaa tuloja, joilla voidaan maksaa korkoja ja pääomanlyhennyksiä eikä sijoitusta tarvitse myydä maksaakseen näitä velvoitteita. En yleisesti suosittele osakkeiden hankkimista velkarahalla, koska osingot ovat epävarmat ja osakkeiden hinnat saattavat vaihdella merkittävästi.

Hyvää lainaa ottaessa puhutaan usein velan vipuvaikutuksesta. Velalla pyritään parantamaan oman pääoman tuottoa. Yhtälö toimii hyvin, kun sijoitukselle saatu tuotto on parempi kuin velasta maksettu korko. Kun korkokulu on maksettu, voidaan tulolla maksaa veroja ja pääomanlyhennyksiä. Kuinka paljon veroja ja pääomanlyhennyksiä voidaan maksaa, riippuu, kuinka paljon suurempi tuotto on verrattuna velasta maksettuun korkoon.

-Terhi

Kommentit (0)

Suomessa on pitkään vallinnut buumi sijoitusasuntojen ostamisessa, mutta harvempi on kertonut olleensa aktiivinen asuntojensa myynnissä.

Vastahakoisimpia myymisen suhteen ovat varsinkin niin kutsutut kassavirtasijoittajat, jotka ovat ostaneet kohteet vuokratuoton vuoksi.

Olen itsekin ensisijaisesti kassavirtasijoittaja. Silti olen tänä vuonna myynyt merkittävän määrän Suomessa omistamistani asunnoistani. Miksi?

Pohdin jo kesällä 2013 kirjoittamassani näkökulmassa, onko Suomessa sijoitusasuntokupla. Kirjoituksesta on jo neljä vuotta, ja hinnat ovat vain nousseet sen jälkeen.

Jotta kaltaiseni kassavirtasijoittaja saisi lisää tuottoa pääomalle, vuokrien tulisi nousta merkittävästi. En kuitenkaan usko tällaiseen kehitykseen tulevaisuudessa. Pikemminkin odotan vuokratasojen laskevan.

Toisaalta en ole myöskään halunnut lähteä kasvattamaan velkataakkaa, koska entuudestaan minulla on jo paljon velkaa. Omassa salkussani olen ollut siis hieman pattitilanteessa: käteen jäävä kassavirta ei kasva, mikä kaikessa sijoitustoiminnassani on lähtökohtaisesti tavoitteena.

Salkkuni arvo on kuitenkin noussut huimasti. Se johtuu siitä, että asuntojen hinnat ovat nousseet, koska ostamani kohteet ovat ostettu hyvän aikaan sitten.

Vaikka joskus ajattelin, etten koskaan myy Suomen kohteita, myynti alkoi tuntua koko ajan järkevämmältä. Tässä syy kiteytettynä: Vielä tällä hetkellä saan Yhdysvalloista kaksinumeroista tuottoa kiinteistöistä. Kun myyn Suomessa sijoitusasuntojani, saan tuloutettua asunnoissa olevan arvonnousun, maksettua lainoja pois ja ostettua parempituottoisia kohteita Yhdysvalloista. Kohteet ostan käteisellä, joten saamani kassavirta nousee merkittävästi. Lisäksi riski laski huomattavasti, kun maksoin lainoja pois.

Vaikein kohta koko prosessi oli kertoa vuokralaisille, että matkamme katkeaa. Useat heistä ovat asuneet asunnoissa vuosia ja suhteemme on toiminut mutkattomasti. Omistajanvaihto pisti vuokralaiset pohtimaan, saavatko he asua asunnossa edelleen. Uskon, että ostajat ovat suurella todennäköisyydellä asuntosijoittajia, jotka arvostavat mahdollisimman hyvää ja pitkää vuokrasuhdetta.

En olisi varmaankaan myynyt asuntojani, jos minulla ei olisi ollut selvää kohdetta, mihin pyrin saamaan rahat kiinni. Sekin saattaa maksaa paljon, jos pääoma ei ole kiinni tuottavassa kohteessa.

Jos mietit oman sijoitusasuntosi myyntiä, punnitse myös, onko sinulla olemassa vaihtoehto, josta voisit saada pääomallesi vuokratuloa paremman tuoton.

Haluan aina muistuttaa siitä, että velkarahalla sijoittamisessa pitää ennen kaikkea ottaa huomioon oman talouden tilanne. Jokainen meistä voi ottaa erilaisia riskejä, koska taloudellinen tilanteemme on erilainen.

Olen itse ottanut velkaa seitsennumeroisen luvun, mutta silloin myös markkinat olivat eri kohtaa sykliä. Jos nyt aloittaisin, en missään nimessä voisi ottaa samanlaista velkamäärää kannettavaksi, koska kohteiden tuotot ovat laskeneet niin paljon siitä, kun aloitin.

-Terhi

Kommentit (2)

Vierailija

Hämmentäviä näkökulmia. Ja niin terveellisiä. Että siis nainenkin voi olla oman elämänsä subjekti, myös talousasioissa. Ettei tarvitse vain vikistä, kun viedään.

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat