Kirjoitukset avainsanalla Oma talous

Lapsen sairaus. Työttömyys. Masennuksesta johtuva työkyvyn menettäminen. Keikkatöiden niukkuus. Avioerossa puille paljaille. Lapsen menetys. Perheen perustaminen. 

Tässä muutama syy miksi kyselyyni vastaajat olivat kiinnostuneet oman talouden hoidosta ja sijoittamisesta. Toivoisin, että moni heräisi jo ennen kuin on pakko tai kun oman elämän shokki herättää. 

Tällä viikolla juhlistimme Rikastamo-kirjan julkistamista. Saimme tilaisuuden keskustella kirjan sisällöistä useissa medioissa, ja aina nousi esiin kysymys miksi. Miksi omasta taloudestaan pitäisi syttyä?

Listaan muutaman hyvän syyn.

Ei ole olemassa hyvää velkaa

Ensiksi, ei ole  olemassa hyvää velkaa, on olemassa vain pahaa velkaa tai velkaa, jonka kanssa voi sopuisasti elää. Suomalaiset ovat velkaantuneet rallikansan vauhtiin, ja pahinta luisua tarjoavat pikavipit. Vuonna velkaantumisaste kipusi jo 128,3 prosenttiin. Keskiverto-korhosella on siis enemmän velkaa kuin hänen vuositulonsa yhteensä. Velka muuttuu pahaksi jos sen vakuutena ei ole jokin omaisuuserä, jonka arvon voi olettaa kasvavan, kuten asunto  alueella, jolla riittää kysyntää tulevina vuosikymmeninäkin.  Kulutusluotot eivät kirpputoreilla muutu vauraudeksi. 

Viime vuodet suomalaiset ovat ostaneet asuntoja ja sijoitusasuntoja koviin hintoihin. Haja-asutusalueilla vanhemmat asunnot eivät enää käy kaupaksi, ja puhutaan jo Järvenpää-ilmiöstä: asuntosijoittamisbuumin myötä rakennettiin huimasti uusia yksiöitä, joille kaikille ei enää löydy ostajaa. Asunnon sijainnista tulee nyt ykköskriteeri, ja asuntojen hintojen laskiessa ja lyhennysten lävähtäessä pöytään maksukyky voi horjua. Jollakin saattaa olla takaraivossa vielä muistikuva 90-luvun pommista, kun asuntojen hinnat puolittuivat. 

Suomalaiset ovat yhden pysäkin sijoittajia, joiden kaikki varallisuus on useimmiten kiinni asunnossa.

Suomalaiset ovat yhden pysäkin sijoittajia, joiden kaikki varallisuus on useimmiten kiinni asunnossa. Muita säästöjä tai sijoituksia ei juuri ole, ja se jos mikä on iso riskinotto.  Asuntolainan lyhentämisen rinnalla olisi hyvä kasvattaa ja säästää muutakin varallisuutta, esimerkiksi kuukausittaisia säästöjä. 

Toiseksi, vaikka eläkeikä olisi vielä kaukana, tulevaisuudelle ei kannata ummistaa silmiä.  Suomen huoltosuhde heikkenee: jokaista eläkeläistä kohti (hyvin tienaavien) veronmaksajien määrä pienenee. Siksi nykyisenkaltaisiin isoihin eläkkeisiin ei yhteiskunnalla todennäköisesti ole varaa. Ei siis ainakaan ole haitaksi, että jo nuorena ryhtyy säästämään itselleen varantoja.

Luvassa on rumaa jälkeä monille yrittäjille 

Kolmanneksi, Suomessa puolet yrittäjistä on yksinyrittäjiä, ja useimpien tulot jäävät pieniksi. Yrittäjällä on taipumus nipistää omasta palkastaan ja eläketurvastaan, jos kassavirta jää pieneksi. Puhumattakaan muista säästöistä. Siksipä meillä on tuhansia yrittäjiä, joille ei kerry kunnon sosiaaliturvaa saati puskureita. Se tarkoittaa rumaa jälkeä, jos yritystoiminta ei lähde liitoon. 

Yhä useampi suomalainen tekee tulevaisuudessa työtään yrittäjämäisesti tai yrittäjänä, joten erityisesti yrittäjyydestä haaveileville hyvät rahataidot ovat lähtökohta. 

Neljänneksi, elämä maksaa. Meillä on unelmia, jotka eivät toteudu toiveajattelulla tai lottovoiton odottamisella. Mutta useimmat niistä ovat aivan mahdollisia toteuttaa jäntevällä ja suunnitelmallisella oman talouden rakentamisella.  

Hyvässä parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa yhtä matkaa.

Viidenneksi, Suomessa puolet avioliitoista päättyy eroon, ja moni niistä johtaa taloudelliseen pinteeseen, jopa katastrofiin.  Esimerkiksi kotona lapsia hoitanut puoliso voi erossa jäädä taloudellisesti hyvin heikoille, mikäli omaisuutta ei ole kirjattu molempien nimiin. Hyvässä parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa yhtä matkaa. Ja aina, kun yhdestä kodista pitääkin rakentaa kaksi erillistä, se maksaa. 

Syy, miksi itse mielelläni kirjoitan ja puhun rahasta, on että jokaisen oma potentiaali saisi toteutua. Olen saanut olla rakentamassa elinkeinoprojekteja maailman köyhimmille, ja nähnyt miten pienin askelin voi lähteä liikkeelle kohti turvattua taloutta. Omassa elämässänikin on ollut monta tsunamia ja herätettä, jotka ovat haastaneet pohtimaan oman talouden suunnittelua.  Raha ei silti ole itsetarkoitus, vaan väline rakentaa merkityksellistä elämää.

- Unna Lehtipuu

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen käynyt elämäni aikana kymmenissä valmennuksissa ja koulutuksissa. Puhun valmentautumisen puolesta. Ei sen takia, että olen itse alalla, vaan sen takia, että olen itse vuosien varrella saanut muilta työkaluja ajattelemiseen sekä konkreettisia vinkkejä, jotka olen pystynyt muuttamaan tulovirroiksi. Eikä aina tarvitse lähteä – opiskella voi myös kotisohvalla tai esimerkiksi työmatkoilla äänikirjoja kuunnellen.

Hyvin monessa asiassa ajattelutaidot ovat aivan keskeisessä roolissa.

Kuinka mielesi toimii silloin, kun kohtaat vaikeuksia? Inspiroidutko toisen menestyksestä? Vuosia sitten opin ihan ensimmäisessä valmennuksessani työkalun, jolla on merkittävä apu vuosien avulla. Se on nimeltään hallinnan ympyrät. Työkalu koostuu kolmesta eri ympyrästä: Uloimmassa ympyrässä ovat asiat, joihin emme voi vaikuttaa tai päättää. Keskimmäisessä ympyrässä ovat asiat, joihin voimme vaikuttaa, mutta emme voi päättää. Sisimpään ympyrään jäävät asiat, joihin voi vaikuttaa ja joista voimme itse päättää.

Tästä ajattelun työkalusta on ollut minulle paljon apua, kun olen miettinyt, mihin omaa aikaani ja energiaani käytän.

Esimerkiksi verotukseen en voi vaikuttaa (tai päättää). Siksi olen todennut, että kannattaa tehdä rahaa sen verran, että verojenkin jälkeen pääsee haluttuun elintasoon. Yrittäjänä en voi päättää, ostaako asiakas, mutta voin toki vaikuttaa siihen. Omassa taloudessa voin vaikuttaa ja päättää mihin rahojani käytän.

Voimme päättää, miten suhtaudumme rahaan, omaan taloudelliseen tilanteeseen sekä tulevaisuuden mahdollisuuksiimme. Voimme päättää, että säästämme osan tuloistamme. Voimme itse vaikuttaa ja päättää, milloin ja millaisia hankintoja teemme. Voimme myös päättää, miten ne rahoitamme. Voimme vaikuttaa ansaintakykyymme hankkimalla lisää osaamista.

Kuitenkaan emme voi päättää tarkalleen, kuinka varakkaitta olemme.

Emme myöskään voi päättää, että nykyinen tilanteemme pysyy muuttumattomana tästä eteenpäin. Voit sairastua vakavasti ja menettää ansaintakykysi ainakin hetkellisesti. Maailmantaloudessa voi tapahtua käänne, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla yrityksesi liiketoimintaan – olitpa yrittäjä tai palkkatyössä. Uudet teknologiat ja liiketoimintamallit voivat tehdä nykyisestä osaamisestasi tarpeetonta. Sijoittamisessa tuotot voivat olla pienemmät tai suuremmat kuin sijoituspäätöstä tehdessä arvioitiin.

Koska voimme vaikuttaa omaan talouteemme, se voi olla viiden tai kymmenen vuoden päästä ihan toisenlainen kuin tänään.

On eri asia olla rahaton kuin mieleltään köyhä.

Toisaalta nöyryys on hyvä matkakumppani. Siksi kannattaa tehdä joka päivä valintoja sen eteen, että taloudellinen tulevaisuus olisi runsaampi. Ymmärtämisen ja taitojen kartuttaminen on tärkeämpää kuin omistaminen, koska silloin menetyksen kohdalla uudelleen vauhtiin pääseminen on huomattavasti helpompaa.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat