Kirjoitukset avainsanalla Hallinnan ympyrät

Olen käynyt elämäni aikana kymmenissä valmennuksissa ja koulutuksissa. Puhun valmentautumisen puolesta. Ei sen takia, että olen itse alalla, vaan sen takia, että olen itse vuosien varrella saanut muilta työkaluja ajattelemiseen sekä konkreettisia vinkkejä, jotka olen pystynyt muuttamaan tulovirroiksi. Eikä aina tarvitse lähteä – opiskella voi myös kotisohvalla tai esimerkiksi työmatkoilla äänikirjoja kuunnellen.

Hyvin monessa asiassa ajattelutaidot ovat aivan keskeisessä roolissa.

Kuinka mielesi toimii silloin, kun kohtaat vaikeuksia? Inspiroidutko toisen menestyksestä? Vuosia sitten opin ihan ensimmäisessä valmennuksessani työkalun, jolla on merkittävä apu vuosien avulla. Se on nimeltään hallinnan ympyrät. Työkalu koostuu kolmesta eri ympyrästä: Uloimmassa ympyrässä ovat asiat, joihin emme voi vaikuttaa tai päättää. Keskimmäisessä ympyrässä ovat asiat, joihin voimme vaikuttaa, mutta emme voi päättää. Sisimpään ympyrään jäävät asiat, joihin voi vaikuttaa ja joista voimme itse päättää.

Tästä ajattelun työkalusta on ollut minulle paljon apua, kun olen miettinyt, mihin omaa aikaani ja energiaani käytän.

Esimerkiksi verotukseen en voi vaikuttaa (tai päättää). Siksi olen todennut, että kannattaa tehdä rahaa sen verran, että verojenkin jälkeen pääsee haluttuun elintasoon. Yrittäjänä en voi päättää, ostaako asiakas, mutta voin toki vaikuttaa siihen. Omassa taloudessa voin vaikuttaa ja päättää mihin rahojani käytän.

Voimme päättää, miten suhtaudumme rahaan, omaan taloudelliseen tilanteeseen sekä tulevaisuuden mahdollisuuksiimme. Voimme päättää, että säästämme osan tuloistamme. Voimme itse vaikuttaa ja päättää, milloin ja millaisia hankintoja teemme. Voimme myös päättää, miten ne rahoitamme. Voimme vaikuttaa ansaintakykyymme hankkimalla lisää osaamista.

Kuitenkaan emme voi päättää tarkalleen, kuinka varakkaitta olemme.

Emme myöskään voi päättää, että nykyinen tilanteemme pysyy muuttumattomana tästä eteenpäin. Voit sairastua vakavasti ja menettää ansaintakykysi ainakin hetkellisesti. Maailmantaloudessa voi tapahtua käänne, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla yrityksesi liiketoimintaan – olitpa yrittäjä tai palkkatyössä. Uudet teknologiat ja liiketoimintamallit voivat tehdä nykyisestä osaamisestasi tarpeetonta. Sijoittamisessa tuotot voivat olla pienemmät tai suuremmat kuin sijoituspäätöstä tehdessä arvioitiin.

Koska voimme vaikuttaa omaan talouteemme, se voi olla viiden tai kymmenen vuoden päästä ihan toisenlainen kuin tänään.

On eri asia olla rahaton kuin mieleltään köyhä.

Toisaalta nöyryys on hyvä matkakumppani. Siksi kannattaa tehdä joka päivä valintoja sen eteen, että taloudellinen tulevaisuus olisi runsaampi. Ymmärtämisen ja taitojen kartuttaminen on tärkeämpää kuin omistaminen, koska silloin menetyksen kohdalla uudelleen vauhtiin pääseminen on huomattavasti helpompaa.

-Terhi

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat