Kirjoitukset avainsanalla maksukyky

Säästäminen on järkevää, mutta usein tuntuu, ettei rahaa yksinkertaisesti jää säästöön kaiken muun kulutuksen jälkeen.

Kyse on kuitenkin prioriteeteista. Meillä ehkä olisi kyllä varaa säästää, mutta se ei huvita tai tunnu tarpeeksi tärkeältä. Haluamme käyttää rahan johonkin kivaan juuri nyt, emmekä lykätä kulutusta.

Mieti, mitä sellaista osaamista sinulla on, joka hyödyttää työnantajasi asiakasta, ja marssi kulmahuoneeseen.

Jos emme halua tehdä säästämisestä arjen ykkösasiaa, tarvitsemme lisää tuloja. Yksi hyvä keino saada lisätuloja on pyytää palkankorotusta.

Mieti, mitä sellaista osaamista sinulla on, joka hyödyttää työnantajasi asiakasta, ja marssi kulmahuoneeseen.

Kun sitten olet saanut palkankorotuksen, laita lisärahat säästöön. Ohjaa ne heti palkkapäivänä toiselle tilille. Näin pidät huolen, ettet käytä näitä ”ylimääräisiä” rahoja kulutukseen.

Mutta mikä säästämisessä on niin vaikeaa? Miksi se ei nouse prioriteettilistamme kärkeen? Uskon, ettemme aina ihan ymmärrä, mikä säästämisen pohjimmainen tarkoitus on: Se nimittäin takaa, että meillä on käytettävissä varoja silloin, kun jääkaappi hajoaa tai hammas lohkeaa eli jotain yllättävää tapahtuu. Elämässä tapahtuu myös asioita, joita ei toivo tapahtuvan kuten työpaikan menetys. Tällöin säästöt antavat aikaa miettiä, mihin suuntaan seuraavaksi lähdet.

Varakassaa ei ole tarkoitus hupuloida kaikkeen kivaan milloin tahansa, vaan se on todella tarkoitettu pahan päivän varalle.

Voit myös säästää johonkin kivaan kuten lomamatkaan tai uuteen sohvaan, mutta nämä säästöt tulevat perussäästämisen lisäksi. Varakassaa ei ole tarkoitus hupuloida kaikkeen kivaan milloin tahansa, vaan se on todella tarkoitettu pahan päivän varalle.

Säästämistä tarvitaan siis likviditeetin eli maksuvalmiuden ja -kyvyn ylläpitämiseen. Jos rahaa on säästössä tai omaisuutta voi nopeasti muuttaa rahaksi, ei tarvitse turvautua kalliisiin pikarahoitusratkaisuihin.

Toinen syy säästöjen kerryttämiselle on, että ne mahdollistavat sijoittamisen eli voit hankkia tuottavaa varallisuutta. Sijoittamisen avulla tulosi voivat kasvaa tulevaisuudessa.

Likviditeetin ylläpitämisen lisäksi tarvitsemme siis myös pitkän tähtäimen säästöjä, joilla maksetaan isoja, harkittuja hankintoja tai korotetaan elämänlaatua eläkkeellä.

Tunnollisella säästämisellä palkankorotuksenkin voi ajan mittaan muuttaa vaikkapa sijoitusasunnon pesämunaksi.

- Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat