Kirjoitukset avainsanalla varallisuus

Pidän kiinni muistisairaan läheiseni kädestä ja pidätän jälleen kerran itkua. Mietin, mitä hänestä on jäljellä, kun loputkin muistikuvat pian katoavat ja tutut rakkaat muuttuvat tuntemattomaksi. Näin hän poistuu, vaikka on vielä läsnä.

Jos menetät merkittävät muistosi, menetät itsesi. Muistot ovat kokemuksellista pääomaamme, mielen pankkitalletuksia, joita pitää hoitaa.

Arjessa muistoista on iso apu, sillä ne auttavat toistamaan opittuja asioita.

Erityiset muistot ovat niitä, joista minuutemme, itsetuntomme ja tyytyväisyytemme rakentuu. Mutta niidenkään arvo ei säily loputtomiin, jollemme aktiivisesti muistele niitä.

Miten niitä voi varjella? Yksi tapa on hankkia asioita, jotka arjessa palaavat muistuttamaan niistä. Ne voivat olla valokuvia onnellisista hetkistä, lapsen raapustus, pataresepti reissulta tai tatuointi kädessä. Jotta muistosi tuottaisi arvoa myöhemmin, on sinun tietoisesti palattava sen äärelle. Mitä yksityiskohtaisempi muistoasi kantava esine on, sitä paremmin se säilyttää arvonsa. Pieni kivenmurikka voi olla vahvempi muistikortti kuin turistikaupan tusinapatsas.

Myös valokuvaus on vallankäyttöä muistoihin.

Toinen strategia on välttely. Emme välttämättä halua palata paikkoihin, joissa koimme jotakin ainutlaatuista, kuten ensisuudelman tai unelmien häämatkan. Pelkäämme, että paluu haalistaisi ja pilaisi alkuperäisen muiston. Entä jos muistikuviemme valkoinen paratiisiranta onkin tupakantumppien pilkuttama turistirysä?

Myös valokuvaus on vallankäyttöä muistoihin. Ne kuvat, mitkä säilytät, muuttuvat muistikuviksesi tapahtuneesta. Se, millainen joulu kameraasi nyt tallentuu, sellaiseksi se sinun muistissasi muuttuu.

Pidä siis hyvää huolta muistoistasi, onnellisista ja surullisista. Sinä olet yhtä kuin muistosi, kunnes ne jokin päivä jättävät sinut. Kerää niitä, vahvista niitä, rakasta niitä kun vielä voit.

Kohta tämäkin vuosi on vain muisto. Samalla päättyvät Rikastamo-kolumnit. Kiitos sinulle, lukijani matkaseurasta.

- Unna Lehtipuu

P.S. Rikastamoa voit myös kuunnella. Avaa supla.fi ja laita hakukenttään "Rikastamo". Valmiina jo 20 jaksoa kiinnostavia teemoja ja vieraita. Blogejani jatkossa tutulla alustalla: unnalehtipuu.com

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harva meistä haaveilee itse rahasta, mutta kyllä kaikesta siitä, mitä se meille voi mahdollistaa. Meillä kaikilla on asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Asioita, jotka toivoisimme voivamme rahan avulla elämässä toteuttaa. Kun niistä sitten tulee totta, se tuntuu mahtavalta.

Taloudelliset unelmat on mahdollista saavuttaa. Jokaisen. Ne tulevat kuitenkin harvemmin todeksi ilman tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta.

Ihan ensiksi täytyy uskaltaa unelmoida isommin: mitä isompi unelma, sitä enemmän meidän pitää puskea sen eteen. Meidän tulee puskea rajojamme myös sen suhteen, mitä ajattelemme olevan mahdollista saavuttaa.

Minulle taloudellinen riippumattomuus on ollut aina tärkeä arvo ja unelma. Toinen unelmani on ollut vaikuttaa rahakulttuuriin Suomessa: että rahasta puhuttaisiin yhtä arkisesti kuin ruuanlaitosta. Erityisesti olen toivonut, että naiset ottaisivat taloutensa haltuun ja ymmärtäisivät, että heilläkin on mahdollisuus vaurastua. Yrittäjänä olen pyrkinyt vaikuttamaan juuri tähän.

Uskon, että voimme vaikuttaa esimerkillämme myös muihin: kun minäkin uskallan, ehkä muutkin!

Sijoittaminen on tuonut meille tasaista tulovirtaa ja tasapainottanut heilahtelevia tuloja.

Yrittäjyys on kuitenkin tarkoittanut minulle epäsäännöllisiä tuloja ja epävarmuutta taloudellisesta tulevaisuudesta, etenkin kun miehenikin on yrittäjä. Yrittäjänä kovatkaan ponnistelut eivät aina tuota rahallista tulosta. Rahaa elämiseen täytyy silti hoitaa aina tavalla tai toisella.

Sijoittaminen on tuonut meille tasaista tulovirtaa ja tasapainottanut heilahtelevia tuloja. Olemme aina muuttaneet osan yrittäjän tuloista tuloa tuottavaksi varallisuudeksi. Näin olemme huolehtineet, että yritystoiminnastamme on meille taloudellista turvaa myös tulevaisuuteen.

Taloudellinen hyvinvointi on yksi elämän peruspilareista. Sen eteen kannattaa tehdä töitä. Panostukset maksavat kyllä itsensä takaisin monin kerroin. Se voi olla pelkkää mielenrauhaa tai konkreettisia valintoja oman fyysisen ja henkisen terveyden ylläpitämiseksi.

Yksi unelmistani – mahdollisuus matkustaa vapaasti perheeni kanssa ympäri vuoden – on jo toteutunut. Uskaltakaa unelmoida, sillä unelmat pitävät meidät elämässä kiinni.

- Terhi

Kommentit (0)

Ilmanlaatu on erittäin huono, severe, kertoo aamun sanomalehti Times of India. Työmatkani saastuneeseen Delhiin on kuin olisin astunut tieteiselokuvaan tulevaisuudesta, jossa planeetan resurssit eivät enää kestä.

Intian suurimman juhlan, valonjuhla diwalin, alusviikolla kuonokopilta näyttävät hengityssuojat käyvät kaupaksi, hallitus sulkee kokonaisia teollisuusalueita ja ilotulitteita myyviä liikkeitä sekä kieltää avotulia viljelijöiltä. Basmatiriisitkin jäävät pellolle, kun myllyjä suljetaan. Himmeä savusumu on kuin peitto. Kun vaurastuva keskiluokka 1,2 miljardin asukkaan Intiassa pääsee kulutuksen ja autoilun makuun, paukkuvat kaikki mahdolliset päästörajat.

Vaikka oma elämämme on kertakäyttöinen, meidän jälkeemme tulevat tarvitsevat tätä palloa.

Vaikka meitä suomalaisia on paljon vähemmän, mekin kulutamme asioita keskimäärin vain kerran. Siihen meillä ei ole varaa. Vaikka oma elämämme on kertakäyttöinen, meidän jälkeemme tulevat tarvitsevat tätä palloa. Siksi omistamisen on muututtava lainaamiseksi ja vuokraamiseksi, kertakäytön kierrätykseksi.

Yksi isoimmista rasitteista on elämäntapamme: se kuinka asumme tai kuinka ja millä liikumme paikasta toiseen. Mutta myös joka kerta, kun vingutamme jouluostoksilla pankkikorttia, äänestämme samalla joko planeettaa vastaan tai sen puolesta. Nelinumeroinen pankkitunnuksesi on äänestyslipukkeesi.

Muovisten ilmanpuhdistimien sijaan koti kannattaa siis täyttää viherkasveilla.

Korealaiset ovat keksineet oivan keinon, jolla kansaa kannustetaan ilmastotekoihin. Green Gard -kortin käyttäjälle kertyy riihikuivaa rahaa varastoon joka kerta, kun hän shoppailee ilmastoystävällisiä tuotteita tai palveluita. Se on halvempaa kuin paikata tuhoja jälkikäteen. Korealaisten idea kannattaisi myydä myös kansallis-ikonillemme joulupukille, joka raksittaa tai yliviivaa lahjatoiveitamme. Lahjan pitäisi tehdä hyvää paitsi saajalleen myös koko planeetalle.

Times of Indiasta löytyy toinenkin ilmastouutinen: viherkasvi anopinkielestä. Juttu kertoo, että tuolla lapsuuteni inhokilla on erinomainen kyky imeä itseensä haitallisia ainesosia huoneilmasta. Muovisten ilmanpuhdistimien sijaan koti kannattaa siis täyttää viherkasveilla. Joskus ratkaisut löytyvät kurkkaamalla mummon kammariin.

- Unna Lehtipuu

Ps. Voit myös kuunnella Rikastamoa!  Lataa supla.fi ja hae sanalla "Rikastamo". Voit kuunnella jaksoja ja kiinnostavia vieraitamme juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. 

Kommentit (3)

Vierailija
2/3 | 

Tai jos saataisiin toimiva roskien lajittelu, kierrätys ja keräys ylipäätään.

Vierailija
3/3 | 

Onneksi suomalaiset sentään ovat lähes lakanneet lisääntymästä ja se on todellinen ekoteko.

Timothy Ferris kirjoitti 10 vuotta sitten kirjan The 4-Hour Workweek. Kirjasta tuli huikea myyntimenestys ja sitä on myyty yli miljoona kappaletta. Kirjan yksi monista sanomista on, että usea meistä voisi kokea miljonäärin elämäntyylin, mutta murto-osalla siitä, mitä se maksaa. Ei tarvitse olla miljonääri nauttiakseen suurista elämyksistä. 

Esimerkiksi luksusautojen ja upeiden asuntojen vuokraaminen on nykyisin monen ulottuvilla, vaikka oma tase ei ikinä riittäisi näiden omistamiseen. Kirjan kirjoittamisen jälkeen jakamistalous on kehittynyt ja kasvanut isoksi talouden osaksi. Yksityishenkilöiden on helppo laittaa vuokralle omistamiaan asuntoja ja autoja. Alustat tarjoavat myös palvelut, joita vuokraamiseen tarvitaan kuten vakuutukset. Toisaalta ihmiset ovat löytäneet myös palvelut ja käyttävät niitä.

Omistaminen ei ole mitään herkkua – ainakaan omasta mielestäni.

Omistaminen ei ole mitään herkkua – ainakaan omasta mielestäni. Itse tykkään omistaa sijoituksia. Sen sijaan asiat, joita itse käytän, olen pyrkinyt pitkälti vuokraamaan. Asun vuokra-asunnossa enkä omista mökkiä tai muuta vapaa-ajanasuntoa. Omistajuuteen liittyvät huolenpito ja ylläpitokustannukset – myös silloinkin, kun sitä ei itse käytä. Omistaessa kohteeseen sitoutuu pääomia ja sillä on vaihtoehtoiskustannus. Lisäksi käytettäessä velkaa maksaa korkokustannuksia. Suuri osa elämyksellisistä asioista on lisäksi epälikvidejä, ja kuten autot, niiden arvo tuppaa laskemaan. 

Itse olen pyrkinyt omistamaan mahdollisimman vähän sellaista, joka vie energiaa, rahaa ja aikaa. Jos omistaa asian, mutta ei ehdi sitä käyttämään, tämäkin voi kääntyä itseään vastaan. Kun tietää, että pitäisi ehtiä tekemään eikä ehdi, siitä tuleekin rasite. Purjevene, jolla ei ehdi purjehtia, köllöttää laiturissa ja tämä tieto ahdistaa ajatuksissa. 

Jos omistaa asian, mutta ei ehdi sitä käyttämään, tämäkin voi kääntyä itseään vastaan.

Jos sinulla on varaa vuokrata luksusta, niin onko se ”oikein”? Onko itselle mahdollista sallia nautinto asioista, joita ei ihan oikeasti olisi mahdollista omistaa? Suomessa on ollut vahva omistamisen kulttuuri. Monet asiat pitää ehdottomasti omistaa itse. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asioista ei voisi nauttia, vaikka ei itsellä niihin olisi varaa. Itse asiassa nykypäivänä on mahtavaa, että moniakaan asioita ei tarvitse itse omistaa voidakseen nauttia niistä. Ainakin itsestäni on mahtavaa saada huikea kokemus ilman omistamisen tuskaa.

Onko itselle mahdollista sallia nautinto asioita, joita ei ihan oikeasti olisi mahdollista omistaa?

Otetaan esimerkki autoista. Viime kesänä avoautolle olisi ollut todella käyttöä Suomessa. Kuitenkin kesä on niin lyhyt ja yleisesti melko vaihteleva, joten Suomessa on lopulta aika vähän avoautokelejä. Lisäksi harvalla on mahdollisuus sitoa rahaa avoautoon. Ostamisen sijaan avo-auton voi vuokrata ja kokonaiskustannus jää hyvin maltilliseksi.

Itse vuokrasin juuri avo-Porschen muutamaksi päiväksi Turon kautta Yhdysvalloissa. Turo on alusta, jossa yksityishenkilöt voivat vuokrata autojaan, sellainen autojen AirBnb. Avoauto on tässä vain esimerkki, eikä mitenkään tarkoita, että sitä kohti tulisi pyrkiä. Jokaisella kuitenkin on varmasti sellaisia haaveita mielessä, joita haluaisi toteuttaa. 

Vielä kun kokemuksia tekee yhdessä ystävien kanssa, voi kulutkin jakaa useamman kesken ja nauttia hyvistä hetkistä yhdessä.

-Terhi

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat