Kirjoitukset avainsanalla varallisuus

Ilmoittaudun niiden ihmisten joukkoon, jotka tekivät uudenvuodenlupauksen. Päätin, että tämän vuoden aikana aion kiinnittää huomion terveyteeni. Täytän vuoden lopussa 40 ja tiedän, että fyysinen kuntoni voisi olla paljon parempi. Lisäksi luin, että 30 ikävuoden jälkeen lihasmassa alkaa rapistua noin prosentin vuosivauhdilla. Luonnollinen alamäkeni on alkanut.

Periaatteessa tiedän, miten minun pitäisi syödä ja liikkua. Silti en ole niin hyvässä tikissä kuin voisin tai haluaisin olla. Siksi ajattelin varmistaa onnistumiseni ihmisen kanssa, joka on alan asiantuntija: palkkasin itselleni valmentajan. Vaikka olen itse vastuussa valinnoistani, hyvä tuki ja motivointi auttavat elämäntapamuutoksessa.

Myös raha-asioissa kannattaa etsiä ympärilleen ihmisiä, jotka voivat sparrailla, inspiroida ja motivoida.

Liikunnassa yhdessä treenaaminen tai avun palkkaaminen on jo yleistä. Mutta punttisali ei ole ainoa paikka, jossa muut voivat auttaa meitä pääsemään omiin tavoitteisiimme. Myös raha-asioissa kannattaa etsiä ympärilleen ihmisiä, jotka voivat sparrailla, inspiroida ja motivoida. Joskus hyvä rahatreenaajaa voi löytyä läheltä: se voi olla ystävä, jonka kanssa päätätte säästää joka kuukausi satasen enemmän, tai vaikka Facebook-ryhmä, jossa vaurastumisesta kiinnostuneet vaihtavat kokemuksia, onnistumisia ja epäonnistumisia. Ja ihan niin kuin punttiksella, myös raha-asioissa voi palkata itselleen valmentajan. Itse olen saanut parhaat rahaneuvoni Robert Kiyosakin kirjoista ja Tony Robbinsin valmennuksista.

Mitä parempi fyysinen ja henkinen terveytemme on, sitä paremmalta elämä tuntuu. Sama tilanne on rahan kanssa.

Tärkeintä on muistaa, että onnistumisen mahdollisuudet kasvavat, kun emme ole tavoitteemme kanssa yksin. Taloudellisilla päätöksillä on suuri vaikutus hyvinvointiin – lähes yhtä paljon kuin sillä, miten syömme tai liikumme. Mitä parempi fyysinen ja henkinen terveytemme on, sitä paremmalta elämä tuntuu. Sama tilanne on rahan kanssa. Mitä fiksumpia päätöksiä pystymme tekemään raha-asioissa, sitä parempaa on taloudellinen hyvinvointimme.

Ihmiselämä on siitä hienoa, että voimme jatkuvasti kehittyä ja tulla paremmiksi. Oli kyse mistä hyvänsä elämäntapamuutoksesta, sen tueksi kannattaa etsiä muita ihmisiä. Toisten osaamista sekä kokemusta hyödyntämällä voi saada ohituskaistan kohti omia unelmiaan.

Tavoitteensa kannattaa sanoa myös reilusti ääneen. Nyt minulla on positiivinen pakko näyttää itselleni ja teille, että onnistun.

- Terhi

Kommentit (0)

Vuodenvaihde merkitsee monelle vedenjakajaa, jolloin katsotaan, mitä edellisenä vuonna tapahtui ja mitä tulevana halutaan saada aikaan. Minulla on tapana myös tarkistaa, kuinka hyvin edellinen vuosi vierähti oman talouden näkökulmasta ja mikä on tulevan vuoden suunnitelma.

Moni vierastaa vertailua. En suosittele, että vertailisimme itseämme ja omaa taloudellista tilannettamme toisiin ihmisiin. Mutta jos haluat saavuttaa jotakin samaa kuin joku toinen, kysy, miten hän on päässyt tavoitteeseensa, ja mieti, voisitko sinä tehdä samoin.

Järkevintä on tehdä vertailuja oman talouden luvuilla. Tavallisenkin ihmisen on viisasta tietää taseensa ja tuloslaskelmansa. Tuloslaskelma kertoo tietyn ajanjakson tulot ja menot, mutta ei koko totuutta. Se selviää vasta taseesta, johon merkitään omat varat ja velat.

Kun katsot omaa tilannettasi viiden tai kymmenen vuoden taakse, voit usein onnitella itseäsi.

Jos ja kun päätät päivittää oman taloutesi tuloslaskelman ja taseen, pidä tallessa taloutesi luvut vuosien takaa. Kun katsot omaa tilannettasi viiden tai kymmenen vuoden taakse, voit usein onnitella itseäsi. Jos säästät joka vuosi osan tuloistasi ja kasvatat varallisuuttasi, taseesi kasvaa vääjäämättä.

Arjessa on joskus vaikea motivoida itseään, koska emme näe tuloksia kovin nopeasti. Tarvitaan tarpeeksi pitkä aikajänne. Kun näemme omien lukujemme kehityksen useamman vuoden ajalta, huomaamme, että valinnoillamme ja päätöksillämme on sittenkin merkitystä.

Ota siisnyt  vuoden alussa hetki aikaa itsellesi ja listaa tulosi, kulusi, varasi ja velkasi. Pohdi, kuinka voit huolehtia omasta tulotasostasi. Voisiko olla jopa mahdollista lisätä omia tuloja tulevana vuonna?

Talouden suunnittelu voi olla todella mukavaa ja palkitsevaa: kannattaa kokeilla ja yllättyä.

Mieti myös, ovatko kaikki kulusi todellisia ja tarpeellisia? Tarkista myös vakuutukset ja muut säännölliset menot. Käytätkö ylipäätään kaikkia hankkimiasi palveluita? Muista myös kilpailuttaa palvelut tasaisin väliajoin, jottet maksa niistä liikaa.

Varallisuus kasvaa vain, jos se on tavoitteena. Mieti, kuinka paljon haluat, että tulosi, omaisuutesi ja siitä saatavat tuotot kasvavat. Miltä näyttää velkatilanteesi? Onko tavoitteenasi kenties päästä eroon huonoista lainoista?

Talouden suunnittelu voi olla todella mukavaa ja palkitsevaa: kannattaa kokeilla ja yllättyä.

Menestystä ja vaurautta vuoteen 2018!

- Terhi

Kommentit (8)

Vierailija

En erityisemmin halua menestystä tai vaurautta. Haaveissa olisi enemmänkin, että onnistuisi lopettamaan "kon-maritamaan" työnteon ja alkaisi vaikkapa vallan elämäntapatyöttömäksi /ideologisesti työttömäksi, kun vai löytäisi jostain hyvän oppaan miten voisi välttää pahimmat esteet ja löytää kiertotiet. Sellainen, miten siirtää itsensä "anti-työn paratiisiissaarelle. Siinä olisi kiva tallustella kädet housuntaskuissa ja katsella kun Vartiaisilla yms verisuonet poksahtelisvat päässä. En oikein halua vaurastua muiden kustannuksella, mutta varakkaiden kustannuksella olisi ihan kiva köyhtyä ja ehkä saisin osan heistäkin köyhtymään samalla.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Itse olen ajatellut toisin. Olen tehnyt työtä, josta saan tuloja. Osan tuloista olen muuttanut varallisuudeksi, josta saan tuloja. Näillä tuloilla voin maksaa oman elämäni kustannuksia. Lisäksi kaikista tuloistani maksan veroja. Omistaminen (varallisuuden hyvä hoitaminen) on tärkeää, sillä se mahdollistaa työpaikkoja, hyvää asumista ja ylipäänsä hyvää elämää. Omistamalla asuntoja olen pystynyt tarjoamaan kymmenille ihmisille kodin lyhyeksi tai pitkäksikin aikaa. En koe vaurastuvani muiden kustannuksella, sillä asun itsekin vuokralla. Itse en toivo muiden köyhtymistä vaan sitä, että jokainen saisi ne asiat toteutumaan omassa elämässään, jotka ovat itselle tärkeitä. Iloa vuoteesi!

Vierailija

Olen samaa mieltä. Oman talouden suunnittelu todella palkitsee ja harkitut hankinnat tuottava iloa aidosti.

Hienoa että kannustat myös naisia ottamaan oman talouden haltuun.

Mukavaa vuotta 2018!

Vierailija

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos aloittaa kovilla lainoilla ja riskirahalla muutenkin olisi aivan hyvin voinut toki voi vieläkin käydä niin että laskut lankeavat veronmaksajien harteille. Tällaiseen  toimintaan pitäisi ehdottomasti lisätä todella kova vastuu ja myös tuntuvat henkilökohtaiset esim vankeusrangaistukset. 

Vierailija

Viime vuodet ovat olleet minulle valaistumisen vuosia . Pala kerrallaan asiat loksahtelevat uomiinsa ja viime vuosi oli taloudellisten asioiden vuosi. Ja kummallista kyllä tuloni itse asiassa tippuivat. Talouteni voi kuitenkin vakaammin kuin koskaan. Olen aina ollut kova tekemään töitä ja talous hoituu helposti. Viime vuonna jokin kuitenkin naksahti ja sijoittaminen alkoi päämäärätietoisesti.

Säästäminen on järkevää, mutta usein tuntuu, ettei rahaa yksinkertaisesti jää säästöön kaiken muun kulutuksen jälkeen.

Kyse on kuitenkin prioriteeteista. Meillä ehkä olisi kyllä varaa säästää, mutta se ei huvita tai tunnu tarpeeksi tärkeältä. Haluamme käyttää rahan johonkin kivaan juuri nyt, emmekä lykätä kulutusta.

Mieti, mitä sellaista osaamista sinulla on, joka hyödyttää työnantajasi asiakasta, ja marssi kulmahuoneeseen.

Jos emme halua tehdä säästämisestä arjen ykkösasiaa, tarvitsemme lisää tuloja. Yksi hyvä keino saada lisätuloja on pyytää palkankorotusta.

Mieti, mitä sellaista osaamista sinulla on, joka hyödyttää työnantajasi asiakasta, ja marssi kulmahuoneeseen.

Kun sitten olet saanut palkankorotuksen, laita lisärahat säästöön. Ohjaa ne heti palkkapäivänä toiselle tilille. Näin pidät huolen, ettet käytä näitä ”ylimääräisiä” rahoja kulutukseen.

Mutta mikä säästämisessä on niin vaikeaa? Miksi se ei nouse prioriteettilistamme kärkeen? Uskon, ettemme aina ihan ymmärrä, mikä säästämisen pohjimmainen tarkoitus on: Se nimittäin takaa, että meillä on käytettävissä varoja silloin, kun jääkaappi hajoaa tai hammas lohkeaa eli jotain yllättävää tapahtuu. Elämässä tapahtuu myös asioita, joita ei toivo tapahtuvan kuten työpaikan menetys. Tällöin säästöt antavat aikaa miettiä, mihin suuntaan seuraavaksi lähdet.

Varakassaa ei ole tarkoitus hupuloida kaikkeen kivaan milloin tahansa, vaan se on todella tarkoitettu pahan päivän varalle.

Voit myös säästää johonkin kivaan kuten lomamatkaan tai uuteen sohvaan, mutta nämä säästöt tulevat perussäästämisen lisäksi. Varakassaa ei ole tarkoitus hupuloida kaikkeen kivaan milloin tahansa, vaan se on todella tarkoitettu pahan päivän varalle.

Säästämistä tarvitaan siis likviditeetin eli maksuvalmiuden ja -kyvyn ylläpitämiseen. Jos rahaa on säästössä tai omaisuutta voi nopeasti muuttaa rahaksi, ei tarvitse turvautua kalliisiin pikarahoitusratkaisuihin.

Toinen syy säästöjen kerryttämiselle on, että ne mahdollistavat sijoittamisen eli voit hankkia tuottavaa varallisuutta. Sijoittamisen avulla tulosi voivat kasvaa tulevaisuudessa.

Likviditeetin ylläpitämisen lisäksi tarvitsemme siis myös pitkän tähtäimen säästöjä, joilla maksetaan isoja, harkittuja hankintoja tai korotetaan elämänlaatua eläkkeellä.

Tunnollisella säästämisellä palkankorotuksenkin voi ajan mittaan muuttaa vaikkapa sijoitusasunnon pesämunaksi.

- Terhi

Kommentit (0)

Harvoin parisuhteessa puolisot ansaitsevat yhtä paljon. Silloin herää kysymys, miten yhteiset menot jaetaan?

Pariskunnalla voi olla yhteinen taloustili, johon rahaa siirretään yhteisiä menoja varten yhtä paljon. Toisaalta voidaan päättää, että kumpikin maksaa yhteisistä menoista suhteessa tuloihinsa. Silloin paremmin ansaitseva maksaa suhteessa enemmän.

Ennen kuin laskuja voidaan maksaa, tulee yhdessä ratkaista, mitkä ylipäänsä ovat yhteisiä menoja. Jos esimerkiksi auto on perheessä pakollinen, voi olla, että puolisot ovat eri mieltä siitä, minkälainen auto on riittävä. Jos toinen haluaa merkittävästi kalliimman auton, pitää päättää, maksaako toinen sitten enemmän juuri tästä menosta.

Menoja koskevia päätöksiä hankalampia saattavat olla keskustelut varallisuudesta. 

Kuinka varallisuuden tulisi kertyä avioliitossa?

Mielestäni molempien puolisoiden varallisuuden tulisi kasvaa ja tulojen lisääntyä parisuhteessa. Näin kumpikin on taloudellisesti vahvempi myös yksin, vaikka parisuhteessa ollaankin. Se luo yhteistä turvaa ja tasapainoa: parisuhteesta tulee vahvempi, kun molempien talous on kunnossa.

Varallisuudesta pitää puhua varsinkin silloin, kun arki muuttuu jollakin tapaa. Jos toinen on pitkään poissa työelämästä yhteisestä sopimuksesta, on tärkeää miettiä, kuinka myös hänen taloudellinen tilanteensa paranee vuosien saatossa. Jos sopimus kotiin jäämisestä on yhteinen, silloin myös siitä tulevat seuraukset pitää kantaa yhdessä.

On rakkautta haluta toiselle taloudellisesti hyvää. Aina näin kuitenkaan ole – mikä on ikävää.

Jos toista todella rakastaa, on outoa käyttää rahaa vallan välineenä.

Uskon, että rakkaus kukoistaa, kun rahasta voidaan puhua avoimesti ja mietitään yhdessä, kuinka molemmat tulevat taitavammaksi ja vauraammaksi yhteisen matkan varrella.

-Terhi

Kommentit (4)

Rahasta ei muuten koskaan riid...

Olisi ollut aikanaan järkevää sopia tuon kotona vietetyn ajan ( lapset pienenä kotihoidossa) tasaamisesta. Eron tultua kymmenen vuotta myöhemmin puheet ja ajatukset olivat muuttuneet.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Hei, ikävä kuulla, että näin on tapahtunut. Toivottavasti tällä hetkellä asiat ovat sinulla ja perheelläsi hyvin.

Vierailija

Hyvää tekstiä ja paljon ajatuksia herättävää.

Tosiasia on tänä päivänä se, että naiset jäävät heikoille lukuisissa parisuhteissa nimenomaan taloudellisesti. Moni varakkaampi suhteen osapuoli ei esim halua mennä avioliittoon ja kontrolloi kaikkea taloutta suhteessa. Avioliitto on kuitenkin nykypäivänä nimenomaan taloudellinen sopimus, sillä avioliiton merkitys muussa mielessä on muuttunut vuosien varrella. Eli moni käyttää liitoissa valtaansa juuri siinä, että varakkaampi ei halua mennä naimisiin ja useimmiten se varakkaampi on mies.  Nainen saattaa pistää tulonsa em kaltaisessa liitossa kodin hoitoon, ostaa ruoat, hankkia lapsille harrastukset ja tarvikkeet jne ja varakkaampi mies käyttää kaikki tulonsa omiin sijoituksiin.

Toivon, että naiset heräävät ja havahtuvat tähän ongelmatiikkaan  ja ymmärtävät sen, että on todella tärkeää saavuttaa taloudellinen itsenäisyys ja pitää oikeuksistaan kiinni kaikenlaisissa liitoissa. Tämä tarkoittaa myös yhteistalouden kustannusten ja sijoitusten jakamista tasa-arvoisesti esim suhteessa tuloihin, jotta vähemmän ansaitseva ei jää tyhjän päälle liiton mahdollisesti purkautuessa. Tosiasia kun on, että vaikka liitossa naisella ei olisi varallisuutta, kasvattaa hänen panoksensa liitossa varallisuutta koko ajan - miehen varallisuutta. Olen seurannut läheltä enemmän kuin yhdessä tapauksessa, kun  varakkaampi mies haluaa em syystä pysyä avoliitossa ja tämä ikäänkuin antaa oikeutuksen toimia em. tavalla. Miehen toiminta kertoo itse asiassa siitä, miten sitoutunut mies on liittoon, sillä em tavalla toimiva mies turvaa tietoisesti vain omat asiansa.  Tämänkaltaisen liiton on syytäkin purkautua - naisen edun tähden.

Taloudellisen itsenäisyyden saavuttaminen ei tarkoita pelkkää palkalla elämistä ja velattomuutta, sillä tilanteet voivat äkkiä kääntyä ylösalaisin. Taloudellisen itsenäisyyden saavuttaminen edellyttää systemaattista riittävän varallisuuden kartuttamista, jotta ei putoa tyhjän päälle ja juuri tämä naisten tulee oppia. Itse asiassa se tulisi opettaa kaikille nuorille naisille. Elämme edelleen kulttuurissa, missä "talous=mies" ja "kodinhoito=nainen" ja tämä kulttuuri on meissä jokaisessa pitkälti alitajuisesti. Siitä pitää päästä aktiivisella ajatustyöllä ulos.

Edellä mainitut ongelmat hoituvat vain, kun taloudellinen tasa-arvoisuus lisääntyy miesten ja naisten välillä. Elämme nimittäin jälleen aikaa, missä tuo tasa-arvoisuus heikkenee kiihtyvällä vauhdilla.  Kyse ei ole vain rahasta vaan siitä, että voidaksemme auttaa, tukea ja kannatella myös itseämme heikompia, tulee oman elämämme olla turvallisella pohjalla ja tässä talous eli raha välineenä on eräs peruspilari. Se ei ole pehmeiden arvojen vastaista kuten varsinkin naisille on opetettu sekä sanallisin että kulttuuriin sisältyvin piiloviestein eli meidän kokeneempien tulee opettaa nuorille naisille, että tämän myytin ajattelutapa on täyttä roskaa. Pehmeiden arvojen vastaista on vasta sellainen toiminta varakkaammilta, missä heikennetään enemmän apua tarvitsevien kansalaisten mahdollisuuksia selvitä tässä yhteiskunnassa.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Hei, kiitos paljon loistavasta kommentistasi. Työssäni olen nähnyt satojen ihmisten talouden numeroita ja tämä on ihan totta, että varsinkin naisilla tase (=varallisuus) ammottaa tyhjyyttään. Olenkin erityisen iloinen, että naiset ovat alkaneet kiinnostua omasta taloudesta ja varallisuuden kasvattamisesta, sillä kukaan ei tee sitä naisten puolesta vaan meidän täytyy itse aktivoitua ja tehdä tekoja, jotka johtavat taloudelliseen itsenäisyyteen.

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat