Kirjoitukset avainsanalla rahataidot

Bruttokansantuote eli BKT on vekkuli mittari. Jos menisit naimisiin perheessäsi käyvän palkallisen siivoojan tai remontoijan kanssa, BKT laskisi, koska palkallisesta apulaisesta tulisikin perheenjäsen eli kotityön tekijä. Jos taas ikääntynyt sukulainen siirtyisi kotoa palvelukotiin hoidettavaksi, BKT nousisi. Beekootee mittaa vain maksullisen työn arvoa.

Tilastokeskus teki muutama vuosi sitten laskelman kotona tehtävän palkattoman työn arvosta ja sai summaksi hulppeat 78 miljardia euroa. Jos kotityö olisi laskettu mukaan bruttokansantuotteeseen, olisi sen osuus ollut peräti 29 prosenttia. Näin arvokasta on kotityö, mutta valitettavasti sille ei ole palkanmaksajaa, lukuun ottamatta valtion maksamia kotihoidontukia tai äitiyspäivärahoja.

Neljälle äitiyslomalleni ei voi laittaa hintalappua, enkä vaihtaisi niitä mistään hinnasta.

Aineettoman arvon vertaaminen aineelliseen voi tuntua irvokkaalta. Neljälle äitiyslomalleni ei voi laittaa hintalappua, enkä vaihtaisi niitä mistään hinnasta. Mutta kotiin pidemmäksi aikaa jäävän vanhemman kannattaa hankkia maagiset rahataidot, joilla rakentaa taloudellista turvaa myös kotivuosien aikana.

Aivan liian tavallinen tarina on edelleen tämä: Äiti jää vuosiksi kotiin lasten kanssa, isä tekee uraa. Vuosia myöhemmin tulee avioero, ja yhteisen pesän jakamisessa äiti huomaa, ettei hänelle ole kertynyt säästöjä. Omaisuuden osituksessa käy ilmi, että isot hankinnat on tehty varakkaamman puolison nimeen, jolloin ne myös saattavat jäädä hänelle, mikäli heillä on toisen omaisuuden poissulkeva avioehto. Yhteisen kodin myynnistä saadut rahat eivät nekään tunnu riittävän uuden asunnon ostoon, kun hinnat asuntomarkkinoilla ovat lähteneet kiitolaukkaan.

Jos yhtään lohduttaa, voit seuraavan kerran tiskiharjaan tai imuriin tarttuessasi ajatella olevasi mukana BKT-laskelman valossa miljardibisneksessä, kotityössä.

On tärkeää, että parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa tasavertaisesti riippumatta siitä, mikä on perheen sisäinen työnjako. Se kannattaa varmistaa sekä puhumalla, sopimalla että kirjaamalla dokumentteihin.

Jos yhtään lohduttaa, voit seuraavan kerran tiskiharjaan tai imuriin tarttuessasi ajatella olevasi mukana BKT-laskelman valossa miljardibisneksessä, kotityössä. Vaikka se ei näkyisi tiliotteessa, tiedät rakentavasi jotakin erityisen arvokasta. 

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikaruoka, lottovoitto ja energiapatukka. Ihmisaivot on ohjelmoitu etsimään nopeaa palkintoa ja tyydytystä. Sillä on ollut merkitystä, jotta olemme säilyneet hengissä. Meidän on pitänyt tankata ravintoa aina, kun sitä on niukkuudessa ollut saatavilla. Yltäkylläisessä arjessa tuo vaisto voi kuitenkin olla vahingollinen.

Aivot ohjaavat meitä säästämään energiaa – tätä voi kutsua myös laiskuudeksi – jotta sitä olisi varastossa todellisen vaaran tai tarpeen varalta. Kuvittele tilanne: Juokset juoksumatolla ja tunnet olevasi jo rättiväsynyt. Pakko luovuttaa. Sitten viereiselle juoksumatolle tuleekin hyvä ystäväsi, ja saat ihmeesti lisää virtaa jatkaa. Kyllä, tätä aivosi sinulle tekevät.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi.

Kaikki mikä vaatii pitkäjänteistä työtä, on aivoille erityinen ponnistus. Siksi vaurastuminen ja säästäminen, jotka vaativat pitkää pinnaa, edellyttävät aivojen valmentamista. Muuten et onnistu, sanoo aivotutkija Elin Helander.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi. Voit tehdä yhteistyötä aivojesi kanssa ja asettaa selkeät tavoitteet, joiden saavuttamista juhlistat. Liian yleisluontoinen lupaus säästämisestä ei motivoi. Jotta onnistut, pilko tavoite pienempiin, helpommin saavutettaviin osatavoitteisiin. Voit esimerkiksi päättää säästää ja sijoittaa ensin pari prosenttia tuloistasi puolen vuoden ajan ja nostaa sitten rimaa yhä korkeammalle.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi. Tässä voit saada vipuapua usean säästökuoren systeemistä. Yhteen kuoreen keräät rahaa lyhyen ajan tavoitteisiin, toiseen sijoitat ja kolmannella palkitset ansaittuja saavutuksiasi. Ilman maaliviivaa aivosi nääntyvät kuin erämaassa.

Stanfordin yliopisto teki aikoinaan kuuluisan vaahtokarkkikokeen. Siinä lapsille annettiin yksi vaahtokarkki ja luvattiin toinenkin, jos lapsi malttoi odottaa vartin. Ne lapset, jotka pystyivät lykkäämään makeanhimoaan ja välitöntä tyydytystä saadakseen myöhemmin isomman palkinnon, menestyivät jatkossakin elämässään selvästi keskivertoa paremmin.

Sinnikkyys on voittajan piirre. Ilman sitä tieto ja lahjakkuus eivät osu maaliinsa. Tämä pätee myös rahataidoissa. Aloita vaurastuminen neuvottelemalla hyvä diili aivojesi kanssa.

- Unna

Kommentit (0)

 “Olen miettinyt, että miten noin tylsä aihe kuin talous ja raha voi sinua kiinnostaa, mutta nyt ymmärrän sen ”, totesi tuttavani, joka oli kuuntelemassa puheenvuoroani erään naisryhmän tilaisuudessa. Olin alustanut taloudesta, rahasuhteesta ja siihen liittyvistä arvoista ja symbolisista merkityksistä. Lähtökohtani oli avata, miten tapamme käyttää rahaa paljastaa jopa piilotetut arvomme ja miksi nykyisten tulevaisuusskenaarioiden valossa on tärkeää aktiivisesti itse rakentaa taloudellisesti turvattua tulevaisuutta.

Miksikö aihe kiinnostaa minua?

Syitä on monia, mutta kerron muutaman. Sain työskennellä useita vuosia maailman absoluuttisesti köyhimpien ihmisten kanssa kehitysmaissa ja olla mukana huikeissa projekteissa rakentamassa heille elinkeinoja ja tukemassa naisyrittäjiä mikrolainoilla. Muistan sisukkaan appelsiininviljelijä-naisen Indonesiasta, joka pienellä lainalla onnistui kasvattamaan bisnestään ja maksoi velkansa ennätysajassa pois. Muistan intialaisen naisryhmän, joka sai lahjoituksena lehmiä ja ja onnistui rakentamaan niistä kukoistavan meijeribisneksen, nostamaan perheensä jaloilleen ja koulutettamaan lapset.

Yksi heistä, nuori Nanda, totesi, ettei ennen tuota yhteistyötä ollut juuri rohjennut astua kodistaan ulos ihmisten ilmoille, mutta nyt hän voi ylpeästi sanoa olevansa oikea “bisnesnainen.”  Kehitysmaissa nainen sijoittaa varmemmin rahansa perheen ja yhteisön hyväksi, toisin kuin mies. Siksi naisen raha rakentaa varmemmin tulevaisuutta.

Omistajuus ja hallinnantunne omasta taloudesta voi muuttaa naisen elämän radikaalisti parempaan. Olen nähnyt saman myös läheisissäni, itsenäisissä naisissa.

Meidät on kollektiivisesti opetettu liiaksikin luottamaan siihen, että joku muu aina maksaa

Suomessa on ollut poikkeuksellisen hyvä sosiaaliturva ja meidät on kollektiivisesti opetettu liiaksikin luottamaan siihen, että joku muu aina maksaa, jos emme itse kykene. Köyhissä oloissa elävällä ei koskaan ole ollut tälläistä lupausta saati luuloa.

Kun nyt katselen ympärilleni, näen tutuissa naisissa monia, jotka ovat olleet pätkätöissä koko ikänsä, vailla kertyneitä eläkesäästöjä saati sijoituksia. On heitä, joilta oman talouden ja työelämän turvattomuus vei mahdollisuuden kokea äitiys.  On heitä, jotka yli viisikymppisenä heräävät siihen, että isokin palkka on vain juossut hiekkana sormien läpi, eikä mitään ole jäänyt säästöön, siirtynyt taseeseen tai puskuriksi pahan päivän varalle.

Jos olet keskituloinen suomalainen ja pysyt työsuhteessa täydet 30 vuotta 3000 euron kuukausipalkalla, ehdit tienata palkkatulona yli miljoona euroa ennen veroja ja maksuja. Siis miljoonan! Mutta osaammeko edes tuolla vauraudella rakentaa itsellemme taloudellista turvaa?

“Kun raha virtaa naisten käsiin, joilla on auktoriteetti käyttää sitä, kaikki muuttuu”, sanovat Gatesit.

Tällä viikolla uutisoitiin Bill & Melinda Gatesin säätiön lahjoittaneen 170 miljoonaa dollaria naisten taloudellisen voimaantumisen tukemiseksi ympäri maailman. “Kun raha virtaa naisten käsiin, joilla on auktoriteetti käyttää sitä, kaikki muuttuu”, sanovat Gatesit.

Olen nähnyt sen läheltä monta kertaa, niin kehitysmaissa kuin Suomessa. Rahataidot eivät tule rahan mukana vaan ne täytyy kaikkien opetella itse, olitpa köyhä tai rikas. Rahan ei silti pidä olla itseisarvo, vaan väline siihen, että meihin jokaiseen istutettu potentiaali saa kasvaa täyteen mittaan.

Kaikki muuttuu kun naisella on rahaa. Siinä muutama syy, miksi minua tämä aihe jaksaa aina vaan kiinnostaa.

- Unna Lehtipuu

Ps. Jos haluat olla mukana mahdollistamassa seuraavaa naisten taloudellisen voimaantumisen tositarinaa Intiassa, ota yhteyttä niin kerron miten pääset mukaan hankkeeseen ja mukavaan porukkaan. (info@klaani.com

Ps1. Kuvat työreissuiltani Keniaan ja Intiaan, Naisia, jotka ovat ottamassa ohjaksia omasta elämästä, usein todella hankalissa olosuhteissa.  Alakuvassa mukana tarinan Nanda.

 

Kommentit (2)

Minna V.
1/2 | 

Tästä puuttuu kaikki konkreettiset vinkit miten parantaa omaa taloudellista tilannettaan Suomen kaltaisessa maassa missä mm. asuminen on todella kallista. Ja mikä on yksityishenkilön tase?

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Hei Minna, iso kiitos kommentista. Yhteen blogiin ei kaikkea mahdu, mutta jos selaat aiempia taaksepäin tekstejä, niistä löytyy useitakin konkreettisia vinkkejä - samoin kannattaa kuunnella Rikastamot Suplassa, kevään aikana sinne kertyy 10 jaksoa joissa myös konkreettisia vinkkejä. Tase mittaa yrityksen/tai yksityishenkilön omaisuuden ja velkojen arvoa tiettynä ajankohtana, eli kuinka paljon (velatonta) omaisuutta on saanut kerrytettyä.   Tulot voivat olla henkilöllä suuretkin, mutta se voi nopeasti juosta vain läpi kulutuksessa, eli tällöin taseeseen ei juuri siirry arvoa. Kaikkea parasta kevääseesi, terveisin Unna

Mietimme ystäväni kanssa saunanlauteilla, mitä tekisimme, jos voittaisimme Lotossa 15 miljoonaa. Ajatusleikkiin meidät yllytti valkokankaalla nähty elokuva Kaikki oikein.

Meillä kaikilla on rahan kanssa oma mukavuusalueemme. Kun joudumme sen ulkopuolelle – joko rikastumalla tai köyhtymällä – olemme kuin maahanmuuttajia uudessa maastossa. Pankkikortin vilauttamista on vaikea lopettaa, vaikka työ ja tilipussi katoaisivat alta. Toisaalta myös yllättäen tullut iso raha voi ensin ahdistaa ja pelottaa, ja siksi se palaa monelta nopeasti käsistä. Tuttu vanha tapa kuluttaa tekee niin rikastumisesta kuin köyhtymisestäkin vaikeaa.

Mitä minulle oikeasti tapahtuisi, jos voittaisin 15 miljoonaa?

Kun on jo makean elämän kiitoradalla, vauhtia on vaikea hidastaa.

Tylsä uutinen on, että voitosta aiheutuvan onnellisuuden tunteen arvioidaan hiipuvan jo reilussa vuodessa voittoa edeltäneelle tasolle. Sama pätee toisinpäin: Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan onnettomuudessa vammautuneet palasivat keskimäärin neljässä vuodessa samalle onnellisuuden tasolle kuin ennen onnettomuutta.

Meillä jokaisella on ikään kuin oma tyytyväisyyden vakiolämpötilamme, jota suuret muutokset voivat vain hetkellisesti heilauttaa.

Klassinen esimerkki nopean rikastumisen vaikeudesta on miljoonia tienaava huippu-urheilija. Lähes 80 prosenttia tutkituista amerikkalaisista NFL-jalkapallon pelaajista ajautui taloudellisiin vaikeuksiin vain muutama vuosi uran päättymisen jälkeen. Kun on jo makean elämän kiitoradalla, vauhtia on vaikea hidastaa. Myös moni suomalainen äkkivaurastunut on tämän kokenut.

Jo pelkkä tietoisuus siitä, että varaa onkin lähes kaikkeen, näyttää lisäksi pitkällä tähtäimellä vähentävän onnellisuuden kokemusta.

Jo pelkkä tietoisuus siitä, että varaa onkin lähes kaikkeen, näyttää lisäksi pitkällä tähtäimellä vähentävän onnellisuuden kokemusta.

Ennen odotettua lottovoittoa, perintöä tai raviseuran arpajaisvoittoa kannattaa siis hankkia hyvät rahataidot, koska ne eivät tule automaattisesti rahan mukana. Äkkirahan tuomaa onnea voi pitkittää sijoittamalla rahat palvelemaan syvempiä arvoja ja kasvamaan korkoa.

Vielä leffaillan jälkeisenä aamunakin ajatusleikki lottovoitosta jaksaa silti hymyilyttää. Ai mitäkö minä miljoonilla tekisin? Siitä lisää täällä.

- Unna

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat