Kirjoitukset avainsanalla vaurastuminen

Osakemarkkinat  ovat lasketelleet alamäkeä muutaman viikon. Samalla sijoittajan osakesalkku on keventynyt. Toisaalta laskut ja nousut tapahtuvat vain ”paperilla” niin kauan, kun osakkeilla ei tee kauppaa. Vasta myydessä arvonnousu realisoituu tuotoksi ja -lasku tappioksi.

Moni meistä kavahtaa riskiä. Hyvin usein sijoittamista harkitseva kertoo, että hän kyllä haluaisi sijoittaa, mutta ei halua menettää rahaa. Tämä on ymmärrettävää, sillä kukapa moista ehdoin tahdoin haluaisi. Riskiä ei kuitenkaan kannata pelätä suhteettomasti. Maailmasta tuskin löytyy yhtään sijoittajaa, joka ei olisi joskus tehnyt sijoitusta, joka päätyy lopulta tappiolle.

Oma talous ei voi kehittyä paremmaksi, jos ei ole valmis ottamaan riskiä ja tekemään taloutensa eteen tekoja.

Sijoittamiseen kuuluu riski. Itse elämään kuuluu riski. Haemme työtä, jota emme saa. Pyydämme ihastusta treffeille, mutta hän ei innostu. Saatamme harrastaa vaarallista lajia, jossa loukkaamme itsemme. Liikenteessäkin on riskinsä. Elämässä on ylipäänsä yllättävän paljon riskitekijöitä, joita emme edes tule ajatelleeksi.

Oma talous ei voi kehittyä paremmaksi, jos ei ole valmis ottamaan riskiä ja tekemään taloutensa eteen tekoja. Sijoittamisen lisäksi esimerkiksi palkankorotuksen saaminen vaatii rohkeutta neuvotella. 

Jos sijoittaminen ja riski tuntuvat haasteelliselta yhtälöltä, voiko asiassa oppia paremmaksi? Uskon siedätykseen.

Sekin, jos ei koskaan tee mitään eikä ota riskiä, muodostuu riskiksi jossain vaiheessa. Esimerkiksi tilillä makaavan rahan arvokin laskee, ja ilman säästöjä joutuu ottamaan velkaa, jos jotakin yllättävää tapahtuu. Riskin ottaminen opettaa meitä elämään sen kanssa. Riskiä ottaessaan pitää toki tiedostaa, mitä sen toteutuminen pahimmillaan tarkoittaa. Riskeihin pitää varautua esimerkiksi niin, ettei sijoita kaikkia munia samaan koriin vaan hajauttaa sijoituksensa. 

Jos sijoittaminen ja riski tuntuvat haasteelliselta yhtälöltä, voiko asiassa oppia paremmaksi? Uskon siedätykseen. Kun jotain alkaa tehdä pienin askelin, asia tulee tutummaksi. Tekeminen tuo itsetuntemusta, ja kokemus tuo varmuutta. Sijoittajat toki ovat erilaisia ja sietävät eri tavalla riskiä, mutta täydellinen riskin välttely ei sijoittamisessa eikä elämässä onnistu. Niinpä on parempi, että riskien sietämisessä ja hallinnassa opettelee itse paremmaksi.

- Terhi

Kommentit (0)

Taloudellisia tavoitteita saavuttaakseen tulee tehdä selkeä suunnitelma.

Ensimmäiseksi mieti, mihin asioihin voit oikeasti vaikuttaa. On turha käyttää energiaansa asioihin, jotka on vain hyväksyttävä. Tällainen asia on vaikkapa verotus – tai huomisen sää.

Kuluttamisessa keskity asioihin, jotka tuottavat sinulle eniten mielihyvää. Karsi pois kaikki, mistä et oikeasti nauti. Näin sinulla on paremmin varaa kaikkein tärkeimpiin asioihin, ja rahaa jää myös ehkä säästöön. Vältä kulutuspäätösten tekoa tunteiden vallassa. Mieti rauhassa: useimmiten voit hyvin lykätä ostopäätöstä viikon tai jopa kuukauden päähän.

Suunta on tärkein. Jos ei ole suuntaa, ei voi koskaan päästä perille.

Myös omat uskomuksemme rahasta ja vaurastumisesta vaikuttavat paljon siihen, mitä uskallamme edes tavoitella. Jokainen meistä ansaitsee taloudellisen turvan ja tasapainon, mutta meidän on otettava itse vastuu teoistamme. Jos ajattelet, ettet voi koskaan vaurastua, et todennäköisesti voikaan. Silloin myös luultavasti ajattelet, ettei teoillasi ole merkitystä etkä pyri aktiivisesti kohti vaurastumista. Jos taas uskot mahdollisuuksiisi, tutustut aktiivisesti tapoihin, joiden avulla voisit varallisuuttasi kasvattaa – ja teet myös tekoja edistääksesi varallisuutesi karttumista.

Lopuksi päätä, mikä on oma sijoitusstrategiasi ja miten hallitset riskit.

Se, mitä tiedät hyvistä rahatavoista ja vaurastumisesta, on tärkeämpää kuin se, mitä sinulla tällä hetkellä oikeasti on. Tietoa taloudenhoidosta ja varallisuuden kasvattamisesta on paljon saatavilla, jopa veloituksetta. Kasvata ymmärrystäsi laaja-alaisesti: kuuntele asiantuntijoita, lue erilaisista näkemyksistä. Yksi kirja kuukaudessa tekee 12 kirjaa vuodessa! Se on parempi kuin ei mitään. Jotkut lukevat kirjan joka viikko; siihenkin voi pyrkiä. Voit käydä erilaisissa koulutuksissa, valmennuksissa ja seminaareissa.

Lopuksi päätä, mikä on oma sijoitusstrategiasi ja miten hallitset riskit. Mihin omaisuuslajiin sijoitat, miten, milloin ja miksi sijoitat? Ennen kuin laitat rahojasi kiinni mihinkään, mieti myös, kuinka paljon pystyt säilyttämään pääomastasi, jos asiat eivät menekään toivomallasi tavalla.

Vaurastuminen on koko elämän mittainen matka, jonka aikana voi oppia koko ajan uutta. Jälkikäteen kaikki päätökset eivät välttämättä ole fiksuja, mutta sekin kuuluu asiaan. Suunta on tärkein. Jos ei ole suuntaa, ei voi koskaan päästä perille.

- Terhi

Kommentit (1)

Pienistä puroista. . .

Olen päättänyt vaurastua kovalla työllä ja säästösuunnitelmalla. Olen vaan armottomasti myöhässä, kun en aiemmin tätä tajunnut, ja nyt on enää muutama vuosi eläkeikään. Säästövuosia takana liian vähän. Sentään jokunen omaisuus on kertynyt sisukkaalla työllä ja tiukalla säästösuunnitelmalla, en ehkä ihan nälkää näe vaikka pieni eläke tiedossa. Omat jälkeläiseni eivät tätä yhtään ymmärrä, heillä on hyvät tulot mutta myöskin kovat menot ja tuhlaileva elämäntapa. Ehkä sitten tajuavat aiheesta jotain kun heille jää mammalta ihan kivat perintörahat. . . 😯

Olin pari viikkoa sitten puhumassa Sveitsissä vaurastumisesta. Etukäteen ajattelin, että siellä jos jossain ihmisten on helppoa puhua rahasta! Erehdyin pahasti: paikan päällä selvisi, että vauraassa vuoristomaassa miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat ongelma, eikä rahasta saati palkoista juuri keskustella kahvipöydissä.

Se, että ympärillä on vaurautta, ei tarkoitakaan suoraan, että asia olisi ihmisille helppo.

Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tilaisuudessa eräs sveitsiläinen nainen tunnusti, miten hänestä tuntuu, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Lähdin kyselemään lisää. Nainen kertoi, että hänen vanhempansa olivat aina eläneet yli varojensa. Se oli saanut hänet pelkäämään vielä aikuisenakin rahojen loppumista ja heikentänyt riskinottokykyä, vaikka hän ei itse tuhlaillutkaan. Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tiesitkö, että vanhempiesi ajatusten ei tarvitse olla sinun ajatuksiasi, sanoin naiselle. Sinä voit valita toisin ja tehdä parempia päätöksiä omassa taloudessasi.

Kun lopetimme, nainen tuli erikseen luokseni ja sanoi: ”En ole koskaan ajatellut asiaa tuolla tavalla. Kiitos.”

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää.

Olen nähnyt urallani satoja kertoja, miten yksikin uusi ajatus voi muuttaa merkittävästi ihmisen suhtautumista talouteen, rahaan ja vaurastumiseen. Sveitsiläinen nainen oli elänyt vuosikymmeniä ajatellen, että rahat eivät vain riitä. Kyse ei ollut todellisuudesta, vaan ajatuksesta, johon hän oli jäänyt kiinni. Siitä vapautuminen antoi hänelle paljon uutta energiaa käytettäväksi johonkin ihan muuhun.

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää. Ilman puhumista mikään ei muutu.

- Terhi

Kommentit (0)

Kun kesällä istuu laiturin nokassa, pihakeinussa tai kesämökin saunan laiteilla, mieleen nousee ajatuksia, joita arjen pyörteissä ei ehdi ajatella. Siksi kesä on otollisinta aikaa unelmoinnille ja uusien tapojen opettelulle.

Itse uskon, että kesällä kannattaa suunnitella oma talous uuteen uskoon – tai vähintään ottaa asioista selvää. 

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta.

Kokemuksesta olen oppinut, että taloussuunnitelman laatimisessa on neljä kriittistä kohtaa. Kun niitä toteuttaa säännöllisesti, tulot kasvavat vääjäämättä pitkällä aikavälillä.

1. Pidä huoli omasta osaamisestasi. Se tarkoittaa, että päivität säännöllisesti tietosi nykyisestä alastasi, opiskelet uusia taitoja ja seuraat ympärillä olevia ilmiöitä. 

2. Laita joka kuukausi vähintään kymmenen prosenttia nettotuloistasi säästöön. Tästä säännöstä jankutetaan usein, mutta se toimii! Aloita vaikka yhdestä prosentista, kunhan aloitat. Nosta säästösummaa niin kauan, että pääset kymmeneen prosenttiin.

3. Mieti, mistä saisit lisätuloja oman työn lisäksi. Olisiko se toinen, sivutoiminen työ, yrittäjyys tai sijoittaminen? 

4. Opettele säästämisen ja sijoittamisen niksejä. Keskeistä on saada ansaitut eurot työskentelemään sinulle ja kerryttämään työstä riippumattomia tuloja. Sijoittamisessa, kuten missä tahansa muussakin lajissa, kokemuksesta on hyötyä. Mitä enemmän kilometrejä karttuu, sitä paremmin pystyt käyttämään kuulemaasi ja näkemääsi tietoa hyödyksi.

Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole.

Itse olen toteuttanut tätä suunnitelmaa yli 20 vuotta ja todennut sen toimivaksi. Uskon, että moni muukin voi saada vinkkien avulla hyviä tuloksia. 

Kun teet taloussuunnitelman jo kesällä valmiiksi, on siihen helppo tarttua heti kesälaitumilta palattuasi. 

Eikä kukaan kiellä tarttumasta toimeen vaikka heti. Mitä nopeammin toimit unelmasi eteen, sitä nopeammin se voi myös toteutua.

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta. Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole. Se on ehkä tärkein ohje meille kaikille. 

Virkistäviä kesälomia kaikille!

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat