Kirjoitukset avainsanalla vaurastuminen

Kun kesällä istuu laiturin nokassa, pihakeinussa tai kesämökin saunan laiteilla, mieleen nousee ajatuksia, joita arjen pyörteissä ei ehdi ajatella. Siksi kesä on otollisinta aikaa unelmoinnille ja uusien tapojen opettelulle.

Itse uskon, että kesällä kannattaa suunnitella oma talous uuteen uskoon – tai vähintään ottaa asioista selvää. 

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta.

Kokemuksesta olen oppinut, että taloussuunnitelman laatimisessa on neljä kriittistä kohtaa. Kun niitä toteuttaa säännöllisesti, tulot kasvavat vääjäämättä pitkällä aikavälillä.

1. Pidä huoli omasta osaamisestasi. Se tarkoittaa, että päivität säännöllisesti tietosi nykyisestä alastasi, opiskelet uusia taitoja ja seuraat ympärillä olevia ilmiöitä. 

2. Laita joka kuukausi vähintään kymmenen prosenttia nettotuloistasi säästöön. Tästä säännöstä jankutetaan usein, mutta se toimii! Aloita vaikka yhdestä prosentista, kunhan aloitat. Nosta säästösummaa niin kauan, että pääset kymmeneen prosenttiin.

3. Mieti, mistä saisit lisätuloja oman työn lisäksi. Olisiko se toinen, sivutoiminen työ, yrittäjyys tai sijoittaminen? 

4. Opettele säästämisen ja sijoittamisen niksejä. Keskeistä on saada ansaitut eurot työskentelemään sinulle ja kerryttämään työstä riippumattomia tuloja. Sijoittamisessa, kuten missä tahansa muussakin lajissa, kokemuksesta on hyötyä. Mitä enemmän kilometrejä karttuu, sitä paremmin pystyt käyttämään kuulemaasi ja näkemääsi tietoa hyödyksi.

Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole.

Itse olen toteuttanut tätä suunnitelmaa yli 20 vuotta ja todennut sen toimivaksi. Uskon, että moni muukin voi saada vinkkien avulla hyviä tuloksia. 

Kun teet taloussuunnitelman jo kesällä valmiiksi, on siihen helppo tarttua heti kesälaitumilta palattuasi. 

Eikä kukaan kiellä tarttumasta toimeen vaikka heti. Mitä nopeammin toimit unelmasi eteen, sitä nopeammin se voi myös toteutua.

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta. Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole. Se on ehkä tärkein ohje meille kaikille. 

Virkistäviä kesälomia kaikille!

- Terhi

Kommentit (0)

Pikaruoka, lottovoitto ja energiapatukka. Ihmisaivot on ohjelmoitu etsimään nopeaa palkintoa ja tyydytystä. Sillä on ollut merkitystä, jotta olemme säilyneet hengissä. Meidän on pitänyt tankata ravintoa aina, kun sitä on niukkuudessa ollut saatavilla. Yltäkylläisessä arjessa tuo vaisto voi kuitenkin olla vahingollinen.

Aivot ohjaavat meitä säästämään energiaa – tätä voi kutsua myös laiskuudeksi – jotta sitä olisi varastossa todellisen vaaran tai tarpeen varalta. Kuvittele tilanne: Juokset juoksumatolla ja tunnet olevasi jo rättiväsynyt. Pakko luovuttaa. Sitten viereiselle juoksumatolle tuleekin hyvä ystäväsi, ja saat ihmeesti lisää virtaa jatkaa. Kyllä, tätä aivosi sinulle tekevät.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi.

Kaikki mikä vaatii pitkäjänteistä työtä, on aivoille erityinen ponnistus. Siksi vaurastuminen ja säästäminen, jotka vaativat pitkää pinnaa, edellyttävät aivojen valmentamista. Muuten et onnistu, sanoo aivotutkija Elin Helander.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi. Voit tehdä yhteistyötä aivojesi kanssa ja asettaa selkeät tavoitteet, joiden saavuttamista juhlistat. Liian yleisluontoinen lupaus säästämisestä ei motivoi. Jotta onnistut, pilko tavoite pienempiin, helpommin saavutettaviin osatavoitteisiin. Voit esimerkiksi päättää säästää ja sijoittaa ensin pari prosenttia tuloistasi puolen vuoden ajan ja nostaa sitten rimaa yhä korkeammalle.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi. Tässä voit saada vipuapua usean säästökuoren systeemistä. Yhteen kuoreen keräät rahaa lyhyen ajan tavoitteisiin, toiseen sijoitat ja kolmannella palkitset ansaittuja saavutuksiasi. Ilman maaliviivaa aivosi nääntyvät kuin erämaassa.

Stanfordin yliopisto teki aikoinaan kuuluisan vaahtokarkkikokeen. Siinä lapsille annettiin yksi vaahtokarkki ja luvattiin toinenkin, jos lapsi malttoi odottaa vartin. Ne lapset, jotka pystyivät lykkäämään makeanhimoaan ja välitöntä tyydytystä saadakseen myöhemmin isomman palkinnon, menestyivät jatkossakin elämässään selvästi keskivertoa paremmin.

Sinnikkyys on voittajan piirre. Ilman sitä tieto ja lahjakkuus eivät osu maaliinsa. Tämä pätee myös rahataidoissa. Aloita vaurastuminen neuvottelemalla hyvä diili aivojesi kanssa.

- Unna

Kommentit (0)

Olen käynyt elämäni aikana kymmenissä valmennuksissa ja koulutuksissa. Puhun valmentautumisen puolesta. Ei sen takia, että olen itse alalla, vaan sen takia, että olen itse vuosien varrella saanut muilta työkaluja ajattelemiseen sekä konkreettisia vinkkejä, jotka olen pystynyt muuttamaan tulovirroiksi. Eikä aina tarvitse lähteä – opiskella voi myös kotisohvalla tai esimerkiksi työmatkoilla äänikirjoja kuunnellen.

Hyvin monessa asiassa ajattelutaidot ovat aivan keskeisessä roolissa.

Kuinka mielesi toimii silloin, kun kohtaat vaikeuksia? Inspiroidutko toisen menestyksestä? Vuosia sitten opin ihan ensimmäisessä valmennuksessani työkalun, jolla on merkittävä apu vuosien avulla. Se on nimeltään hallinnan ympyrät. Työkalu koostuu kolmesta eri ympyrästä: Uloimmassa ympyrässä ovat asiat, joihin emme voi vaikuttaa tai päättää. Keskimmäisessä ympyrässä ovat asiat, joihin voimme vaikuttaa, mutta emme voi päättää. Sisimpään ympyrään jäävät asiat, joihin voi vaikuttaa ja joista voimme itse päättää.

Tästä ajattelun työkalusta on ollut minulle paljon apua, kun olen miettinyt, mihin omaa aikaani ja energiaani käytän.

Esimerkiksi verotukseen en voi vaikuttaa (tai päättää). Siksi olen todennut, että kannattaa tehdä rahaa sen verran, että verojenkin jälkeen pääsee haluttuun elintasoon. Yrittäjänä en voi päättää, ostaako asiakas, mutta voin toki vaikuttaa siihen. Omassa taloudessa voin vaikuttaa ja päättää mihin rahojani käytän.

Voimme päättää, miten suhtaudumme rahaan, omaan taloudelliseen tilanteeseen sekä tulevaisuuden mahdollisuuksiimme. Voimme päättää, että säästämme osan tuloistamme. Voimme itse vaikuttaa ja päättää, milloin ja millaisia hankintoja teemme. Voimme myös päättää, miten ne rahoitamme. Voimme vaikuttaa ansaintakykyymme hankkimalla lisää osaamista.

Kuitenkaan emme voi päättää tarkalleen, kuinka varakkaitta olemme.

Emme myöskään voi päättää, että nykyinen tilanteemme pysyy muuttumattomana tästä eteenpäin. Voit sairastua vakavasti ja menettää ansaintakykysi ainakin hetkellisesti. Maailmantaloudessa voi tapahtua käänne, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla yrityksesi liiketoimintaan – olitpa yrittäjä tai palkkatyössä. Uudet teknologiat ja liiketoimintamallit voivat tehdä nykyisestä osaamisestasi tarpeetonta. Sijoittamisessa tuotot voivat olla pienemmät tai suuremmat kuin sijoituspäätöstä tehdessä arvioitiin.

Koska voimme vaikuttaa omaan talouteemme, se voi olla viiden tai kymmenen vuoden päästä ihan toisenlainen kuin tänään.

On eri asia olla rahaton kuin mieleltään köyhä.

Toisaalta nöyryys on hyvä matkakumppani. Siksi kannattaa tehdä joka päivä valintoja sen eteen, että taloudellinen tulevaisuus olisi runsaampi. Ymmärtämisen ja taitojen kartuttaminen on tärkeämpää kuin omistaminen, koska silloin menetyksen kohdalla uudelleen vauhtiin pääseminen on huomattavasti helpompaa.

-Terhi

Kommentit (0)

Saatat haaveilla ja unelmoida vaurastumisesta. Mietit, kuinka mahtavaa olisi omistaa iso osakesalkku tai useampia sijoitusasuntoa, jotta voisit toteuttaa juuri niitä asioita, joita olet aina halunnut tehdä.

Mutta kun asiaa lähtee miettimään syvemmin, löytyykin useita syitä, miksi juuri sinulla ei ole mahdollisuuksia saavuttaa vaurautta tai muuta itsellesi merkityksellistä tavoitetta.

Toisille asiat tuntuvat olevan niin paljon helpommin saavutettavissa. Olet voinut jopa sanoa ääneen: ”Helppohan sinun on, kun aloitit asuntosijoittamisen, kun asunnot olivat halpoja.”

Mieli sulkeutuu, ennen kuin olet edes päässyt alkuun.

Sen sijaan, että jäät voivottelemaan nykytilannetta, voit kysyä itseltäsi: Miten minäkin voisin vaurastua?

On luonnollista, että vastuun ottaminen omasta taloudesta pelottaa. Sen sijaan, että jäät voivottelemaan nykytilannetta, voit kysyä itseltäsi: Miten minäkin voisin vaurastua? Mieltään voi harjoittaa ja itsensä voi opettaa löytämään asiat, joiden avulla onnistuminen on mahdollista.

Vaurastumisesta 80 prosenttia on ajattelutaitoja eli kykyä kysyä oikeat kysymykset ja löytää niihin vastaukset – ja vain 20 prosenttia on tekoja. Jos et kehitä mieltäsi, voit heittää hyvästit taloudelliselle vapaudelle. Asia on siis hoidettavissa, mutta se vaatii tahtoa opetella uusi taito: taito käyttää mieltä niin, että se tukee tavoitteitasi.

Harva kulkee elämäänsä läpi ilman, ettei rahasta olisi joskus puutetta. Rahapula vie energiaa ja tekee elämästä kurjaa. Myös silloin, kun asiat tuntuvat menevän väärään suuntaan, on viisasta ohjata mieli kohti mahdollisia ratkaisuja mahdollisimman nopeasti.

Kun haluat vaurastua, pohdi aluksi erilaisia vaihtoehtoja, kuten palkan kasvattaminen, osakesalkun tai sijoitusasuntojen hankkiminen. Yritä keksiä mahdollisimman monta erilaista vaihtoehtoa.

Tee aloitus mahdollisimman helpoksi, mutta aloita!

Sitten voit miettiä, onko sinulla tarvittavat taidot, jotta voit heti ottaa konkreettisia askelia tavoitteesi eteen. Kun päätät alkaa sijoittaa, sijoitusmaailman käsitteet ja toimintatavat on hyvä olla hallussa.

Lopuksi mieti, tarvitsetko apua, ja mistä sitä olisi saatavilla? Tunnetko sijoittajia, joilta voit kysyä neuvoa, vai aloitatko opiskelun heti lainaamalla kirjoja kirjastosta?

Tee aloitus mahdollisimman helpoksi, mutta aloita! Vain tekemällä voi saada tuloksia.

- Terhi

Kommentit (4)

petra

Dear Terhi. Ihmisten kannustaminen säästämiseen, sijoittamiseen ja varaustumiseen on erinomaista ja yhteiskunnallisesti tärkeää. Siitä kiitos. Toivoisin kuitenkin, että kirjoittamasi kolumnit ja blogit edes joskus puhuisivat myös asuntosijoittamisen riskeistä. Mainitset lähes kaikissa teksteissäsi ja haastatteluissasi nuo sijoitusasunnot (huom vielä monikossa), mutta et koskaan tuo esiin asuntosijoittamisen riskejä tai sitä, että valtaosalle keskituloisistakin (ainakin pk-seudulla asuville) sijoitusasunnot ovat täyttä utopiaa. Vähän siis realismia ja riskitietoisuutta näihin juttuihin, kiitos!

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Hei Petra, kiitos kommentistasi. Ja hienoa, että olet päätynyt lukemaan kirjoituksiani. Koska olen toiminut kohta 15 vuotta vuokraemäntänä, en suinkaan ole välttynyt huonoilta vuokralaisilta ja tappioilta. Ja tulen niistä myös kirjoittamaan. Asuntosijoittaminen on vain yksi mahdollisuus muiden joukossa. Kirjoituksessa totesin, että kannattaa keksiä mahdollisimman monta eri vaihtoehtoa. Kaikessa sijoittamisessa on riskinsä. Varallisuusvalmentajana en myy sijoituskohteita vaan koulutusta, jossa autetaan asiakasta ymmärtämään sijoittamisen mahdollisuudet ja riskit. Varsinkin on tärkeää ymmärtää mitä riskejä ottaa itselleen kannettavakseen ja ne pitää suhteuttaa aina oman talouden tilanteeseen. Olen pohtinut jo 10.6.2013 Piksu.net:ssä, onko Suomessa sijoitusasuntokupla ja sen jälkeen asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousua. Valitettavasti kaikki asiat eivät kuitenkaan mahdu yhteen kirjoitukseen, varsinkaan kun kolumnit ovat pituudeltaan 2000 merkkiä. Seuraavassa blogikirjoituksessani tulen kirjoittamaan, miksi olen itse realisoinut merkittävän määrän asuntosijoituksiani tänä vuonna Suomesta. Hyvää viikon alkua!

Tindezz
Liittynyt29.11.2017

Moikka ja kiitos kauan kaivatusta blogista. Olen aina ollut säästäjä ilman sen suurempia tavoitteita ja huolehtinut omasta taloudestani niin etten tarvitse ketään rahoittamaan elämääni. Nyt olen kuitenkin yhä vakavammin alkanut pohtimaan rahojeni sijoittamista suuremmalla kasvun mahdollisuudella. Tässäkin kirjoituksessa mainitset kirjaston kirjat ja mua kiinnostaisikin nyt että mitkä esim kaksi kirjaa nyt olisi hyvä lukea jos olisin kiinnostunut osakesijoittamisesta? En siis asunnoista ainakaan vielä.

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat