Kirjoitukset avainsanalla talous

Jos kuukausituloistasi lähtisi satanen, keikahtaisiko taloutesi?

Joka kolmannes suomalainen kertoo Lähi-Tapiolan kyselututkimuksessa, että satasen pudotus tekisi tiukkaa. Tämä ei koske vain pienituloisia, sillä lähes puolet keskituloisista ja neljännes 35 000–50 000 euroa tienaavistakin ilmoittaa, että sadan euron menetys ajaisi pinteeseen.

Talous on siis ajettu kuristavan ahtaalle monessa kodissa. Vastaukset ovat erityisen huolestuttavia, koska elämme nyt pitkän nousukauden lopun alkua. Moni korttitalo alkaa heilua, kun matalina pysyneet korot nousevat ja laskut erääntyvät.

Näyttää siltä, että monilta suomalaisilta on karannut mopo käsistä oman talouden hoidossa.

Kotia on vaikea ostaa ilman velkarahaa, mutta aina vain isompien neliöiden kiima ajaa rankkaan lainanottoon. Kun pakollisten menojen lisäksi maksaa Netflixit, ulkomaanlomat ja verkkokauppaostokset, turvautuu liian moni pikavippeihin. Pelkästään erilaisista palvelumaksuista kertyy salakavalasti iso kuukausisumma. Tämä näkyy suoraan maksuhäiriömerkintöjen nousuna.

Näyttää siltä, että monilta suomalaisilta on karannut mopo käsistä oman talouden hoidossa.

Viime vuonna ajoimme velkaantumisasteen rallivauhdilla yli 128 prosenttiin. Keskiverto Korhosella on siis keskimäärin enemmän velkaa kuin hänen koko vuositulonsa. Vertailun vuoksi: nyt eläköityvä sukupolvi mitoitti lainansa noin kymmeneen vuoteen, jolloin pitkä velaton aikuisuus oli monelle mahdollista. Nyt sellainen on haave vain.

Ei ihme, jos eräs ekonomisti haluaisi julistaa jo säästämisen kansallisen hätätilan.

”Mutta kun pieniin tuloihin on vaikea tottua”, vetosi käräjäoikeuteen eräs eläkkeellä holtittomalla kulutuksella velkaantunut sairaanhoitaja. Oikeus ei heltynyt, vaan edellytti järjen käyttöä taloudenhoidossa.

Ei ole olemassa hyvää velkaa, on vain pahaa velkaa ja siedettävää velkaa, jonka kanssa voi elää. Jälkimmäisen lainan vakuutena on aina jokin omaisuuserä, jonka voi odottaa kasvavan tai vähintään pysyvän ennallaan, kuten asunto. Verkkokauppaostoksista omiaan ei saa takaisin edes kirpputorilla.

Niin velanotto kuin säästäminenkin ovat taitolajeja. Ei ihme, jos eräs ekonomisti haluaisi julistaa jo säästämisen kansallisen hätätilan.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Äh ja pyh. Kyllä hyvääkin velkaa on. Sellainen mitä ei ole aikomustakaan maksaa takaisin.

Vierailija
2/3 | 

Tuo on kyllä huolestuttavaa, jos keskituloiselle satasen tulojen pudotus tekisi tiukkaa. 100 000 euron asuntovelalla koron tarttee nousta reilu 1 %, että kuukausimenot nousevat satasella. Korot tulevat varmuudella nousemaan jossain vaiheessa, joten monelle kotitaloudelle on tulossa tiukat ajat.

Vierailija
3/3 | 

haluaisin korjata suurin osa maksuhäiriömerkinnöistä tulee sakoista ja terveyskeskusmaksuista. Kyllä henkilöllä täytyy olla rahaa todella vähän jos ottaa 2 vuoden maksuhäiriömerkinnän jopa 30 euron takia. Se on sitä suomalaista elintasoa ja köyhiltä leikataan lisää myös seuraavien vaalien jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin pari viikkoa sitten puhumassa Sveitsissä vaurastumisesta. Etukäteen ajattelin, että siellä jos jossain ihmisten on helppoa puhua rahasta! Erehdyin pahasti: paikan päällä selvisi, että vauraassa vuoristomaassa miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat ongelma, eikä rahasta saati palkoista juuri keskustella kahvipöydissä.

Se, että ympärillä on vaurautta, ei tarkoitakaan suoraan, että asia olisi ihmisille helppo.

Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tilaisuudessa eräs sveitsiläinen nainen tunnusti, miten hänestä tuntuu, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Lähdin kyselemään lisää. Nainen kertoi, että hänen vanhempansa olivat aina eläneet yli varojensa. Se oli saanut hänet pelkäämään vielä aikuisenakin rahojen loppumista ja heikentänyt riskinottokykyä, vaikka hän ei itse tuhlaillutkaan. Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tiesitkö, että vanhempiesi ajatusten ei tarvitse olla sinun ajatuksiasi, sanoin naiselle. Sinä voit valita toisin ja tehdä parempia päätöksiä omassa taloudessasi.

Kun lopetimme, nainen tuli erikseen luokseni ja sanoi: ”En ole koskaan ajatellut asiaa tuolla tavalla. Kiitos.”

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää.

Olen nähnyt urallani satoja kertoja, miten yksikin uusi ajatus voi muuttaa merkittävästi ihmisen suhtautumista talouteen, rahaan ja vaurastumiseen. Sveitsiläinen nainen oli elänyt vuosikymmeniä ajatellen, että rahat eivät vain riitä. Kyse ei ollut todellisuudesta, vaan ajatuksesta, johon hän oli jäänyt kiinni. Siitä vapautuminen antoi hänelle paljon uutta energiaa käytettäväksi johonkin ihan muuhun.

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää. Ilman puhumista mikään ei muutu.

- Terhi

Kommentit (0)

Jäin kiinni taloudellisesta uskottomuudesta – itselleni. Se tapahtui erään tavaratalon lamppuosastolla, kun sorruin ostamaan jotakin, mikä ei olisi mahtunut syksyn budjettiini. Ehkä marrashämärä sokaisi.

Taloudellista uskottomuutta on useampaa lajia, ja erityisesti naiselle ne kaikki ovat iso riski. Miksi juuri meille? Naisen palkkapussi on keskimäärin miehen lompakkoa laihempi, sillä naisen euro työmarkkinoilla on edelleen 83,3 senttiä, eläkkeellä enää reilut 60 senttiä. Sitä selittävät äitiyslomat, hoitovapaat ja elämän yllättävät töyssyt, kuten avioerossa puolitettu omaisuus. Käytännössä eurosta on leikattu viidennes pois eli nainen tekee töitä ”palkatta” koko loppuvuoden. 

Voit olla taloudellisesti uskoton myös puolisolle ja perheelle. ”Joo, tuon takin ostin jo viime talvena alesta”, väität puolisolle, vaikka rikoksesi tuore hintalappu roikkuu vielä paikallaan. 

Kaupasta ostettu ”salarakas” on helpompi piilottaa vaatekomeroon tai varastoon kuin fyysinen ihastus.

Muutama vuosi sitten American Expressin tekemässä kyselyssä jopa 91 prosenttia vastaajista kertoi välttävänsä keskustelua raha-asioista puolisonsa kanssa. Toisen tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas kertoi valehtelevansa puolisolleen rahankäytöstään. Tuntuuko tutulta?

Kakkossarjan uskottomuutta on taloudellinen itsepetos, yllykkeelle antautuminen. Kuun lopussa ihmettelet taas kerran, minne palkkasi katosi, kun kukkarossa on avara tyhjyys. Tuntuu kuin näkymätön käsi vinguttaisi luottokorttia, ottaisi vielä yhden pikavipin Mallorcan lomaa varten ja viettäisi kalliin tyttöjenillan, vaikkei siihen oikeasti olisi varaa. Mitään ei jää säästöön.

Kolmas laji on kroonistunut taloudellinen uskottomuus itselle, ja se on lajeista vaarallisin. Tutkimusten mukaan alle 35-vuotiaista naisista vain joka kymmenes tekee taloussuunnittelua, ja heistäkin vain pieni osa muutamaa kuukautta pidemmälle ajalle. 

Joka ikisenä päivänä, kun lykkäämme oman talouden haltuunoton aloittamista, syömme itseltämme tulevaisuutta.

Taloudellinen uskottomuus on jäätävää, sillä se murentaa vapauden valita toisin ja paremmin huomenna. Siitä voi toipua vain tarttumalla omiin numeroihin jo tänään ja kohtaamalla ne piilotetut tunteet, jotka rahankäyttöä ohjaavat. 

Minua oman talouden läpivalaisuun, sijoittamiseen ja säästämiseen on motivoinut ennenkaikkea vapaus valita. Kun talouteen tulee rentoutta ja joustoa, on arjessa helpompi tehdä omien arvojen mukaisia päätöksiä. Paradoksaalisesti tällöin rahan vaikutus väheneekin, ja muut merkitykset kasvavat. Se on ollut inspiroiva ja huima matka. Sen kokemuksia ja oivalluksia jaan mielelläni sinun kanssasi. 

Olen tosi iloinen, että löysit tiesi uuden blogimme Rikastamon sivulle. Kannustetaan kimpassa suomalaisnaiset maailman parhaiksi oman elämänsä sijoittajiksi – myös taloudellisesti. Tervetuloa seuraan!  

Unna 

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat